Animale de companieBulldog Spaniol - apreciat de către iubitorii de animale în ciuda aspectului...

Bulldog Spaniol – apreciat de către iubitorii de animale în ciuda aspectului său fizic

Generalitati – temperament

Bulldog-ul Spaniol face parte din grupa Mastiff, el fiind cunoscut si sub numele de Alano Spaniol. Este originar din Molossia si niciodata nu a fost crescut pentru frumusetea sa. Este intr-adevar un caine rustic, folosit din cele mai vechi timpuri pentru munca, in conditii chiar grele, conditii in care pot supravietui cei care au puterea necesara. Acesta este unul din principalele motive pentru care bulldog-ul spaniol si-a dezvoltat aceasta rezistenta fizica, el fiind totodata si sanatos, fara predispozitii la anumite boli.

Chiar cand se raneste sau este lovit, acest caine isi revine foarte repede si atu-ul sau cel mai mare este acela ca nu sforaie si nici nu saliveaza abundent, in ciuda staturii sale. Aceste calitati le imparte cu cainii din rasa Cane Corso, originari tot din Molossia. Media de viata a unui Bulldog Spaniol este cuprinsa intre 11-14 ani.

Bulldog-ul Spaniol este foarte dominant si serios, dar si foarte controlabil de stapanul sau, avand o mare supunere fata de acesta. Rasa este afectuoasa fata de familie si fata de persoanele cunoscute, extrem de rabdatoare si buna cu copii, dau dovada de incredere, fiind stabili si ascultatori, nu latra mult, dar sunt suspiciosi cu strainii atacand pe neasteptate daca li se ordona. Este sociabil in prezenta altor caini, dar daca va fi provocat nu se va da in laturi. Este necesar ca Bulldog-ul Spaniol sa aiba un stapan puternic, dominant care sa-i faca sa asculte.

Aspect fizic

Are o statura mare, fiind un caine robust, primitiv ca si aspect. Datorita picioarelor sale lungi poate alerga cu viteza inimaginabila pentru un caine, motiv pentru care este considerat de fiziologi foarte de folos pentru curse, mai ales ca nu oboseste repede, e descurca pe perioade lungi de timp. Bulldog-ul Spaniol este proportionat armonios, are cavitatea toracica arcuita, pieptul ii ajunge pana genunchi si umerii ii sunt puternici.

Picioarele posterioare ale Bulldog-ului Spaniol sunt mai musculoase fata de cele anterioare si foarte drepte, privite din orice unghi. Are labele mai mari spre deosebire alti caini de aceeasi talie. Bulldog-ul Spaniol are picioarele posterioare cu glezne bine dezvoltate iar coada sa sta arcuita in sus, ce nu necesita niciodata taiere ca la alte rase. Bulldog-ul Spaniol are un gat puternic si solid, lat, are doua barbii si o fizionomie foarte serioasa, dand impresia de sobrietate, fiind cam patratos.

Bulldog spaniol
Bulldog spaniol sursa: animalsadda.com/alano-espanol-spanish-bulldog-facts-pictures-temperament-puppies-breeders/

Botul sau este lat si lung avand cam 35% din cap, nasul mare, negru si lat iar urechile scurte, putin rotunjite catre varf, de marime mijlocie ce ii cad lejer peste fata. Bulldog-ul Spaniol are labele foarte puternice, iar dantura dezvoltata foarte bine, determinand o muscatura puternica, iar mersul sau seamnana cu cel al unei pantere, avand in vedere ca isi tine capul plecat si umerii ridicati ce devin astfel si mai vizibili, leganandu-se usor.

Este vesnic neobosit si reuseste sa se mentina la trap constant, agil, asemeni unui cal, pentru un timp destul de indelungat, iar cand galopeaza este rapid si flexibil, punandu-si muschii in actiune la fiecare miscare. Masculii ating intre 58 si 63 de centimetri iar femelele ating intre 55 si 60 de centimetri, iar greutatea, atat la femele cat si la masculi variaza intre 35 si 40 de kilograme, fiind echilibrata cu inaltimea.

Bulldog-ul Spaniol poate avea culoarea galbena, gri inchis, bej sau roscat, in tonuri inchise sau deschise, mai poate avea si pete ce-i inconjoara ochii sau ii acopera putin corpul. Albul nu trebuie sa predomine culoarea acestei rase, petele albe fiind admise pe gat sau piept, pe bot sau pe partea de jos a picioarelor sau in varf de coada.

Cum ii place sa traiasca

Bulldog-ul Spaniol prefera spatiile deschise, facandu-si culcusul cel mai potrivit in aer liber, intr-o curte, neavand probleme nici cu temperaturile ridicate, nici cu cele scazute sau cu uscaciunea si umezeala. Se adapteaza repede si bine la orice climat. Daca scopul intretinerii lor este acela de a fi animale de casa, atunci trebuie sa aveti grija ca vor avea suficienta activitate, zilnic, necesitand macar trei-patru plimbari scurte in fiecare zi, in spatii deschise unde sa poata si alerga.

Bulldog-ul Spaniol are blana scurta, deci nu va necesita decat o periere lunara pentru a indeparta blana moarta ce se aduna. Baia trebuie facuta doar daca este chiar necesara, pentru ca altfel i se indeparteaza tesutul gras de pe piele. Se poate catara in copaci cu agilitate, fiind capabili sa sara mult chiar din pozitie sezanda, fiind greu de intretinut in spatii inchise. Puii in aceasta rasa, mai ales masculuii au tendinta de a roade orice prind, fiind foarte distructivi.

Aceasta rasa, Bulldog-ul Spaniol, este foarte veche, fiind stramosul unor rase din Molossia, prea putin cunoscute azi. Sunt vechi de mai bine de 1500 de ani, avand cu timpul multe intrebuintari,dintre cele mai uzuale fiind cea de vanator sau luptator. In prezent singura lor folosinta este in vanatoare sau paza. Muscatura lor este un adevart mit, Bulldog-ii Spanioli fiind cunoscuti pentru faptul ca dau drumul prazii doar atunci cand spanul lor le spune.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Detin si eu doua exemplare de alano spaniol (buldog spaniol) si sunt singurul in Romania !

    Pt cei interesati o sa am si pui 0761 771 537

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.