Copii & adolescențiCând le facem pe plac copiilor și când nu trebuie răsfățați?

Când le facem pe plac copiilor și când nu trebuie răsfățați?

Cand le facem pe plac copiilor – iata o intrebare buna! Deoarece a-ti rasfata copilul in exces, a-i oferi intotdeauna ceea ce cere nu este in nici un caz recomandat – va deveni egoist, centrat pe sine si arogant. Bineinteles, nici extrema cealalta nu este benefica – a-l creste intr-un mod spartan, refuzandu-i orice moft. Copiii sunt copii si au nevoie, totusi, de atentie, afectiune si intelegere…

Cand le facem pe plac copiilor:

Atunci cand merita! In primul rand, este util sa ii invatati ca isi pot permite sa ceara ceva anume daca intai fac ceva care sa merite recompensa! Daca sunt cuminti, daca asculta, daca isi fac treburile, daca se poarta frumos. Adoptati un sistem util in educatia copilului: puneti-l la sfarsitul fiecarei luni sa faca o lista a lui „Mos Craciun” (dupa varsta de 4-5 ani)!

Adica, cereti-i sa isi enumere, in scris sau oral (daca nu se descurca inca cu scrisul), ce fapte bune si ce fapte rele a facut. Apoi, intrebati-l ce crede ca merita pentru faptele lui bune si daca nu cere prea mult, faceti-i bucuria. Un astfel de sistem il va invata ca in viata, dupa fapta si rasplata si ca trebuie sa lucreze daca doreste sa fie apreciat si recompensat. In schimb, daca ii oferiti un dar imediat dupa ce s-a comportat urat, poate ajunge la concluzia ca i se accepta orice!

Atunci cand nu cer prea multe. Cand le facem pe plac copiilor – cand nu se invata sa ceara prea multe! Daca pastreaza o limita si nu cere prea multe jucarii si lucruri inutile, daca pare constient ca nu le poate avea pe toate, atunci chiar merita din cand in cand cate o jucarie sau un rasfat.

In schimb, atunci cand devine lacom si isi doreste o jucarie doar pentru ca a vazut un alt copil jucandu-se cu ea, desi tocmai a primit recent o alta jucarie, este timpul sa il invatati si cu cuvantul „nu”. Si chiar daca va plange, va tipa, va zice ca va uraste, nu cedati – este un mic santaj emotional. Explicati-i calm ca tocmai a primit si el o jucarie, ca nu se poate sa le aiba pe toate si ca daca este cuminte, dupa o perioada, poate avea si el jucaria pe care si-o doreste.

Atunci cand sufera. Daca trece printr-o perioada proasta, fie pentru ca aveti probleme in familie, fie pentru ca tocmai a intrat la gradinita/scoala si se adapteaza cu greu, este timpul sa il rasfatati putin. Petreceti timp cu el, vorbiti cu el, scoateti-l in oras in zone destinate copiilor, cumparati-i cate o jucarie. Faceti ce se poate pentru a-i usura situatia si pentru a-i arata ca veti fi mereu alaturi de el, orice ar fi. Un copil, chiar trist, este macar momentan inveselit de o mica jucarie sau de un joc nou. Nu uitati de nevoile sale emotionale, totusi, si stati impreuna cu copilul.

copil rasfatat

Atunci cand este ziua lui! Nu este necesara explicatia de ce le facem pe plac copiilor in aceasta situatie. De ziua lui, de ziua copilului, de Craciun – ce vrea copilul este lege! Creati momente frumoase in familie si impliniti-i micile mofturi cu aceste ocazii. Daca ignorati astfel de evenimente, ii refuzati indeplinirea dorintelor, il raniti. Ati fost copil – stiti ce tragedie este cand de ziua ta iti doresti o bicicleta si primesti in schimb o pijama! Nu uiti usor o asemenea dezamagire si ti se pare chiar ca iti urasti parintii!

Copiii sunt cam superficiali: pun semnul egal intre darul pe care i-l oferiti si iubirea voastra pentru el. Si daca va permiteti, indepliniti-i dorinta si luati-i cadoul pe care si-l doreste. Daca nu, explicati-i ca nu puteti acum, dar ca poate alege ceva care va permiteti si alinati-l petrecand timp impreuna intr-o zona de joaca pentru copii. Oricum ar fi, momentele de sarbatoare frumoase chiar ajuta coeziunea, intimitatea si legatura stransa intre membrii unei familii.

Cand nu le facem pe plac copiilor:

Atunci cand devin egoisti. Daca observati ca este foarte egoist, ca vrea intotdeauna sa fie in centrul atentiei, vrea sa i se indeplineasca fiece moft, vrea sa aiba orice i se pare atragator – este momentul sa ii spuneti „nu”, explicandu-i ca nu asa merg lucrurile. Sigur, fiecare copil este in mare masura egoist, insa daca cel mic pare ca vrea multe si nu este dispus sa imparta absolut nimic din ceea ce are cu altii copii, nu il mai rasfatati atat de mult. Faceti un test: spuneti-i ca daca vrea o noua jucarie, trebuie sa aleaga doua jucarii vechi pe care i le dati copiilor saraci, care nu au nici o jucarie!

Daca refuza, este prea egoist. Explicati-i ca sunt copii care nu au dulciuri, nu au camera lor, nu au jucarii, nu au chiar o casa, o familie. Daca tot nu vrea sa renunte la nici o jucarie de-a lui, incepeti sa va purtati mai strict cu copilul (sigur, aceasta penru copiii cu o varsta de peste 4-5 ani, caci inainte de aceasta varsta, ei nu pot face diferenta bine-rau, nu stiu ca egoismul lor este rau si nu are rost sa incercati sa ii aratati asta).

Atunci cand sunt prea lacomi si obraznici. Daca copilul vede ca ii luati orice el cere, daca incepe sa ceara din ce in ce mai multe si intinde coarda, daca nici nu prea asculta de voi, inseamna ca ati fost mult prea permisivi cu el. Foarte important pentru problema „cand nu facem pe plac copiilor” – daca dupa un refuz, incepe o intreaga scena de plansete, zbierete si gesturi urate, inseamna ca a fost invatat ca obtine orice de la voi dupa un asemenea comportament si nu a invatat ca orice are limite, nu a invatat ca pentru a obtine ceva, trebuie sa o merite.

Este normal ca orice copil mic sa vrea lucruri care i se par atractive, insa de la o varsta, dupa 5 ani in general, ar fi trebuit sa invete ca nu poate avea orice si ca daca tipa sau plange, nu rezolva situatia. Asa ca invatati-l de mic sa ii refuzati unele cereri, in special cand vrea lucruri inutile sau cand cere o noua jucarie imediat dupa ce a primit una – spuneti-i ca nu se poate acum, ca nu are nevoie de ea si distrageti-i atentia cu propriile jucarii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.