Animale de companieRasa de pisici Van - pisica cu un aspect și comportament aparte

Rasa de pisici Van – pisica cu un aspect și comportament aparte

Rasa de pisici Van este cu adevarat speciala, atat din punct de vedere al aspectului cat si al comportamentului, total diferit de tot ce ar putea crede cineva ca stie despre felinele domestice. Si tocmai datorita caracterului deosebit, aceste pisici au ajuns subiectul unor legende biblice, dar si unele dintre cele mai iubite animale de casa. Astfel, pisicile din aceasta rasa s-au raspandit din Turcia, locul lor de origine, pana in toata lumea, ajungand si pe continentul american.

Aceste pisici sunt printre cele mai vechi din lume ca rasa, fiind aduse in Turcia cel mai probabil prin primele secole ale mileniului 2. Aici, rasa Van s-a dezvoltat normal, traind semi-salbatica in preajma lacului Van, de la care si-au primit si numele. Aflata la o inaltime destul de mare si supusa la diferente mari de temperatura, aceasta zona nu este foarte prielnica vietii, insa pisicile s-au adaptat extrem de bine, schimbandu-si atat fiziologia cat si comportamentul, insa asta neinsemnand ca viata mai dura le-a facut mai putin potrivite pentru traiul alaturi de oameni.

Astfel, in secolul XX au fost aduse si in Europa, un crescator fiind de-a dreptul fascinat de ele, de rezistenta si inteligenta lor deosebita. Prin anii ’70, pisicile au ajuns si pe continentul american, unde sunt chiar apreciate. Sunt pisici de dimensiuni medii, masculii din rasa Van ajungand la o greutate maxima de 7 kilograme, in timp ce femelele sunt putin mai mici. Sunt caracterizate de o blana moale, scurta, impermeabila, fiind unica in lumea pisicilor domestice.

Blana este alba pe aproape tot corpul, avand pete mai inchise, maronii sau ciocolatii la extremitati, in general pe cap, aceasta fiind caracteristica lor principala. Cum uneori mai apar pete si pe umar, acestea au fost considerat un semn al binecuvantarii lui Allah in religia islamica, o legenda spunand ca in locul in care Dumnezeu a atins pisica a ramas un semn distinctiv. Insa nu doar legendele islamice se leaga de rasa Van, o legenda crestina legand pata de pe capul acestor pisici de atingerea mainii Maicii Domnului.

Ce ramane neexplicat in aceste legende insa este motivul pentru care divinitatea pretuieste atat de mult aceste feline. Tot o caracterisitica fizica deosebita a acestei rase este aparitia foarte des a fenomenului numit heterocromie, in care irisul unui ochi este colorat in albastru, iar celalalt in alta culoare.

pisica Van
pisica Van

Din punct de vedere al caracterului aceste pisici sunt chiar deosebite. Extrem de active, jucause si curioase, de multe ori vor intra in bucluc, de obicei actionand fara prea multa analiza a situatiei. Uneori pot sa mai strice lucrurile din casa sau sa ramana blocate pe undeva, tocmai pentru ca trebuie mereu sa alerge, sa se catere sau sa observe ceva nou. Tocmai de aceea, aceste pisici nu sunt recomandate celor care vor ordine si liniste absoluta in casa, aceste pisici fiind destul de nonconformiste.

Rasa Van este deosebita si prin atractia pentru apa. Cum in zona lacului turcesc inca se mai gasesc astfel de feline, care in prezent sunt protejate, ele pot fi observate inotand cu cea mai mare placere, blana lor ajutandu-le sa ramana uscate. Pescuiesc intr-un mod foarte eficient, inotand cu o gratie si viteza de invidiat. Tcmai de aceea, o alta legenda spune ca doua pisici au sarit din arca lui Noe inainte de incetarea totala a potopului, astfel invatand sa inoate, si s-au stabilit langa lacul Van, primind si binecuvantarea divina. In ciuda caracterului independent insa, se vor atasa puternic de stapani, cerand afectiune si adorand orice fel de joaca.

Din punct de vedere al ingriirii, aceste pisici nu au nevoie de foarte multe din partea stapanului, fiind rezistente si fara multe cerinte. Blana scurta nu are nevoie de periaje dese, desi o curatare din cand in cand este cat se poate de utila. Urechile insa trebuie curatate cu mai multa atentie, uneori praful acumulandu-se in ele. Desi se pot adapta chiar foarte bine intr-un apartament, ar fi preferabil ca acesta sa fie mai mare, sau ca pisicile sa poata iesi intr-o curte, in general rasa Van avand nevoie de un spatiu mai mare de desfasurare.

Nu au boli genetice specifice, rezistand foarte bine si la cele transmisibile. In schimb, dupa trecerea varstei de 8 ani se recomanda controale regulate la veterinar pentru a preintimpina posibile probleme. Oricum, daca au o problema, stapanii vor afla imediat, aceste pisici devenind destul de zgomotoase, atat cand au nevoie de ceva, dar si cand vor dori atentie, sau vor suferi din cauza sanatatii.

Din punct de vedere al hranei nu au pretentii deosebite, insa putina grija din partea stapanilor nu strica, aceste feline mancand cu o placere deosebita, uneori facand si excese. Pentru cei care doresc o pisica din rasa Van, lucru de inteles de altfel, se recomada achizitionarea unui pui, adultii fiind foarte greu de mutat dintr-un loc in altul, atasandu-se profund de stapani si suportand greu schimbarile atat de bruste.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.