Casă și grădinăCâteva idei pentru decorarea pereților din casă, îi tapetăm sau îi vopsim

Câteva idei pentru decorarea pereților din casă, îi tapetăm sau îi vopsim

Pe langa rolul deosebit de important pe care peretii il au pentru structura oricarei locuinte, acestia au un deosebit rol estetic, atat pe exterior, cat si pe interior. Daca lucrurile stau sa para mai simple in cazul decorarii peretilor exteriori, cand vine vorba despre decorarea peretilor interiori lucrurile par sa se complice. Din acest motiv incercam sa venim in ajutorul dumneavoastra prin a va prezenta cateva idei care speram ca va vor fi de folos.

Decorarea peretilor de-a lungul timpului

Decorarea peretilor reprezinta o adevarata problema pentru toate persoanele care detin o locuinta, Mai mult decat atat, inca din cele mai vechi timpuri oamenii au gasit fel si fel de metode si tehnici prin care peretii puteau fi decorati. La inceput, oamenii nu deadeau prea mare importanta design-ului, scopul principal al unei “locuinte” fiind acela de a oferi adapost. Cu timpul, societatea a evoluat, iar nevoia oamenilor de a a crea un spatiu cat mai comod s-a accentuat. Cultura a evoluat si ea, la fel si arta, iar oamenii au inceput sa prezinte din ce in ce mai mult interes pentru ceea ce este estetic.

In antichitate, decorarea peretilor avea o semnificatie aparte. Oamenii au simtit dintotdeauna nevoia sa comunice si cum in acele timpuri nu toti oamenii stiau sa citeasca, ei au cautat mijloace de comunicare care mai de care mai diferite. Peretii, atat cei interior, cat si cei exteriori reprezentau adevarate planse deoarece oamenii realizau desene si inscriptii cu scopul de a transmite un mesaj care sa poata fi perceput de catre oricine.

Daca egiptenii comunicau prin decoratiunile “aplicate” peretilor, romanii obisnuiau sa isi decoreze peretii locuintelor in cele mai deosebite moduri. Camerele principale erau vopsite in culori care mai de care mai speciale, in unele cazuri apelandu-se chiar la mozaic. Decorarea peretilor in Roma Antica reprezenta o arta in adevaratul sens al cuvantului iar proprietarii de locuinte isi puteau alege desing-ul dorit din cataloagele artizanilor iscusiti, sau isi puteau concepe propriile decoratiuni. Pe langa picturi, portretele de familie si cele care infatisau zei se numarau printre cele mai importante elemente de decor care puteau fi aplicate peretilor interiori.

In Evul Mediu, in special in regiunile mai reci, oamenii au inceput sa foloseasca materiale textile pentru a acoperii peretii interiori. Aceasta tehnica este cunoscuta in foarte multe regiuni, fiecare popor adoptand un stil propriu care reprezinta o importanta parte a culturii. Aceste carpete aveau o imensa utilitate, insa erau folosite si cu scop decorativ atat in locuinte personale cat si in interiorul bisericilor, castelelor si palatelor medievale.

Tot in aceasta perioada cele mai multe dintre biserici si palate aveau peretii interiori decorati cu diverse picturi; in cazul bisericilor acestea erau realizate cu scopul de a infatisa imagini biblice.

Tapetul este in prezent un material foarte des utilizat pentru decorarea peretilor interiori insa acesta dateaza inca din jurul anului 1509, din Anglia. Incepand cu anul 1600 acesta a devenit popular in intreaga lume, fiind folosit cu succes chiar si in prezent.

Este adevarat ca inca din Antichitate si pana in timpul perioadei renascentise doar persoanele instarite isi permiteau sa investeasca timp, energie si resurse financiare pentru decorarea locuintelor, in asa fel incat o casa decorata reprezenta un simbol al puterii si pozitiei sociale. Cu timpul, si clasele mijlocii au inceput sa fie interesate de decorarea locuintelor pornind de la pereti, pana la obiecte de mobilier si alte decoratiuni.

Decorarea peretilor – o adevarata provocare

Dupa cum am spus si anterior, atunci cand vine vorba despre decorarea peretilor orice persoana care poseda o locuinta se infrunta cu o adevarata problema, in special cele care sunt foarte implicate in realizarea unui ambient deosebit. In prezent, decorarea corespunzatoare a peretilor joaca un rol vital din punct de vedere estetic pentru intreaga locuinta. Cu toate acestea, exista numerosi factori pe care persoanele care doresc sa schimbe infatisarea peretilor locuintei lor trebuie sa ii ia in considerare.

vopsire pereti

Desing-ul interior a evoluat considerabil, iar oamenii pot alege stilul pe care vor urma sa il aplice decorarii peretilor in functie de prefererinte inainte de toate. Cei care doresc sa schimbe aspectul intregii locuinte, inainte de alegerea mobilierului si a decoratiunilor vor fi nevoiti sa schimbe inainte de orice aspectul peretilor. Dupa cum puteti observa, peretii reprezinta elementele de referinta ale unei incaperi din toate punctele de vedere.

Ce facem cu peretii: ii tapetam sau ii vopsim, daca ii vopsim cu ce ii vopsim, ce culori sa alegem si care vor fi decoratiunile pe care le vom pune ulterior pe pereti sunt cele mai des intalnite intrebari pe care persoanele aflate in stadiul de inceput al planului pentru schimbarea infatisarii locuintei le pun. Daca nu puteti raspunde la aceste intrebari singuri va puteti consulta cu specialistii design-ului interior care cu siguranta va vor indruma catre alegerea stilului potrivit, a culorilor potrivite si a decoratiunilor care urmeaza sa fie aplicate pe pereti pentru a insufleti si a adauga un strop de originalitate intregii locuinte.

Un alt factor pe care trebuie sa il luati in considerare este bugetul. Alegerea celor mai bune material reprezinta un pas important pentru ca aspectul peretilor locuintei dumneavoastra sa fie cel dorit. Daca materialele sunt de proasta calitate culorile si intregul aspect vor fi sub asteptarile dumneavoastra.

Specialistii in design sunt de parere ca secretul unei incaperi cu un design armonios consta in decorarea corespunzatoare a peretilor. Fiecare camera este unica in felul sau iar decorarea peretilor este influentata si de timpul incaperii. Decorarea peretilor din bucatarie difera de cea a celor din dormitor sau din baie.

Cele mai multe persoane aleg stilul clasic atunci cand vine vorba despre decorarea peretilor. De ce? Pentru ca stilul clasic este caracterizat prin simplitate si bun gust si cu siguranta nu se va demoda niciodata. Este perfect atat pentru decorarea peretilor din camera de zi, cat si pentru cei din dormitoare. Pe langa faptul ca stilul clasic este caracterizat printr-o frumuste pura, este si mult mai simplu de realizat, fara a necesita investirea unor sume enorme.

Persoanele care vor sa adopte stilul clasic pot consulta diverse reviste de specialitate in asa fel incat isi vor putea zugravi singuri pereti in culorile dorite, sau vor putea aplica tapetul dorit. Culorile caracteristice acestui stil sunt simple si calde, fara a oferi acel aer incarcat. In ceea ce priveste decoratiunile, stilul clasic este mai conservator in aceasta privinta. Puteti opta pentru fotografii alb-negru, pentru tablouri impresionante sau suporturi pentru lumanari. Stilul clasic in ceea ce priveste decorarea peretilor impune obiecte de mobilier clasice.

Decorarea peretilor poate fi considerata o adevarata arta, mai ales daca alegem un stil mult mai modern. Unele persoane aleg un design nonconformist pentru intreaga locuinta si cum peretii sunt elementele principale acestia trebuie decorati corespunzator. Din ce in ce mai multe persoane aleg pictarea peretilor de catre persoane specializate. Modelele abstracte sau cu o anumita tematica, in functie de incapere sunt foart apreciate si se potrivesc de minune unui stil minimalist.

Alte persoane aleg diverse modele, care mai de care mai deosebite pentru a oferi peretilor un plus de personalitate dar in acelasi timp simplitate. Daca se alege un tapet incarcat sau daca se apeleaza la un artist pentru decorarea peretilor se va renunta la aplicarea altor decoratiuni cum ar fi tablourile sau fotografiile. Mozaicul a fost si inca este foarte la moda. Specialistii sunt de parere ca mozaicul lasa impresia de mai mult spatiu. Alte persoane apeleaza la stickere pentru a schimba complet aspectul peretilor. Lambriul este o alegere potrivita pentru decorarea peretilor in anumite camere, insa acesta trebuie ales cu atentie.

Indiferent de stilul pe care il alegeti, nu uitati ca decorarea corespunzatoare a peretilor va influenta intreaga atmosfera a locuintei dumneavoastra. Consultati de fiecare data cand faceti un pas important pentru locuinta persoane de specialitate sau revistele si site-urile dedicate celor care doresc sa aplice conceptul DIY propriei locuinte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.