Sarcină & BebeCe trebuie să faci în săptămâna 30 de sarcină pentru a alina...

Ce trebuie să faci în săptămâna 30 de sarcină pentru a alina neplăcerile

Despre bebe…

In saptamana 30 de sarcina, bebe masoara in jur de 40 de centimetri din crestet pana la talpi si cantareste cam 1, 5 kilograme. In fiecare saptamana din cele ramase, bebe va mai pune pe el in jur de 200-220 de grame – ajungand in final la o greutate aproximativa de 3, 5 kilograme.

Are formate genele si parul de pe cap – mai mult sau mai putin. Te loveste des si puternic, insa isi ia si pauze regulate de somn – iti poti da seama clar daca este treaz sau doarme. Are din ce in ce mai putin spatiu in uter si aceasta il poate irita si face sa impinga si sa loveasca energic peretii uterului. Stomacul si plamanii sunt de acum dezvoltate.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 30 de sarcina, poti sa devii din ce in ce mai nerabdatoare, insa si anxioasa: mai ai doar 9 sau 10 saptamani si ajungi la capatul drumului! Daca timpul pare ca incetineste si te stresezi mult prea mult, ocupa-ti timpul cu activitati placute, dar si utile: pregatirile necesare si informatii bine de stiut.

Uterul iti apasa vezica urinara si te poti trezi cam prea des in timpul noptii pentru a merge la baie (nu uita sa nu consumi lichide cu o ora inainte de culcare). Nivelul crescut de hormoni slabeste in continuare articulatiile, care sunt flexibile, dar si vulnerabile. In plus, greutatea acumulata te face mai inceata si simtul echilibrului este perturbat – mare atentie cum te misti. Modificarea centrului de greutate iti da des dureri de spate, iar somnul dificil si greutatea in plus te oboseste mult. Ti se poate taia subit respiratia la un mic efort, dar nu este nimic anormal.

Masaj

Nu uita – groaznicele dureri de spate cauzate de greutatea burticii pot fi ameliorate printr-un masaj usor facut de catre sot. Daca acesta nu este acasa, iata un mic truc util: gaseste o minge de volei cat de cat moale, din cauciuc. Stai pe un scaun fara spatar, cu spatele la perete si pune mingea intre spatele tau si zid. Misca-te circular, asa incat mingea sa se plimbe pe spatele tau si sa iti maseze zonele dureroase!

Oboseala

Este necesar sa te odihnesti cat de mult poti, sa nu te obosesti cu sarcinile domestice si sa tragi cate un pui de somn cand te simti epuizata. Continua cu exercitii fizice – insa usoare: acestea iti confera energie. Plimba-te pe jos, dar nu prea departe de casa, fa exercitii Kegel si de respiratie, exercitii de intindere usoare si inot sau gimnastica acvatica.

Somn

Nu prea exista solutie pentru un somn garantat odihnitor: respiratia greoaie, transpiratia in exces si nevoia de urinare te vor deranja. Dar ai grija sa iti gasesti si pastrezi pozitia confortabila si recomandata – pe partea stanga; ai grija sa folosesti perne pentru sustinere si intre picioare. NU lua nici un ceai calmant sau vreo pastila, insa poti bea cu o ora inainte un pahar de lapte cald.

Curs Lamaze

Daca pana acum nu te-ai inscris, cauta rapid un curs la care sa mergi, pentru a te pregati adecvat pentru travaliu, nastere si ingrijirea bebe-ului. Oricate carti citesti, este cel mai bine sa mergi si sa inveti toate lucrurile atat de utile: respiratie, pozitii, ameliorarea durerii, calmarea etc.

Planificare minutioasa

Este vremea sa discuti cu sotul si sa planuiti cu grija detaliile de dupa nastere. Cel mai important: cat vrei si cat iti permite serviciul sa stai acasa cu bebe? Te vei descurca sau mai bine chemi pe cineva sa te ajute o perioada – una dintre bunici? Daca te intorci devreme la seviciu, duceti pe bebe la cresa sau angajati o bona? Cauta chiar de acum crese sau bone – cele cu adevarat bune sunt foarte ocupate. Ganditi-va la ceea ce e mai bine pentru voi si pentru bebe si la bugetul pe care il aveti.

Cum alegi o bona?

Daca ati ajuns la concluzia ca cel mai bine este ca bebe sa stea acasa cu o bona profesionista, aveti mare grija in alegerea ei. Apeleaza la o agentie de incredere – si mai bine ar fi sa apelezi la o bona recomandata de un cunoscut! Vorbeste cu mai multe bone la telefon si stabileste de pe acum intalniri fata-in-fata.

Intereseaza-te de detalii precum: pregatire, prim-ajutor pentru bebelusi, experienta, motivatie. Pune si inrebari concrete, practice: ce faci daca bebe vomita?, ce faci daca bebe nu adoarme?, ce faci daca plange continuu?, ce faci toata ziua cu el?, etc. Nu experienta este cea mai importanta, ci prezenta de spirit, bunatatea si iubirea pentru copii. Urmeaza-ti instinctul de viitoare mamica!

Cum alegi o cresa?

Trebuie sa te interesezi din timp, caci locurile se ocupa rapid la cresele bune. Cauta si fa o lista cu cele mai atractive, suna si stabileste o vizita. Nu alege din prima, ci mai fa ulterior o vizita la cresele preferate – o vizita neanuntata, pentru a vedea ce se intampla acolo si cine are grija de copilasi. Si aici, recomandarile de la cunoscuti pot fi de mare ajutor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.