Casă și grădinăSugestii pentru aranjarea mobilei în întreaga casă - totul pentru a optimiza...

Sugestii pentru aranjarea mobilei în întreaga casă – totul pentru a optimiza spațiul

Indiferent de camera, aranjarea mobilei joaca un rol deosebit de important pentru crearea confortului atat de dorit si atat de necesar oricarei locuinte. Fie ca vorbim despre propria locuinta, sau despre biroul in care unii dintre dumneavoastra isi petrec o mare parte din timp, spatiul este foarte important iar aranjarea corecta a mobilei nu poate fi decat benefica pentru intregul aspect al incaperii.

Fie ca se muta intr-o locuinta noua, schimba mobila sau aspectul intregii incaperi sau pur si simplu doresc o reorganizare a decoratiunilor si a obiectelor de mobilier, atunci cand vine vorba despre aranjarea mobilei multe persoane considera ca sunt puse in fata unei situatii dificile. Si persoanele care se muta intr-o locuinta noua si sunt puse in fata unei camere goale sunt cele mai coplesite deoarece nu este deloc simplu sa aranajezi mobila corect, iar posibilitatile sunt numeroase. Mai mult decat, exista mai multe stiluri si tehnici pe care destul de multe persoane incearca sa le adopte.

Aranjarea mobilei difera foarte mult de forma incaperii, de amplasarea geamurilor si ferestrelor, dar si de design-ul obiectelor de mobilier pe care il doriti. Cele mai multe incaperi, fie ca vorbim despre camera de zi, dormitor, baie sau bucatarie au forma dreptunghiulara. Asadar, alegerea si aranjarea mobilei depinde si de arhitectura incaperii.
Indiferent de tipul de incapare despre care vorbim, este bine sa se incerce aranajarea mobilei in asa fel incat sa fie scoase in evidenta elementele forte ale incaperii; mai pe scurt, obiectele de mobilier se influenteaza reciproc si conduc privirea celor care pasesc intr-o camera spre anumite elemente.

Inainte de a incepe aranjarea propriu-zisa a mobilei, daca nu consultati un design-er este bine sa va realizati un plan foarte bine organizat. Ar fi de preferat ca planul sa fie realizat cu ajutorul unui program computerizat in asa fel incat veti putea aniticipa cum va arata incaperea la final. Este foarte important ca rezultatul final sa fie de-a dreptul deosebit, original si, cel mai important, sa fie inspirat de personalitatea celor care insufletesc locuinta respectiva.

Cum sa folositi corect spatiul

Inainte ca o persoana sa inceapa sa aranjeze mobila intr-o anumita incapere este bine ca aceasta sa stie cum sa foloseasca in mod corespunzator spatiul de care dispune. Oricat de mare ar fi o incapere, sunt numeroase cazuri in care spatiul parca este insuficient. Sa nu mai vorbim despre micile apartamente care trebuie sa fie amenajate cu foarte mare atentie.

Inainte de toate, tineti cont de existenta usilor si a ferestrelor si de modul in care acestea se deschid. Cele mai multe dintre acestea se deschid prin interior si atunci aranjarea mobilei este conditionata intr-o oarecare masura de acest factor.

Daca este vorba despre o camera care asigura trecerea dintr-o incapere in alta, atunci spatiul trebuie sa fie mult mai mare iar mobila trebuie sa fie aranjata in asa fel incat trecatorii sa fie ghidati catre camera spre care se indreapta. Pe de alta parte, daca incaperea este camera de destinatie, mobila va fi aranjata in functie de stilul ales de catre proprietari.

Daca vorbim despre o incapere destinata petrecerii timpului liber, atunci mobila va fi aranjata intr-un mod mult mai lejer, pentru a exista mai mult spatiu.
Apeland la anumite trucuri, puteti face ca o incapere, desi mica, sa para mai incapatoare. Aceste mici trucuri pot fi aplicate in special in cazul apartamentelor mici si inghesuite, care par de-a dreptul niste cutii de chibrituri. Mobila intr-o astfel de incapere trebuie sa fie aranjata in asa fel incat camera sa para mult mai spatioasa decat in realitate.

Aranjarea mobilei in camera de zi

aranjare mobila

Aranjarea mobilei in camera de zi trebuie sa se faca in functie de un element de referinta pentru intreaga camera. De exemplu, in cazul in care locuiti la casa iar camera de zi este prevazuta cu un semineu, mobila va fi aranjata in asa fel incat sa scoata in evidenta acest element deosebit.

In cazul in care nu exista un semineu in camera de zi, trebuie sa se aleaga un alt element important: fie o fereastra interesanta, fie un spatiu destinat relaxarii sau petrecerii timpului in familie. De indata ce ati ales punctul de interes, aranjarea mobilei va fi mult mai simplu de realizat deoarece obiectele de mobilier vor fi dispuse in jurul centrului de interes. Nu este necesar ca obiectele de mobilier sa fie intodeauna lipite de perete. Pentru a crea un spatiu intim, canapeaua, fotoliile si masuta de cafea pot fi frumos aranjate in mijlocul sau intr-unul dintre colturile incaperii.

Nu uitati insa ca o camera de zi poate avea mai multe “utilizari”. Unele persoane privesc camera de zi doar ca pe o camera in care isi petrec timpul alaturi de familie sau de prieteni, savurand o ceasca de cafea, sau vizionand un film. Alte persoane obisnuiesc sa serveasca masa in familie in camera de zi. Aranjarea mobilei intr-o astfel de camera trebuie sa fie facuta si in functie de acesti factori. Incercati sa aranjati mobila in asa fel incat sa se creeze adevarate centre de conversatie pentru ca ambientul va influenta modul in care va veti petrece timpul in camera respectiva.

Nu aglomerati incaperea chiar daca dispuneti de suficient spatiu. Spatiul este important pentru a va putea deplasa in interiorul camerei sau dintr-o camera in alta. Canapeaua, fotoliile si scaunele se numara printre cele mai importante obiecte de mobilier din camera de zi, bineinteles alaturi de masuta de cafea.

Alegeti obiectele de mobilier potrivite in functie de spatiul de care dispuneti, dar si in functie de stilul pe care doriti sa il abordati. Masutele de cafea sunt elemente de mobilier foarte utile. Putem spune despre acestea ca se regasesc de cele mai multe ori in mijlocul centrelor de conversatie, adaugand personalitate intregii incaperi si in acelasi timp unificand toate celelalte elemente.

Aranjarea mobilei in dormitor

Elementul de rezistenta al oricarui dormitor este, fara indoiala, patul. Indiferent de modul in care alegeti sa aranjati mobila, patul este elementul cheie si toate piesele de mobilier trebuie sa ghideze atentia celui care priveste aceasta camera spre pat. Cele mai multe persoane aleg sa pozitioneze patul pe centrul camerei, una dintre laturi fiind lipita de perete, iar cealalta paralela cu usa.

Dormitorul este o camera de destinatie, nu una prin care se asigura trecerea dintr-o incapere in alta, astfel incat aranjarea mobilei in dormitor difera de aranajarea celei din camera de zi. In cazul in care spatiul nu va permite sa pozitionati patul pe mijloc, atunci acest element va fi pozitionat langa un perete, insa niciodata langa o fereastra. Ferestrele sunt, de asemenea, elemente de referinta ale oricarei incaperi.

Sifonierul si noptierele vor fi asezate in asa fel incat sa ofere cat mai mult spatiu si sa creeze acea armonie atat de necesara. Daca spatiul va permite, puteti crea si un colt de relaxare, in care sa amplasati un foltoliu sau un scaun comod, si o masuta sau o noptiera. In acest fel se creeaza un spatiu intim si relaxant care va va permite sa va petreceti cateva momente citind sau savurand un ceai inainte de culcare.

Asadar, daca doriti sa va reamenajati camera intr-un stil inedit sau daca va mutati intr-o locuinta noua, puneti-va imaginatia si creativitatea la incercare prin aranajarea mobilei dupa bunul plac astfel incat sa creati un spatiu pe care sa nu va doriti sa il mai parasiti. Tineti cont de spatiul de care dispuneti, de dimensiunile obiectelor de mobilier, dar si de raportul dintre acestea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.