Copii & adolescențiAvantajele și dezavantajele unui copil singur la părinți

Avantajele și dezavantajele unui copil singur la părinți

Daca nu stiti cum este mai bine: sa ii daruiti micutului un frate/o sora sau nu, poate fi util sa luati in considerare avantajele si dezavantajele unui copil singur la parinti, aspectele practice si obiective. Ceea ce nu este la fel de bine: sa ascultati de sfaturile celor din jur sau chiar sa va ganditi la propria voastra copilarie! Pentru ca fiecare are o experienta diferita si nu va ajuta sa va inchipuiti cum vor fi copiii vostri! Poate ca unii nu s-au inteles deloc cu fratii, poate ca altii au fost fericiti singuri, poate ca altii nu ar putea trai fara frate… Fiecare este diferit!

Inainte de a va gandi la avantajele si dezavantajele unui copil singur la parinti, cel mai important este: voi va doriti sa fiti din nou parinti? Amandoi doriti un alt bebe? Va simtiti pregatiti psihic si fizic pentru repetarea acestui drum? Luati si nevoile copilului in considerare – el poate ca isi doreste un fratior sau surioara – insa inainte de toate, ganditi-va la nevoile voastre!

Unii parinti sunt influentati de imaginea idealizata si romantata a familiei mari si fericite – cu doi copilasi, baiat si fetita! Nu va pacaliti – sunt atatea familii mari nefericite, la fel cum sunt familii cu un singur copil fericite! Dimpotriva, alti parinti se tem ca nu vor fi in stare sa ingrijeasca si sa iubeasca la fel pe al doilea copil. Nu va temeti – iubirea vine mereu de la sine, neconditionata si veti gasi mereu resurse sa aveti grija de ambii copii (la urma urmei, chiar de 5 copii)!

Asadar, este cu totul decizia voastra, pe care o luati doar dupa ce va dati seama ce va doriti voi. Insa poate ajuta si sa va ganditi la avantajele si dezavantajele unui copil singur la parinti! La fel de ajutor este chiar sa il intrebati pe copil: isi doreste un fratior sau o surioara? Dar daca spune ca nu – intrebati de ce: de multe ori, motivul este egoismul…

Aspectele materiale

Cel mai evident argument este legat de aspectul financiar. Un copil singur se va bucura de resursele voastre, va avea mai multe. Voua va va fi mai simplu sa ii indepliniti toate nevoile si chiar sa ii oferiti mici rasfaturi. In plus, gandul la viitor e important: cat de greu este sa ajuti tanarul prin facultate, apoi sa isi gaseasca o casa, sa isi construiasca viata…

Timp

Cu un copil singur, aveti mai mult timp pe care i-l puteti dedica. Mereu, atunci cand se naste al doilea copil, o perioada, cat acesta e bebe, nu mai aveti putere si timp sa va ocupati cu atentie de copilul mai mare! Ceea ce poate duce chiar la resentimente fata de voi si fata de micul intrus…

Interes si dedicatie

Cu un copil singur, veti dori ca el sa va faca mandri, sa exceleze, ceea ce inseamna nu numai ca ii acordati mai mult timp, ci ca va dati interesul sa il ajutati, sa ii stimulati dezvoltarea. Unele studii arata ca acei copii singuri au o dezvoltare intelectuala mai buna – tocmai pentru ca sunt incurajati si stimulati de catre parinti.

Scapati de rivalitatea intre frati

Este o problema cu care se confrunta multe familii cu doi sau mai multi copii: rivalitatea dintre frati – care de obicei se manifesta prin certuri frecvente. Insa ea poate ajunge si mai departe, daca parintii nu stiu cum sa intervina. Rivalitatea provine din faptul ca unul din copii simte ca nu este la fel de iubit de catre voi, ca celalalt e preferat – cu un singur copil, nu aveti aceasta grija!

Sarcina dificila? Nu mai putin important

ce varsta aveti, cat de greu v-a fost ultima oara, cat de dificil a evoluat sarcina? Exista riscuri legate de conditia fizica a mamei sau de varsta? Este bine sa luati in considerare si aceste aspecte. Uneori, oricat va doriti un al doilea copilas, este mai bine sa preferati siguranta riscurilor!

Dezavantaje

La bine si la greu…

Se cearta, intra in competitie, tipa unul la altul…insa nimic nu poate inlocui o relatie intre frati – nici parintii, nici prietenii! Daca vorbim de o familie armonioasa, in care parintii stiu sa elimine tensiunile si sa creeze relatii deschise, un frate sau o sora este o persoana care ii va fi copilului alaturi intotdeauna, care il va ajuta indiferent de situatie mereu. Este adevarat ca multi frati/surori de abia isi vorbesc – dar aceste cazuri apar atunci cand parintii nu au stiut cum sa le creeze oportunitatea comunicarii si cum sa mentina armonia. Un frate sau o sora este un sprijin pretios – cat esti mic, la joc, cat esti adolescent – ca sfaturi. Este clar ca adolescentii merg mai degraba la un frate sau sora pentru sfaturi decat la parinti! In plus, multi adulti fosti copii singuri la parinti spun ca singuratatea este uneori greu de suportat: parintii sunt la serviciu, copilul sta singur in fata TV-ului….

Timp

A fost integrat si la avantaje, nu? Pentru ca este o chestiune cu doua taisuri. Da, cat al doilea copil este bebe si apoi copil mic, va este greu, nu mai gasiti timp, rabdare si putere sa va ingrijiti de ambii copii! Insa, dupa ce creste, daca diferenta de varsta nu e prea mare, veti vedea ca cei doi frati/surori isi ocupa unul altuia timpul, stau impreuna, se joaca… Si chiar daca primul copil este mai mare, prea mare sa se joace cu fratele/sora, este un ajutor pretios, se poate ingriji de acesta!

Dependenta

S-a mentionat ca in cazul unui copil singur la parinti, acestia au mai mult timp, se implica mai mult, il incurajeaza, il stimuleaza. Insa aceasta implicare poate duce prea departe – cocolosirea copilului, sufocarea lui cu afectiune si ajutor. Daca stati mereu cu el, il ajutati mereu, va fi prea putin pregatit sa se descurce singur! In plus, veti avea mari asteptari de la singurul vostru copil, singurul mostenitor, cel care va continua familia – iar aceste asteptari pot fi presiuni prea mari pentru el… Se poate descurca foarte bine pe plan intelectual, tocmai pentru a nu va dezamagi, insa poate fi stresat si nefericit…

Copil egoist

Se tot repeta acest lucru, in special in dezbaterea asupra avantajelor si dezvantajelor unui copil singur la parinti: copilul singur creste rasfatat, egoist, nefiind in stare sa imparta si sa daruiasca! Adevarul este ca da, de multe ori exista acest risc. Insa aceasta depinde si de cum il cresteti, de ce reguli impuneti, de ce ocazii sa socializeze si sa invete sa imparta ii oferiti. Daca creste rasfatat, in centrul atentiei, cu tot ceea ce cere, sunt intr-adevar mari sanse sa devina prea egocentric.

Competitia stimulanta

Rivalitatea intre frati nu este buna, insa o competitie sanatoasa, aflata sub control si care nu deriva din sentimente agresive, ci din joc este extrem de stimulanta pentru dezvoltarea copilului. Un partener de joaca cu care sa se ia la intrecere il face pe copil sa doreasca sa fie mai bun!

Concluzie: dupa ce ati citit avantajele si dezvantajele unui copil singur la parinti, sunteti si mai nehotarati, nu-i asa? Pentru ca ceea ce poate fi considerat avantaj dintr-o perspectiva este un dezavantaj dintr-o alta… Adevarul e ca aceasta nu este o decizie care poate fi luata in termeni pragmatici si obiectivi, de avantaje si dezavantaje. Ganditi-va ce doriti voi si ce doreste copilul si faceti ceea ce simtiti!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.