Casă și grădinăAgapanthus africanus (Crini africani), o plantă ce provine din zonele tropicale

Agapanthus africanus (Crini africani), o plantă ce provine din zonele tropicale

Planta de gradina – Agapanthus africanus (Crini africani), o planta cu flori superbe, este cunoscuta si sub denumirea populara de “Crinul de Nil”, “Crinul albastru african” sau “Crinul african”, iar genul din care face parte – Agapanthus (in limba greaca, “agapan” – “a iubi”) –  mai include inca zece specii mai putin cunoscute. Florile Crinului african se dezvolta sub forma unor inflorescente mari, colorate in albastru sau alb, cu un diametru de aproximativ 20 de centimetri. Genul Agapanthus este originar din Africa de Sud si este distribuit uniform, din extremitatea  vestica si pana in cea estica, de regula crescand la umbra copacilor, pentru a se feri de soarele puternic din aceste regiuni.

Cultivare si ingrijire

Provenind din zonele tropicale si subtropicale, Crinul african este sensibil la frig, rezistand, fara probleme, pana la temperaturi in jur de -10 grade Celsius. Pentru a trece cu bine iarna, planta trebuie cultivata in zone mai adapostite si acoperita, la sfarsitul toamnei, cu frunze sau paie. Plantele care reusesc sa treaca de geruri mai mari, devin mai rezistente in iarna urmatoare. Alta solutie ar fi sa cultivati planta in ghivece, pe care vara sa le scoateti in gradina, iar iarna sa le puneti la adapost, intr-un loc mai racoros, pentru perioada de repaus vegetativ.

Pentru ca planta sa se dezvolte la adevarata sa valoare, are nevoie ca solul de plantare sa fie moderat ca fertilitate, dar cu o cantitate suficienta de nutrienti si cu o capacitate foarte mare de drenaj. Solurile foarte fertile vor face ca frunzele Crinului de Nil sa fie firave, motiv pentru care rezistenta plantei, in anotimul rece, va fi scazuta. Pentru ca planta de gradina – Agapanthus africanus (Crini africani) sa creasca, trebuie pozitionata intr-o zona calduroasa, ferita pe cat posibil de razele directe ale soarelui puternic, din miezul zilei.

Din punctul de vedere al necesarului de apa, Agapanthus Africanus are nevoie de un program foarte bine stabilit, in special in perioada de crestere, pentru a sustine dezvoltarea unui sistem radicular puternic, extensiv si care sa patrunda in adancime, pentru a asigura o buna stabilitate plantei. Este  important de retinut ca udarea se va face in momentul in care pamantul de la suprafata este uscat pana la o adancime de 4-5 centimetri. Pentru ca planta de gradina – Agapanthus africanus (Crini africani) sa aiba un aspect ingrijit, se vor indeparta frunzele uscate, inainte de aparitia celor noi.

Inmultirea

Agapanthus africanus
Agapanthus africanus

Planta de gradina – Agapanthus africanus (Crini africani) se inmulteste cel mai usor prin diviziunea plantei mama, imediat dupa terminarea perioadei de inflorire. Cand se separa lastarii, se va pastra un numar suficient de radacini (care sunt tubulare, carnoase), pentru a creste sansele de inmultire a plantei. Inmultirea prin seminte este un proces mai complicat, care necesita un timp mai indelungat, fiind nevoie de o perioada de germinatie de pana la trei luni. Semintele se planteaza in lunile martie – aprilie, la o temperatura constanta, de minimum 18 grade Celsius.

Dupa ce rasar, micile plante pot fi hranite prin adaugarea unui fertiilizator lichid, in cantitati reduse. Dupa ce acestea devin suficient de puternice, trebuie replantate in ghivece separate si apoi in gradina. In cazul inmultirii prin seminte, noua planta va inflori abia dupa un interval de doi sau chiar trei ani de la plantare.

Inflorire

Florile plantei de gradina – Agapanthus africanus (Crini africani) apar pe la sfarsitul lui martie si dureaza pana la inceputul toamnei. Sunt colorate in albastru deschis, rareori in albastru intens sau alb. Frunzele plantei, de culoare verde intens, cresc vertical, ajungand pana la 15-20 de centimetri lungime si imbracand frumos florile. Inflorescentele numeroase, cu care planta se impodobeste, pot ajunge pana la o inaltime de 50-60 de centimetri.

Planta de gradinaAgapanthus africanus (Crini africani) are si staminele colorate intr-o nuanta superba de albastru (ca si petalele), iar polenul are tente de lila. Aceste caracteristici speciale sunt comune si  pentru speciile Agapanthus caulescens si Agapanthus coddii, mult mai putin cunoscute si raspandite.
Daunatori si erori de cultivare

Agapanthus Africanus este o planta de gradina rezistenta in privinta daunatorilor. Uneori poate fi atacata de paduchii de plante sau de limacsi. Ca tratament, este obligatorie pulverizarea unui insecticid, pe intreaga suprafata a plantei de gradina – Agapanthus africanus (Crini africani). Daca apar variatii de culoare ale frunzelor (ca, de exemplu, ingalbenirea lor), fenomenul se explica prin cantitatea prea mare sau prea mica de apa.

Agapanthus africanus este o planta otravitoare, suspectata ca ar putea fi cauza intoxicarilor hemolitice si a ulcerarilor severe ale cavitatii bucale. Frunzele contin totusi unele substante, care, in anumite doze, au  proprietati anti-inflamatoare (reduc inflamatia), anti–edem (reduc acumularea de fluide in organism), antitusive (pot ameliora sau chiar indeparta tusea) si proprietati imunoregulatoare (influenteaza, in bine, sistemul imun).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.