Animale de companieLucruri esențiale pe care trebuie să le știi depsre îngrijirea câinilor

Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi depsre îngrijirea câinilor

Ingrijirea cainilor tine mai ales de dragostea pe care le-o aratam acestora. Cainii supranumiti si cei mai buni prieteni ai omului sunt extrem de devotati stapanilor lor, carora le ofera chiar viata daca li se cere. Exista o multitudine de rase de caini, insa toti au in mare aceleasi nevoi.

Inainte de a aduce un pui de catel in casa, cumparati un bol de apa, unul de hrana si o lesa. Cainii au nevoie sa fie plimbati de mai multe ori pe zi in mediul exterior. Pana la varsta de o luna sau chiar mai mult (intrebati veterinarul) nu va recomandam sa scoateti catelul afara. Atunci cand achizitionati un catel asigurati-va ca el este sanatos, chemand medicul veterinar sau mergand cu catelul in brate la acesta.

Pentru a-si mentine starea de sanatate ingrijirea cainilor trebuie sa includa vaccinarile periodice in functie de varsta, dar si deparazitarea completa. Avand in vedere ca ei sunt plimbati zilnic exista o mare posibilitate sa intre in contact cu diferite bacterii, dar si virusi. Tocmai de aceea vizitele la medic va sunt recomandate.

Ingrijirea cainilor trebuie sa cuprinda intregul sau corp.

Animalul trebuie inspectat cu atentie pentru a verifica din timp starea sa de sanatate. Cel mai bun indicator al starii de sanatate la un caine este nasul acestuia, care este in general umed si rece. In cazul in care nasul cainelui este uscat sau fierbinte, inseamna ca animalul dumneavoastra de companie nu are o stare de sanatate tocmai buna si trebuie sa anuntati medicul veterinar.

Cainii cu blana lunga trebuiesc periati o data pe zi, iar cei cu blana scurta trebuiesc periati o data pe saptamana. In cazul cainilor de lupta, care in general au blana cu par scurt si nu foarte des, periatul nu este important, insa puteti peria cainele mai ales in perioada de naparlire, pentru a evita caderea parului in casa. De asemenea ingrijirea cainilor presupune si administrarea anumitor medicamente recomandate de medicul veterinar care dau un aspect sanatos si lucios blanii.

Cavitatea bucala a cainilor trebuie de asemenea ingrijita si exista in comert diferite accesorii fie sub forma de hrana, fie sub forma de jucarii pe care catelul dumneavoastra le va roade si in acelasi timp isi va curata si dentitia. Un alt semn care ne arata ca animalul nostru de companie nu are o stare de sanatate extrem de buna este aparitia cariilor. In mod normal flora bacteriana prezenta la nivelul gurii canine nu permite producerea de carii, iar in cazul in care acestea apar inseamna ca un dezechilibru destul de grav le determina aparitia.

Castrarea cainilor este recomandata si nu lasa urmari grave in sanatatea animalului de companie. Ingrijirea cainilor inseamna castrarea femelelor inainte de primul ciclu menstrual. Castrand cainele evitati dezvoltarea anumitor tumori genitale destul de frecvente, de asemenea daca aveti un caine de lupta si doriti sa il temperati, aceasta metoda da foarte bune rezultate.

caine care mananca
caine care mananca

Pentru a evita ingrasarea care este tot mai frecventa in zilele noastre mai ales la cainii castrati, includeti in ingrijirea cainilor si exercitiile fizice, nu il invatati sedentar. Cresterea in greutate ii provoaca diferite afectiuni atat la nivelul membrelor inferioare, dar mai ales la nivelul inimii. Va recomandam insa sa nu exagerati, un caine ce desfasoara o activitate fizica prea intensa va slabi foarte mult si va deveni extrem de agitat, asadar va recomandam sa nu epuizati animalul in tendinta de a-l mentine slab.

Foarte rare sunt rasele care sa nu iubeasca copiii, fie ca vorbim de o rasa mare sau de una mica, oricare intruneste aceleasi calitati de a indragi copiii si joaca cu acestia. Cainele este un animal extrem de sociabil, mai rar se intalnesc caini care prefera singuratatea si aceasta dorinta se manifesta in general din cauza starii de sanatate precare.

Ingrijirea cainilor se continua cu alimentatia corecta a acestora. Vedem adesea caini hraniti cu paine, insa nici unul din noi nu stie sau nu vrea sa realizeze faptul ca in cazul cainilor painea are cam acelasi gust cu hartia pentru om. Cainii nu pot digera amidonul, asa cum noi nu digeram celuloza, tocmai de aceea intalnim multi caini care desi sunt hamesiti refuza o bucata de paine simpla care nu le atrage atentia in nici un fel.

In ultima vreme se prezinta la medicul veterinar tot mai multi caini cu afectiuni deosebit de grave la nivelul labelor, mai exact al ghearelor, care genereaza in continuare afectiuni la nivelul urechilor, tocmai din cauza obisnuitei cainilor de a se scarpina in urechi cu labele deja infectate. Aceste afectiuni sunt foarte greu de tratat, necesita tratament antibiotic injectabil (cel oral nu isi face efectul in cazul cainilor) destul de scump si nu intotdeauna eficient. Va recomandam sa spalati si sa igienizati labutele cainilor de fiecare data cand va intoarceti de la plimbare tocmai pentru a evita infectarea urechilor si mai departe a intregului organism.

Ingrijirea cainilor presupune multa rabdare si mai ales multa dragoste. Comportamentul unui caine poate fi modelat si se modeleaza de cele mai multe ori dupa personalitatea stapanului, nu putine sunt cazurile in care animalul de companie imprumuta din trasaturile psihice, dar si fizice ale stapanului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.