Pentru ca plantele pe care le cultivati in gradina proprie sa se dezvolte corespunzator, iar legumele rezultate sa aiba proprietatile necesare este foarte important ca solul sa fie fertil. Este adevarat ca unele plante din gradina au nevoie de un sol mult mai fertil fata de altele insa, cu toate acestea, crearea ingrasamantului natural joaca un rol important pentru succesul in gradinarit.
Foarte multi gradinari prefera sa realizeze singuri ingrasamantul, aceasta metoda fiind una mult mai naturala si nu in ultimul rand mai putin costisitoare. Realizarea ingrasamantului natural va va asigura ca plantele pe care le cultivati se vor dezvolta intr-un mod cat se poate de natural si in acest fel puteti profita de toate proprietatile lor. Mai mult decat atat, ingrasamantul natural poate fi folosit si pentru flori, deoarece si acestea au nevoie de un sol bogat.
Unul dintre ingrasamintele naturale cele mai bune este compostul. Compostul este rezultatul unui amestec dintre gunoiul de grajd si deseurile organice adunate din gradina (plante uscate, crengi de copaci sau arbusti. Toate aceste elemente sunt stranse intr-un recipient foarte bine aerisit care sa permita obtinerea unui compost de o foarte buna calitate, deoarece microorganismele se vor descopune si vor repartiza intr-un mod echilibrat substantele nutritive. Realizarea compostului poate incepe in momentul curateniei de toamna, atunci cand gradina este curatata de resturi.
Este de preferat ca gramada de compost sa fie asezata intr-un loc umbros, cat mai protejat de soare. Cutia pentru compost trebuie sa permita ca elementele ce vor fi adaugate pentru crearea ingrasamantului natural sa ia contact direct cu solul. Containerul poate fi asezat peste un strat de frunze.
Din ce poate fi realizat compostul?
Exista o serie de elemente foarte importante pentru crearea acestui ingrasamant natural, dar in acelasi timp exista si elemente care vor fi ocolite. Dintre elementele cele mai indicate amintim: painea, cojile de oua, cojile si resturile legumelor, frunzele si iarba, toate aceste elemente fiind bogate in azot, precum si gunoiul de grajd, rumegusul, hartia, lemnul si paiele, aceste elemente reprezentand o sursa bogata de carbon.
Dintre elementele interzise amintim: grasimea de orice fel, produsele lactate, cenusa, metalul sau plasticul, deseurile animalelor de companie.
Este foarte important ca pe masura ce elementele folosite pentru realizarea compostului sunt adaugate sa se amestece foarte bine intreaga compozitie. In cazul in care amestecul se usuca la un moment dat, adaugarea apei este esentiala.
Abia dupa aproxiamtiv 5 luni compostul poate fi utilizat. Culoarea acestuia trebuie sa fie foarte inchisa, iar mirosul asemanator solului. Este indicat ca in cazul anumitor plante din gradina compostul poate fi folosit si inainte de maturitate deoarece puterea de ingrasamant este mai mare in aceasta stare.
Tot pentru gradina poate fi folosit un ingrasamant natural pe baza de fecale de pasari. Este foarte important ca acestea sa fie amestecate cu frunze, pamant sau paie deoarece acesta este un ingrasamant foarte puternic. Dupa ce se adauga si apa, aceasta compozitie este lasata la macerat pentru aproximativ 10 zile. Folosirea acestui ingrasamant este indicata pentru ardei, rosii si vinete.
Urzica este, de asemenea, un ingrasamant natural deosebit. Urzica poate fi folosita in stare naturala, dupa ce este taiata foarte marunt aceasta fiind introdusa in cuiburile in care se vor planta rosii, ardei, vinete sau castraveti, sau sub forma unui preparat care poarta numele “macerat de urzica”.
Asadar, crearea ingrasamantului natural reprezinta cea mai buna solutie pentru a avea o gradina sanatoasa, dar si o metoda care va face sa economisiti bani.