De-a lungul timpului, multe femei (dar si partenerul acestora) au platit un pret teribil din cauza lipsei unor metode de contraceptie mai sigure, fiind nevoite sa se limiteze la utilizarea unor metode de contraceptie naturale – atunci cand si acest lucru li se permitea. Femeile au fost astfel fortate de imprejurari – societate, morala, religie, familie, inexistenta mijloacelor – sa nasca mai multi copii decat puteau ingriji, la intervale mult prea scurte. Erau deseori slabite fizic si psihic de nasteri succesive si mureau de tinere.
Sarcinile nedorite pot avea efecte cu adevarat tragice pentru societate, familie si mama: cresc saracia, maresc rata mortalitatii infantile si a copiilor, supun resursele familiilor si ale statelor la constrangeri, fac dificila educatia familiala a copiilor, acordarea necesarului de atentie si afectiune fiecarui dintre copii, chiar pot forta mama sa ia o decizie impotriva moralei sale: aceea de a intrerupe prin orice mijloace sarcina.
Metodele de contraceptie naturale, cand au fost permise, au redus aceste probleme
Insa multe societati sau grupari au protestat impotriva utilizarii acestora, caci ar fi impotriva moralei, a conditiei omului si a vointei lui Dumnezeu sa iti controlezi singura fertilitatea. Morala crestina catolica spune ca oricat de multi copii se vor naste, acestia sunt daruri de la Dumnezeu, iar femeia trebuie sa i se supuna.
A incerca sa iti reglezi fertilitatea este egal cu a incerca sa i te substitui lui Dumnezeu. Chiar in secolul XX, catolicilor practicanti li se interziceau metodele contraceptive artificiale, moderne, ei avand in schimb aprobare sa se limiteze la metode de contraceptie naturale. Acestea, insa, de multe ori pot da gres, de aici un numar mare de familii catolice cu statut socio-economic mediu sau inferior care s-au confruntat in trecut cu saracia.
Prof. Univ. Stefan Cojocaru (Consilierea gravidei si a tinerelor mame) defineste si descrie metodele de contraceptie naturale, dar si pe cele artificiale, astfel incat se disting opt metode naturale. Nu se poate omite faptul ca acestea din urma prezinta un risc destul de mare pentru femeie in special si pentru cuplurile casatorite in general.
Metoda calendarului
Este una dintre cele mai populare si utilizate metode de contraceptie naturale, chiar si in ziua de astazi; pentru adoptarea acestei metode este necesara cunoasterea duratei ciclului menstrual. Aceasta inseamna ca femeia trebuie sa isi noteze durata ciclului menstrual pentru o perioada de 6 luni pentru a putea astfel identifica ciclul cel mai scurt si pe cel mai lung.
Apoi, se calculeaza perioada fertila astfel:
se scad 20 de zile din durata ciclului cel mai scurt (se afla astfel prima zi fertila);
se scad 10 zile din durata ciclului cel mai lung (se afla astfel ultima zi fertila).
Din pacate insa, aceste calcule nu sunt valabile de multe ori decat pe hartie, deoarece un spermatozoid traieste pana la 7 zile in mediu intern, iar ovulul supravietuieste pana la 72 de ore dupa procesul de ovulatie.
Metodele temperaturii bazale
La fel de utilizate in trecut, dar si astazi de catre femeile care nu au acces datorita unor limitari morale si religioase la contraceptia artificiala, acestea se axeaza pe faptul ca din momentul ovulatiei temperatura corpului va creste sigur cu aproximativ 0,2-0,5 grade C si se va mentine astfel pana aproape de urmatoarea menstruatie. Pentru a utiliza aceasta metoda este nevoie ca femeia sa isi masoare temperatura corpului pe o perioada de 6 luni. Temperatura se masoara in conditii de repaus, dimineata, inainte de a cobori din pat, cu acelasi termometru si in acelasi loc.
Metoda mucusului cervical
Aceasta metoda porneste de la constatarea ca mucusul cervical (secretia colului uterin) trece prin anumite schimbari specifice pentru fiecare etapa a ciclului menstrual. Atunci aceasta secretie este foarte abundenta, transparenta, fluida, (poate fi comparata cu albusul de oua). In zilele care urmeaza acestui moment, secretia devine lipicioasa si vascoasa, isi pierde elasticitatea si transparenta si treptat se reduce sau dispare. Din momentul in care apar secretiile, este necesara abstinenta sexuala, care trebuie practicata pana la disparitia lor.
Metoda simpto-termica – este una dintre metodele de contraceptie naturale ce reprezinta combinatia mai multor metode: metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical la care se poate adauga metoda palparii colului. Metoda palparii colului se bazeaza pe controlul tonusului colului uterin: cu aproximativ 5 zile inainte de aparitia ovulatiei, colul se inmoaie, iar dupa ovulatie, el devine iarasi ferm.
Metoda alaptarii la san
Spre deosebire de alte metode de contraceptie naturale, aceasta metoda este valabila doar o perioada si consta in utilizarea alaptatului ca metoda temporara de contraceptie. Femeia este protejata in mod natural de o sarcina atunci cand alapteaza copilul la san des, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, asigurand alimentatia copilului in proportie de 85-100%. Aceasta metoda este eficienta doar atunci cand nou-nascutul are varsta sub 6 luni, menstruatia mamei inca nu a revenit, iar intervalul de timp dintre un alaptat si altul nu trebuie sa fie mai mare de 4 ore in timpul zilei si 6 ore in timpul noptii. Daca nu se respecta aceste cerinte, eficienta metodei alaptarii este diminuata.
Metoda coitului intrerupt
Este o metoda straveche de contraceptie, care inseamna practic necesitatea retragerii penisului inainte de ejaculare, pentru a evita patrunderea spermei in vagin.
Metoda coitului rezervat
Este metoda de contraceptie naturala in care barbatul prelungeste voit actul sexual cu inhibarea ejacularii, insa in final totul se termina prin realizarea unui coit intrerupt.
Abstinenta totala – aceasta metoda presupune lipsa oricarui contact sexual intre cei doi parteneri ai cuplului. In trecut, practicarea abstinentei avea la baza considerente religioase – actul sexual avea ca singur si ultim scop procreerea, iar daca parintii nu doreau inca un copil sau nu isi mai doreau inca unul, trebuiau sa evite orice act sexual. Actul sexual practicat pentru placerea partenerilor era (si inca mai este in cadrul unor grupari religioase stricte) considerat un pacat grav. Dar chiar si in trecutul mai apropiat, la inceputul secolului XX, multe cupluri catolice practicante apelau periodic la abstinenta sexuala, din teama de a avea inca un copil si din cauza ineficientei unor metode de contraceptie naturale, cum ar fi cea a calendarului sau a temperaturii bazale.