Copii & adolescențiPărinții trebuie să țină cont de câțiva factori esențiali pentru a-și da...

Părinții trebuie să țină cont de câțiva factori esențiali pentru a-și da copiii la grădiniță

Fiecare dintre parinti si-a pus intrebarea cand dam copilul la gradinita? Insa raspunsul nu este un tipar pe care trebuie sa il urmam fiecare dintre noi, totul depinde de copil in primul rand si de timpul liber de care dispunem fiecare dintre noi.

Gradinita este o etapa importanta in viata unui copil, pentru prima data este lasat intr-un loc pe care nu il cunoaste, alaturi de oameni pe care nu ii cunoaste si impreuna cu alti copii care trec prin aceleasi schimbari. Sentimentul de abandon este la un nivel maxim si cu fiecare intarziere pe care o avem in a-i lua pe cei mici de la gradinita, copilul se va simti in prag de abandon.

Cand dam copilul la gradinita trebuie sa ii oferim toata dragostea si rabdarea noastra, trebuie sa il intelegem ca trece printr-o etapa care psihic il depaseste si sa il ajutam sa o perceapa nu ca pe un abandon, ci ca pe un fenomen normal in viata tuturor copiilor. Puteti sa ii explicati ca asa cum dumneavoastra mergeti la serviciu, asa trebuie sa faca si el/ea, puteti sa ii argumentati venirea lui/ei in gradinita cu faptul ca a deveni baiat/fetita mare si are responsabilitati. De asemenea, puteti sa il recompensati pe cel mic de fiecare data cand va intoarceti sa il luati de la gradinita, argumentandu-i recompensa (a fost cuminte, a fost atent/a, n-a mai plans etc.)

In functie de copilul nostru si de timpul nostru liber, noi stabilim cand dam copilul la gradinita. Daca aveti un copil care nu este atat de atasat de dumneavoastra si accepta imediat strainii, venirea in gradinita ii va face placere, va cunoaste persoane noi, va lega prietenii, dar sa nu va asteptati ca un astfel de copil sa nu reactioneze la un moment dat la fel precum ceilalti. Este foarte probabil ca micutul sa considere in primele zile un lucru normal sa cunoasca alte persoane, insa chiar daca atasamentul lui fata de dumneavoastra nu este atat de evident, el insa exista.

Cand dam copilul la gradinita in prima zi vom fi surprinsi cat de bine a reactionat, vom fi extrem de surprinsi cand va pleca de langa noi pentru a se alatura celorlalti copii. De asemenea, atasamentul fata de educatoare ne va surprinde si mai mult. Insa acestea nu dureaza mult, dupa circa o saptamana, doua sau mai putin, copilul va trai sentimentul de abandon si va incepe sa planga. Insa nu intrati in panica, caci abia acum a realizat ca este lasat intr-un loc strain, iar parintii nu sunt prin preajma.

Cand dam copilul la gradinita pentru prima oara, el/ea nu realizeaza ca este lasat acolo, este atras de ceilalti copii, de jucarii, insa fie mai tarziu, fie mai devreme, el va constientiza ce se intampla si nu va mai dori sa se intoarca. Aici interveniti dumneavoastra, insa in nici un caz cu brutalitate, ci explicandu-i ce se intampla, tinandu-va de cuvant atunci cand ii specificati un moment al zilei in care va intoarceti sa il luati. Aveti in vedere ca deocamdata copiii nu au notiunea timpului, asa ca cel mai bine sa ghideaza dupa anumite activitati pe care le au in gradinita.

copilasi la gradinita

Spre exemplu, daca luati copilul inainte de masa de pranz, ii spuneti ca veniti sa il luati cand ceilalti copii mananca, daca il luati dupa masa de pranz, ii spuneti ca il luati dupa ce a mancat, iar daca il lasati sa doarma in gradinita, ii spuneti ca il luati dupa ce s-a trezit. Retineti insa ca orice intarziere din partea dumneavoastra nu va face decat sa il panicheze, mai ales daca observa ca ceilalti copii au fost luati de parinti, iar el/ea nu.

Ce ne facem insa cand dam copilul la gradinita, iar acesta din urma este un copil extrem de atasat de noi? In acest caz trebuie sa ne asteptam ca cel mic sa planga din prima clipa in care ne vede ca plecam si va plange chiar mai mult timp decat multi copii din gradinita. Cand dam copilul la gradinita el va simti mai mult ca toti ceilalti abandonul, este extrem de atasat de noi, nu a stat niciodata departe si ceea ce se intampla acum este un cosmar.

Insa rabdarea si afectiunea noastra sunt singurele care il vor ajuta sa treaca peste acest obstacol. Si in acest caz sunt deosebit de eficiente recompensele, dar mai ales promisiunile de intoarcere exact in momentul in care am spus.

Cand dam copilul la gradinita nu trebuie sa il dam din start la program prelungit, pentru ca ii va fi extrem de greu sa inteleaga de ce dintr-odata isi petrece intreaga zi cu oameni straini. Totul trebuie facut treptat, intai la program scurt, eventual la programul ce include masa de pranz, abia dupa ce s-a obisnuit si este neaparat necesar il vom lasa la programul prelungit.

Statisticile arata ca in cazul in care actionam asa cum am mentionat mai sus, copilul va simti un dublu abandon pentru ca, desi i s-a explicat, nu intelege de ce nu este luat la ora obisnuita, insa tot statisticile arata ca un copil lasat din prima clipa la program prelungit va avea o trauma de doua ori mai mare, poate chiar ireversibila fata de un copil care a fost lasat la gradinita treptat.

De retinut ca in cazul in care actionam cu brutalitate atunci cand dam copilul la gradinita nu rezolvam nimic sau chiar mai mult il traumatizam pe cel mic si mai mult. Trauma exista, frica de abandon exista, sta insa in puterea noastra sa il ajutam pe cel mic sa treaca de ea, iar acest lucru se realizeaza cu multa rabdare si cu foarte multa comunicare parinte – copil.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.