Dupa cum si denumirea sa o spune, cainii din rasa Dog de Bordeaux sunt originari din Franta, Bordeaux, fiind unul dintre cei mai vechi caini francezi, avand ca stramos cainele de lupta roman ce purta denumirea de Pungaces. Acest caine a fost folosit la ocrotirea cirezilor de pradatori, cum ar fi ursii si lupii si la paza macelariilor si a carciumilor. Din pacate au fost folositi si pentru sporturi sangeroase cum ar fi luptele cu ursii, taurii sau cu alti caini si alte animale salbatice, fapt ce i-a dat si faima de gladiator salbatic de temut. Rasa aceasta s-a raspandit atat in Europa cat si in Statele Unite ale Americii.
Este un caine impunator si datorita staturii si datorita personalitatii sale, este inteligent si vigilent, foarte curajos, calm, curios din fire si mandru, nu latra mult si este foarte atasat de stapanul sau. Strainii nu intra pe teritoriul sau decat cu acordul stapanului, iar fata de copii Dogul de Bordeaux este foarte iubitor si protector. Daca este socializat de mic cu alte animale, pot sa traiasca in pace cu ele, fara sa cauzeze necazuri.
O femela din rasa Dog de Bordeaux poate sa dea nastere pana la 10 catelusi. Fiind un caine masiv, risca sa se imbolnaveasca de displazie de sold, iar din aceasta cauza trebuie sa fie dus la controale periodice desi are o susceptibilitate scazuta la imbolnavire. Au nevoie de un antrenament de macar 60 de minute pe zi, cu cateva plimbari lejere, care sa cuprinda o combinatie intre putina alergare si joaca. Desi la varsta de 6 luni are un fizic dezvoltat trebuie sa tinem seama de faptul ca el este inca un pui si sa-l tratam ca atare.
Nu trebuie fortat sa faca efort fizic prea mare de la o varsta timpurie deoarece risca sa se imbolnaveasca, acestea cauzandu-i probleme de sanatate ale articulatiilor si oaselor in perioada de viata urmatoare. Este indicat pentru protectie persoanala deoarece isi iubeste si protejeaza stapanul, dar cel mai indicat este pentru paza locuintelor sau a diverselor gospodarii.
Avand in vedere ca nu prea latra, nici nu sperie oile, este un bun caine pentru paza turmelor, poate fi transportat relativ usor si nu este agresiv pe atat de mult pe cat o arata. Se intelege bine cu alte animale si cum spuneam este mare fan al copiilor.
Aspect fizic
Dog-ul de Bordeaux are, la maturitate, o inaltime cuprinsa intre 58 si 70 de centimetri, iar greutatea sa variaza intre 45 si 60 de kilograme. Este un caine de dimensiuni mari, puternic si foarte musculos, cu un corp mai scund dar mai lung. Dog Bordeaux-ul are un aspect de sportiv, ce-i confera suplete, este atletic si rapid in miscari. Capul sau este pe masura corpului, la fel de mare, lat si are un bot mic, are nasul stramb.
Urechile sale sunt rotunjite putin la varf, de marime mijlocie, lasate iar pielea de pe fata ii formeaza niste cute ce-i inconjoara ochii si botul, ceea ce il face sa aiba un aspect agresiv. Blana sa este fina, moale si scurta, bine lipita de corp, cu o culoare rositica spre maron sau chiar roscat, cu masca neagra sau asemanator la culoare ca si corpul. Se poate sa mai aiba si blana alba in unele locuri.
Cum ii place sa traiasca
Dog Bordeaux-ul nu necesita ingrijiri excesive, insa un periaj constant, mai ales cand naparleste este necesar. Cutele ce se formeaza pe gata trebuie curatate constant pentru a evita aparitia infectiilor, si trebuie evitata tinerea sa sub soarele arzator, deoarece poate face insolatie si totodata saliveaza mult la caldura.
Cainii din aceasta rasa au mediul ideal de trai in natura, apartamentele micute fiind total neindicate pentru intretinerea lor, trebuie sa aiba un stapan ce face sport sau execitii fizice afara, care sa-i ofere plimbarile necesare si exercitiile fizice constante de care are nevoie pentru a se putea dezvolta armonios. Acest caine are nevoie multa de socializare, altfel tinde sa se salbaticeasca si sa devina agresiv.
Dresorul unui Dog Bordeaux ar trebui sa fie bland si calm si sa-l laude constant atunci cand executa comenzile corect, deoarece are un orgoliu mare ce trebuie gadilat din cand in cand. Are nevoie de multa afectiune si atentie mai ales daca vine de la stapan. Este un caine foarte bun pentru protectie si in ciuda aspectului fioros este chiar un animal afectuos si un bun companion calmului sau si iubirea neconditionata fata de spatani.
Dog-ul de Bordeaux nu trebuie tinut intr-un spatiu inchis precum un apartament, chiar daca motivul este ca nu are cine sa stea cu el pentru cateva ore deoarece va asocia acest lucru cu o pedeapsa si cu siguranta nimeni nu-si doreste sa raneasca mandria unui Dog de Bordeaux. Ei isi protejeaza familia si teritoriul daca se simt in pericol si doresc aceeasi afectiune din partea stapanilor cat sunt ei in stare sa ofere in stilul inconfundabil de protector. Dog-ul de Bordeaux prezinta un nivel redus de naparlire, motiv pentru care poate fi ingrijit destul de usor.
Video – Dog Bordeaux