Copii & adolescențiCe activități puteți face alături de copiii voștri pentru a-i ajuta să...

Ce activități puteți face alături de copiii voștri pentru a-i ajuta să se dezvolte

Nu mai stii ce activitati pentru copii sa inventezi pentru ca cel mic sa se distreze si sa isi consume util energia parca inepuizabila? Cand incepe sa fie mai pretentios cu privire la ocuparea timpului liber – dupa varsta de 3-4 ani, nu il mai amuza orice jucarie colorata cu muzica, iti poate fi greu sa ii ocupi timpul distractiv, dar si educativ.

In special pentru ca majoritatea activitatilor pentru copii implica miscare si agitatie, zgomot, te pot epuiza. Insa poti gasi si unele activitati relaxante, de care sa te poti bucura si tu si care sa il tina pe copil locului o perioada, amuzandu-l si stimulandu-l in acelasi timp! Pana ce va incepe scoala, copilul are o groaza de timp de ocupat si o groaza de energie…

Povesti

Orice parinte ii citeste copilului povesti seara, la culcare. Povestile il amuza, contribuie la dezvoltarea sa cognitiva si la formarea vocabularului. Insa ce ar fi sa ii stimulezi prin povesti si imaginatia si creativitatea? Ia, pe rand, povestile placute de catre copii si citeste-i cam trei treimi. Apoi, inchide cartea si cere-i copilului sa isi imagineze cum continua povestea respectiva.

Ajuta-l cu scenarii posibile si incurajeaza-l sa creeze propriul sau final. Apoi, citeste sfarsitul real al povestii! Discutati care sfarsit este mai potrivit. O asemenea activitate ii ajuta mult abilitatile cognitive – conexiuni intre evenimente, memorie, imaginatie – dar il va si distra. Dupa o ora de astfel de joc, copilul va fi pregatit pentru un somn bun.

Teatru de papusi

Este una din activitatile pentru copii recomandate la varstele 4-6 ani. Il amuza si il educa. Insa cere putin efort creativ din partea ta. Gandeste-te despre ce vrei sa il inveti sau despre ce a intrebat cel mic: despre corpul uman, animale, plante, relatii, familie, scoala…

Daca nu gasesti in magazine, creeaza doua papusi pe care ti le pui pe maini – foloseste doua sosete mari si pufoase pe care le infrumusetezi asa incat sa arate a iepurasi (cosi ceva ca urechi, nasturi ca ochi, niste fire ca mustati si colorezi cu un marker). Apoi, creeaza o mica sceneta – una din papusi intreaba despre ceva, cealalta raspunde – ghideaza-te in subiectul scenetei dupa reactiile celui mic – e interesat si amuzat?

cititul alaturi de cei mici

Planse de desenat

Una din activitatile pentru copii care iti ofera timp liber – trebuie doar sa ii propui un subiect de creatie si sa il supraveghezi din cand in cand. De exemplu, cumpara o plansa mare de desen, creioane colorate si arata-i o imagine nu prea complexa cu: o padure, o plaja, o familie, o casa, jucarii, animale.

Cere-i sa studieze imaginea data de tine si apoi, fara sa se uite, sa recreeze ceea ce a vazut in imagine desenand. Ii stimulezi memoria – sa isi aminteasca detaliile imaginii si creativitatea – sa deseneze. Plus ca il tine ocupat si cuminte! In plus, dupa felul in care deseneaza, culorile folosite, iti poti da seama usor ce stare de spirit are copilul si daca este trist, suparat.

Jocuri educative

Jocurile de orice tip sunt principalele activitati pentru copii! Insa poti sa il inveti cu unele jocuri in familie care sa il stimuleze. Puteti juca carti – pentru varsta lui, un joc ca Razboi este potrivit (inainte de inceperea scolii). Puteti juca si Remi, daca vezi ca nu se incurca. Un alt joc care ii imbogateste vocabularul, ii stimuleaza memoria si gandirea este „Ce incape intr-o sticla de lapte”: spune alfabetul in minte si la ce litera te opreste copilul, trebuie sa cautati pe rand amandoi cat mai multe lucruri ce incep cu litera respectiva si incap in sticla!

Un alt joc stimulant pentru copil: „Eu vad…” („I Spy”): in special in natura, unde sunteti inconjurati de multe elemente, este distractiv si de ajutor in dezvoltarea micutului. Gasiti, pe rand, cate un lucru in jurul vostru si il descrieti pe scurt: „Eu vad ceva roz” – celalalt trebuie sa gaseasca lucrul ce se potriveste descrierii.

Aerobic cu cel mic!

Asa este ca regreti ca nu ai timp sa mai faci exercitii fizice? Cine te opreste? Include-l si pe copil in aceasta activitate antrenanta si obositoare si vei vedea ca se va distra copios! In plus, miscarea fizica face bine, iar muzica pe care o pui pentru a va zbengui liber va bine-dispune pe amandoi, dar ii ajuta si dezvoltarea (studiile arata ca muzica, chiar si cea dansanta, stimuleaza pozitiv dezvoltarea psihica).

In bucatarie…

Iti este greu sa il tii ocupat si sa il distrezi, mai ales ca tu mai ai si responsabilitati: in principal sa gatesti! Dar nu te opreste nimeni sa il incurajezi sa participe si el, logic, la activitatile care nu presupun risc. Il poti ruga sa orneze mancarea si prajiturile, de exemplu. Doar pentru a il distra, puteti face un aluat si apoi il poti lasa sa faca diverse forme din el, pe care le poate colora cu toppinguri, orna cu bucatele de fructe, legume – ca si cu plastilina.

Cu cortul…in casa!

Daca nu mai ai idei, poti intotdeauna fie sa ii chemi un prieten, fie sa ii aduni pe „prietenii” lui jucarii – copilul se poate distra si cu ei. Instalezi un cort sau creezi unul folosindu-te de o plapuma mare si perne, ii pregatesti un cos de picnic cu gustari si il lasi sa se distreze in cort cu prietenii!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.