Casă și grădină9 ierburi sănătoase din grădină care reprezintă o sursă naturală de vitamine

9 ierburi sănătoase din grădină care reprezintă o sursă naturală de vitamine

Oricine si-ar dori o mica gradina in care sa poata cultiva legumele si verdeturile atat de gustoase si sanatoase. In randurile urmatoare va vom prezenta ierburile sanatoase din gradina pe care le puteti cultiva chiar si dumneavoastra.

Persoanele pasionate de gradinarit, pe langa florile care ofera un aspect estetic, si legumele care reprezinta o sursa naturala de vitamine, pot planta in gradina proprie ierburi aromatice care au proprietati benefice asupra organismului si care ofera preparatelor culinare un gust de-a dreptul deosebit.

Atat bucataria traditionala romaneasca, cat si alte bucatarii folosesc numeroase ierburi aromatice care ofera un gust unic oricarui fel de mancare. Este adevarat ca in comert se gasesc toate plantele aromatice de care avem nevoie insa de cele mai mutle ori acestea sunt uscate, fapt care duce la pierderea aromei puternice. De aceea, daca alegeti sa cultivati ierburi aromatice in propria gradina va veti bucura de prospetimea acestora atunci cand veti dori sa experimentati un fel de mancare deosebit.

mentaa

Orice planta este unica in felul sau si are nevoie de ingrijiri speciale. Spre deosebire de legume, verdeturile cultivate in gradina personala au nevoie de o atentie sporita din partea gradinarilor. Este de preferat ca orice gradinar, inainte de a cultiva legume si plante aromatice in gradina, sa intocmeasca un mic plan al acesteia. Deoarece plantele se influenteaza reciproc este de preferat sa se organizeze un loc in care vor fi plantate doar ierburile aromatice. Ierburile aromatice pot influenta intr-un mod pozitiv intreaga gradina. Prin mireasma lor imbietoare pot atrage insecte polenizatoare si pradatoare, cum ar fi albinele si gargaritele.

Spre deosebire de legume care au nevoie de mult spatiu pentru a se dezvolta armonios, verdeturile au nevoie de mai putin spatiu. Un alt aspect pe care gradinarii care doresc sa cultive astfel de plante trebuie sa il ia in considerare este tipul solului. Unele plante aromatice, in special cele exotice sunt mai pretentioase si au nevoie de un sol foarte bogat. Daca sunt ingrijite corespunzator, plantele aromatice va pot bucura cu prospetimea si mireasma lor cel putin o jumatate de an. Este necesar ca orice gradinar sa se documenteze cu referire la ierburile sanatoase pe care doreste sa le cultive in gradina pentru a se bucura de aroma acestora.

Alegerea locului in care vor fi plantate ierburile aromatice se face in functie de nevoile acestora. Dupa alegerea locului, gradina de ierburi va fi impartita pe sectoare, fiecare sector fiind atribuit unei plante.

In cazul in care sunteti un iubitor al plantelor aromatice insa nu va puteti bucura de spatiul pe care gradina il ofera, nu va faceti probleme. Plantele aromatice pe care le vom prezenta in randurile care urmeaza pot fi cultivate si in ghivece sau jardiniere astfel incat va puteti concepe o mica gradina in balcon.

Ierburi aromatice in propria gradina

In randurile care urmeaza va vom prezenta cateva dintre cele mai apreciate plante aromatice pe care si dumneavoastra le puteti cultiva in gradina persoanala.

patrunjel
patrunjel

1. Printre cele mai folosite plante aromatice din gradina se numara patrunjelul. Este folosit de foarte mult timp in bucataria romaneasca, fiind totusi o planta mediteraneana. Patrunjelul poate fi semanat atat primavara, cat si vara. Nu este deloc o planta pretentioasa si este rezistenta la frig, dar rezista cu stoicism si in fata caldurii, chiar si a secetei. Doar in ceea ce priveste lumina patrunjelul este pretentios deoarece are nevoie de foarte multa lumina pentru a se dezvolta armonios. Patrunjelul este o planta aromatica foarte sanatoasa, avand un continut ridicat de vitamine (A, B, C), magneziu, fier si fosfor.

marar
marar

2. O alta planta aromatica populara in gradini si in acelasi timp foarte gustoasa si sanatoasa este mararul. Mararul este sensibil in momentul in care rasare, de aceea are nevoie de o ingrijire atenta. Este o planta asiatica foarte des folosita in aria culinara. Semintele de marar se planteaza direct in sol fie primavara foarte devreme, fie toamna tarziu. Daca este consumat zilnic maraul poate avea numeroase beneficii pentru organism.

cimbru
cimbru

3. Cimbrul este o planta aromatica deosebita pe care oricine o poate cultiva in propria gradina. Cele mai multe persoane folosesc cimbrul uscat insa proprietatile acestei plante sunt mult mai numeroase atunci cand este consumata cruda. Folosirea cimbrului in domeniul culinar va oferi un plus de prospetime si savoare oricarui fel de mancare, avand de asemena si numeroase roluri terapeutice.

busuioc
busuioc

4. Busuiocul este o alta planta aromatica foarte des intalnita in gradini. Este o planta originara din India. Semintele se cultiva in mici recipiente la inceputul primaverii pentru ca la inceputul lunii mai rasadul sa fie plantat in gradina. Aceasta planta este foarte pretentioasa atunci cand vine vorba de lumina. Pentru a se dezvolta armonios are nevoie de multa lumina, de caldura si apa. Busuiocul este folosit cu precadere in domeniul culinar la prepararea salatelor, a sosurilor exotice, a preparatelor din peste sau a celor care contin paste avand o aroma foarte puternica, insa are si numeroase efecte terapeutice printre care se numara stimularea digestiei si imbunatatirea metabolismului. Daca alegeti sa plantati busuiocul in balcon cu siguranta tantarii nu va vor da tarcoale.

oregano
oregano

5. Oregano este o planta aromatica ce caracterizeaza bucataria mediteraneana. Poate fi cultivat cu usurinta atat in gradina, cat si intr-un ghiveci in balcon. Daca pana in momentul de fata ati gatit folosind doar oregano uscat, trebuie sa stiti ca gustul celui proaspat este mult mai intens si mai deosebit fata de cel al plantei uscate. Oregano nu este o planta pretentioasa. Este de preferat sa fie plantat intr-o zona luminata si atunci se va dezvolta foarte rapid. Daca temperaturile sunt prea ridicate oregano va fi udat de 2 ori pe saptamana, iar in mod normal se va uda o singura data pe saptamana. Oregano este o planta cu un aspect deosebit si este benefica pentru alte plante din gradina deoarece atrage insectele polenizatoare.

rozmarin
rozmarin

6. Rozmarinul este o planta aromatica aparte care poate fi folosita atat in preparate culinare, cat si ca planta deocorativa, avand un aspect deosebit. Rozmarinul este o planta mediteraneana care prefera locurile calde, in care razele soarelui isi fac prezenta cel putin jumatate din zi. Este o planta rezistenta la caldura, preferand chiar ariditatea. Are o aroma racoritoare si este folosit in special pentru preparatele din carne dar si pentru efectele sale terapeutice.

salvia
salvia

7. Salvia este o planta aromatica si medicinala care nu ar trebui sa lipseasca din gradina nimanui. Iubeste soarele de aceea trebuie sa fie plantata in zonele insorite ale gradinii. Se foloseste cu precadere in bucataria mediteraneana pentru preparatele din carne, insa este considerata un medicament natural, fiind folosita pentru tratarea numeroaselor infectii, reglarea activitatii glandelor endocrine si reducerea durerilor.

coriandru
coriandru

8. Coriandrul este o alta planta aromatica din regiunea Asiei pe care o puteti cultiva cu succes in gradina. Este o planta foarte practica deoarece nicio parte componenta nu este inutila: se pot folosi atat frunzele, cat si semintele si radacina. Pe langa faptul ca este un ingredient deosebit care nu trebuie sa lipseasca din bucataria celor care iubesc arta culinara mediteraneana, coriandrul mai este cunoscut si pentru efectele sale terapeutice, fiind folosit pentru ameliorarea starilor de raceala si gripa, dar si pentru reducerea colesterolului.

menta
menta

9. Menta este o planta populara in gradina si poate fi crescuta cu succes si in ghiveci, fiind considerata si planta decorativa. Nu este pretentioasa si se dezvolta rapid. Nu are nevoie de lumina prea multa insa iubeste umiditatea. Este folosita in domeniul culinar dar si cu scop terapeutic, fiind cunoscut faptul ca este benefica pentru rezolvarea problemelor stomacale.

Acestea sunt doar cateva dintre ierburile aromatice pe care le puteti planta in gradina sau in jardinierele din balcon. Pe langa faptul ca le puteti folosi la prepararea mancarurilor, combinandu-le in mod original, aceste plante sunt considerate medicamente naturale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.