Spionarea partenerului tau de cuplu este poate cea mai proasta idee pe care o poti avea! Esti incontrolabil de gelos/geloasa sau el/ea s-a schimbat si nu stii ce altceva ai putea face pentru a afla daca totul este in regula? Ce-ar fi sa incerci intai sa comunici, sa vorbesti deschis cu partenerul, in loc sa incepi sa-l verifici obsesiv?
Exista unele persoane pentru care spionarea partenerului intra in rutina zilnica de viata, carora li se pare ca este dreptul lor sa verifice constant ce, unde si cu cine este partenerul! Aceste persoane sunt extrem de posesive, geloase si simt nevoia sa controleze totul in jurul lor, inclusiv alti oameni si in special pe partenerul lor de relatie! Ele nu realizeaza ca este practic imposibil sa detii controlul absolut si ca este imoral sa doresti sa controlezi o alta fiinta umana.
Aceasta nevoie constanta de control deriva din insecuritate si nesiguranta, caci persoanele care se folosesc de spionarea partenerului ca metoda de a se asigura de buna-credinta si de fidelitatea sa sunt nesigure pe partener, pe relatie si pe ele insele! Nesiguranta si teama permanenta ca nu sunt destul de bune pentru partener si ca acesta ar putea gasi usor o alta persoana mai potrivita pentru el/ea se nasc din copilarie.
Persoana nesigura a crescut cu o stima de sine scazuta si cu o imagine de sine negativa, lucru influentat de catre parintii sai, care nu si-au dat vreodata osteneala sa isi asigure copilul de iubirea lor si sa ii creeze un mediu familial afectuos si sigur. Lipsa de comunicare, de afectiune, de intimitate si de siguranta emotionala din timpul copilariei se transforma in lipsa de incredere in sine ca adult, reflectata prin nevoia de asigurare constanta ca lucrurile merg cum trebuie si nevoia de siguranta emotionala coplesitoare.
Si astfel se ajunge la spionarea partenerului de viata, din nevoia de a stii sigur ca acesta nu minte si nu te va parasi! Daca suferi de lipsa de incredere in tine, atunci simti nevoia sa stii sigur ca partenerul te valorizeaza, ca te iubeste, ca nu va gasi o alta persoana. Ai incercat vreodata sa ii verifici mesageria de pe telefonul mobil, sau adresa de mail, sau pagina de messenger?
Daca s-a intamplat doar o data si dintr-un impuls de necontrolat, nu e mare tragedie. Daca, insa, este un obicei de-al tau sa verifici regulat activitatile partenerului tau, atunci trebuie sa te intrebi ce anume iti declanseaza aceasta nesiguranta emotionala si ce ai putea sa faci sa scapi de ea!
Persoanele care au nevoie permanenta de reasigurare si care simt ca trebuie sa controleze tot apeleaza la spionarea partenerului la nici o luna de relatie! De abia au construit un cuplu, ca ele si incep sa-si verifice partenerul cu mici telefoane inutile in timpul zilei (iar daca nu li se raspunde, urmeaza o intreaga scena), incep sa-i verifice telefonul mobil dupa mesaje sau numere straine de apeluri, trag cu ochiul la parola partenerului si ii acceseaza mailul, pagina de messenger si altele asemenea!
Desi poate crezi ca enumerarea anterioara descrie in general comportamentul unei femei obsesive, si unii barbati pot fi victime ale nevoii de control. Mai mult, si barbatii si femeile pot ajunge atat de departe, incat sa controleze in persoana unde si cu cine este partenerul! Ei pot apela la un bun prieten sa mearga in locul unde se presupune ca ar fi partenerul sau pot sa mearga personal, cu un simplu pretext: “am venit sa-ti aduc masa de pranz”, “am venit si eu aici cu X pentru ca e localul meu preferat”, etc.
Cine suporta asa ceva? Ce persoana ar ramane cu o fiinta atat de obsesiva si tematoare, incat simte nevoia sa apeleze la spionarea partenerului? Foarte putine, iar acelea se confrunta de multe ori ele insele cu temeri si nesiguranta, astfel ca recurg si ele la diverse metode de a-si verifica partenerul! Un cuplu in care ambii parteneri se verifica constant este de la bun inceput condamnat!
Spionarea partenerului de cuplu este un comportament care va jigneste pe amandoi: pe tine, pentru ca astfel iti arati si iti recunosti nesiguranta si lipsa de alternative si pe el/ea, pentru ca ii arati astfel cat de putina incredere ai in el/ea si cat de putin conteaza pentru tine ce iti spune!
Nu erai inainte genul acesta de persoana, dar el/ea s-a schimbat deodata si nu stii ce altceva sa faci in afara sa apelezi la spionarea partenerului? Ai incercat chiar tot? In primul rand si cel mai important, ai incercat sa vorbesti cu el/ea? I-ai explicat cum anume s-a schimbat si cum i s-a modificat comportamentul fata de tine si tot ce ai primit a fost o scuza neconvingatoare sau o ridicare din umeri? Atunci incearca sa urmaresti simptomele pentru a pune un diagnostic corect inainte sa il/o spionezi!
Poate ca se poarta mai distant deoarece are foarte mult de lucru in perioada de fata, poate ca se poarta ciudat pentru ca are o problema in familie, poate s-a certat cu un prieten, sau poate ca sanatatea sa lasa de dorit in ultimul timp si este lipsit(a) pur si simplu de energie! Urmareste-ti (asta nu inseamna a verifica sau a urmari literal, ci a observa!) partenerul cu atentie si daca il/o cunosti cat de cat, poate vei realiza ca schimbarile sale de comportament nu au nici o legatura cu tine sau cu relatia voastra! Spionarea partenerului trebuie sa fie ultima, chiar ultima solutie, atunci cand nu mai ai alta alternativa si nu poti explica in nici un fel schimbarea sa!
O mica poveste despre spionarea partenerului: geloasa din fire dintotdeauna, Laura observa, dupa doi ani de relatie, ca partenerul ei s-a schimbat deodata! El a devenit dintr-o data mult mai tacut, mult mai distant si a lipsit de cateva ori de acasa fara sa ii spuna unde si cu cine merge! Dupa o saptamana in care a stat si a observat aceste schimbari, Laura isi aduna curajul si il intreaba unde crede el ca merge relatia lor si primeste un raspuns care o inspaimanta: “habar nu am, ne distram, nu?”! Laura devine obsedata de acest raspuns – sa se fi inselat ea cand credea ca el este alesul?
Incepe sa ii verifice telefonul, mailul, paginile de socializare pe net…nu afla absolut nimic! Atunci, decide sa il verifice personal: intr-o zi de weekend la pranz, isi urmareste iubitul si il gaseste intr-o cafenea cu…prietena ei cea mai buna, uitandu-se amandoi la un frumos inel de logodna! Iubitul ei se purta ciudat pentru ca se pregatea sa o ceara in casatorie si avea emotii, iar comportamentul lui distant avea scopul sa o pacaleasca!
Iar plecarile lui neexplicate erau sedinte de shopping pentru gasirea inelului perfect! In seara urmatoare, el a cerut-o in casatorie si Laura a uitat totul despre temerile ei obsesive, dar nu si de comportamentul ei deplasat! Dar ce s-ar fi intamplat daca iubitul ei ar fi aflat cum a reactionat ea cand a inceput sa aiba dubii? El nu a aflat vreodata ca a fost verificat si ca i-a fost pusa la indoiala fidelitatea!
Concluzie: spionarea partenerului nu poate ajuta in vreun fel o relatie! Daca Laura ar fi avut rabdare si puterea de a nu verifica ce face partenerul, ar fi scapat de remuscarile comportamentului sau si nu ar fi trebut sa-si minta iubitul! Intr-o relatie, oricat de apropiati sunt partenerii, ambii trebuie sa isi respecte reciproc intimitatea si nevoia de spatiu!