Ingrijirea pisicilor nu este o sarcina usoara pentru persoanele care nu iubesc animalele, pentru ca pisicile sunt fiinte extrem de sociabile si au nevoie de prezenta si caldura specific umana. Venirea in casa a unui pisoi este asemanatoare cu nasterea unui copil, cei mici sunt extrem de neastamparati, se urca peste tot (pisica este extrem de curioasa si are abilitati innascute de catarare), agata cu gherutele tot ce merita agatat si se joaca fara incetare.
Sunt destul de greu de disciplinat comparativ cu cainii, insa cu rabdare si multa dragoste puteti ajunge sa le invatati sa faca lucruri nebanuite. Desi sunt extrem de sociabile, pisicile au tendinta de a fi independente neplacandu-le in mod deosebit compania altor pisici.
Pentru ca ingrijirea pisicilor sa fie corecta trebuie ca inainte sa aduceti pisicuta in casa sa cumparati un bol pentru apa, un bol pentru mancare si o ladita cu nisip in care veti pune nisip special. Curatenia este esentiala pentru ele, ingrijirea pisicilor nefiind extrem de dificila la capitolul igiena. Cu putin efort ele inteleg ca trebuie sa isi faca nevoile in ladita special amenajata, iar daca achizitionati din comert un nisip de calitate, nici nu veti avea parte de un miros neplacut in casa.
Baia pentru ingrijirea pisicilor nu este neaparat necesara pentru ca ele stiu foarte bine sa isi mentina blana curata, spalandu-se temeinic de mai multe ori pe zi. Se spune ca privitul intregului ritual de spalare al pisicii este un mijloc foarte eficient de relaxare pentru stapan. Insa daca considerati neaparat necesar sa ii faceti baie, nu spalati mai mult de o data pe luna blana pisicutei si chiar si atunci aveti mare grija la zona urechilor si la temperatura apei, dar si cea a mediului.
De asemenea includeti in ingrijirea pisicilor si vizita la veterinar si nu cadeti in greseala atat de intalnita de a va gandi ca nu are rost sa ii faceti vizita veterinarului atata timp cat pisicuta nu iese afara, nu are nici un contact cu mediul exterior si nu se poate imbolnavi. Ingrijirea pisicilor cuprinde atat vaccinarea periodica, dar mai ales deparazitarea atat intestinala cat si impotriva puricilor si a capuselor. Exista o multitudine de boli ce se transmit de la pisica la om, printre care cea mai frecventa este toxoplasmoza care provoaca avortul spontan si in timp incapacitatea de a avea copii. Asa ca va recomandam sa nu neglijati vizita la medicul veterinar.
Ghearele si unghiile pisicilor
Ghearele pisicutelor sunt extrem de ascutite, mai ales cand acestea nu ies din casa in mod frecvent. Tocmai de aceea ingrijirea pisicilor trebuie sa cuprinda si ingrijirea unghiutelor acestora. De asemenea ele au tendinta de a-si ascuti unghiutele pe diferite piese de mobilier, cel mai adesea canapele sau scaune, producand stricaciuni destul de grave. Tocmai de aceea va recomandam fie sa taiati unghiutele, fie sa mergeti la medicul veterinar pentru a o face sau sa cumparati dispozitive special produse pentru tocirea unghiutelor pisicutelor.
Puteti sa o invatati pe pisicuta dumneavoastra sa o foloseasca, evitand astfel stricaciunile pe care le poate provoca. Unghiutele pisicutelor se taie cu mare grija cu ajutorul unui cleste special. Aveti in vedere faptul ca fiecare unghiuta contine un vas de sange, tocmai de aceea taiati numai varful unghiutelor, iar in cazul in care ati lezat vasul de sange tamponati cu apa oxigenata si iod pentru a opri sangerarea.
Blana pisicutelor ocupa si ea un rol deosebit de important in ingrijirea pisicilor. Pisicutele cu blana mai lunga trebuiesc periate o data pe zi, iar cele cu blana scurta trebuiesc periate o data pe saptamana. Nu tundeti pisicile decat in cazul celor cu blana lunga si asta numai in cazul in care blana se incurca, dand nastere unor ghemotoace. Pisicutele se spala de mai multe ori pe zi, ingerand foarte multe fire din blanita proprie, tocmai de aceea la intervale regulate ele vor regurgita ghemotoacele de blana. Daca acest lucru nu se intampla trebuie sa vizitati medicul veterinar pentru ca parul se acumuleaza in stomacul pisicii si poate genera probleme grave.
Castrarea pisicilor este extrem de eficienta in cazul femelelor. Exista diferite idei conform carora castrarea este bine sa se faca abia dupa ce pisicuta a facut primul rand de pui. Aceasta idee este complet gresita. Este foarte benefic ca pisicuta sa fie castrata inainte de primul ciclu menstrual pentru ca in acest mod se reduce foarte mult posibilitatea ca aceasta sa dezvolte diferite tumori la nivelul aparatului genital. Pentru masculi castrarea insa nu este benefica, ea fiind contraindicata.
Alimentatia pisicutelor este in principal carnivora. Exista pe piata destule variante, iar criticul cel mai bun este chiar pisicuta dumneavoastra. Va sfatuim sa combinati mancarea uscata (ce are si rolul de a curata dintii) cu cea proaspata. Nu ii serviti pisicutei dumneavoastra dulciuri sub nici o forma pentru ca organismul sau nu este obisnuit cu astfel de alimente si acestea nici nu ii asigura elementele nutritionale necesare. Deasemenea ceapa, usturoiul, varza, mazarea s.a.m.d. sunt alimente care sunt toxice pentru pisicuta. Farfurioara pisicutei trebuie sa fie mereu plina pentru ca ea nu consuma cantitati mari ci se serveste de mai multe ori pe parcursul zilei.
Desi pare a fi un animal independent pisicuta simte nevoia de a socializa si are nevoie de un stapan extrem de atent la nevoile sale caruia ii va acorda intreaga sa loialitate.