Bamele se numara printre deliciile bucatariei grecesti, chiar daca provin de pe teritoriul Asiei. Daca doriti sa va bucurati de gustul deosebit al bamelor si de numeroasele lor proprietati, in randurile care urmeaza va vom prezenta cateva sfaturi despre cultivarea bamelor in gradina sau, de ce nu, chiar in ghiveci daca locuiti intr-un apartament si nu va puteti bucura de spatiul oferit de gradina, insa doriti sa profitati de balcon intr-un mod cat se poate de util.
Dupa cum am mentionat si anterior, bamele sunt plante de origine asiatica insa au intrat treptat in traditia culinara a intregii Europe fiind apreciate pentru un gust unic, deosebit si pentru faptul ca au numeroase proprietati, considerandu-se ideale pentru persoanele care sufera de probleme ale tractului intestinal. Chiar daca, de cele mai multe ori alegeti sa folositi bamele din conserve, acestea pot fi cultivate cu succes chiar si in propria gradina, dar pot fi cultivate in ghiveci indiferent de perioada anului.
In cazul in care doriti sa cultivati bamele in sol, direct in gradina, este de preferat ca acest lucru sa se faca la sfarsitul primaverii, inceputul verii, cand deja temperaturile au crescut considerabil, deoarece bamele sunt foarte sensibile la temperaturi mici.
Dupa ce semintele au fost tinute cateva ore in apa, acestea vor fi cultivate pe brazde inalte, iar cuiburile vor fi sapate la o distanta de aproximativ 20 de cm, pentru ca intre randuri sa se respecte un spatiu de 70 de cm, pentru ca bamele au nevoie de suficient spatiu pentru a se dezvolta. Semintele vor fi sadite la o adancime de aproximativ 2 cm, durata de germinare a acestora fiind cuprinsa intre 6 zile si 2-3 saptamani.
Nu sunt foarte pretentioase insa, pentru a se dezvolta armonios, bamele au nevoie de suficienta lumina, asa ca este de preferat ca pentru cultivarea bamelor in gradina sa alegeti o suprafata in care razele soarelui sa fie prezente o mare parte din zi pentru ca temperatura minima pentru dezvoltarea bamelor este de 22º C.
Bamele iubesc apa si au nevoie de aceasta pentru a se dezvolta. Bamele pot fi udate in fiecare zi, de preferat dimineata, inainte ca soarele sa devina prea puternic. Inainte ca bamele sa infloreasca, puteti adauga putin ingrasamant in sol.
Primele fructe ale bamelor (bame sau capsule) apar la jumatatea sau la sfarsitul lunii iunie, iar avantajul este ca va puteti bucura de ele pana la sfarsitul toamnei daca sunt recoltate esalonat. Nu lasati fructele sa depaseasca lungimea de 10 cm si este indicat sa fie gatite sau conservate imediat ce au fost recoltate pentru ca fructele tinere sunt mai gustoase.
Daca va plac bamele si doriti sa adaugati un gust unic preparatelor culinare, nu ezitati sa le cultivati in gradina sau ghiveci. Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, bamele sunt foarte sanatoase pentru organism, sunt bogate in substante nutritive si sunt sarace in calorii. Ajuta la mentinerea sanatatii tractului digestiv si pot fi consumate si de catre viitoarele mame deoarece sunt foarte bogate in acid folic.
de unde se procura semintele
Buna Ziua !! Unde gasesc bame ?