Poate ca nu stiai, dar acum este momentul sa afli ca exista un rol al culorilor in amenajarile interioare. Fie ca iti vopsesti gardul, fie ca iti achizitionezi o masina sau iti alegi hainele cu care te vei imbraca ziua urmatoare, culorile sunt cele care ne influenteaza starea de spirit.
Daca te-ai mutat in casa noua sau pur si simplu vrei sa schimbi atmosfera, primul lucru pe care il faci este sa schimbi culorile peretilor, nu-i asa? Ai grija insa la detalii. Ce impresie vrei sa lasi atunci cand o persoana iti viziteaza casa? Care vrei sa fie starea ta de spirit atunci cand intri in casa? Daca ai deja mobila in locuinta trebuie sa fi atent la rolul culorilor in amenajarile pe care le faci.
Albul este non-culoarea pe care cei mai multi dintre oameni o au pe pereti. De ce? Pentu ca unora le este frica sa experimeteze si nu vor sa dea gres. Daca nu vrei sa ai peretii vopsiti in alb, angajeaza-ti un designer pentru a te ajuta. Daca nu ai suficienti bani, cumpara reviste de specialitate sau pur si simplu cauta pe internet felul in care arata fiecare perete in parte. Este foarte important sa faci acest lucru si sa nu te lasi prada gandului ca „albul e clasic si e mereu potrivit” pentru ca rolul culorilor este de a te face sa simti ca traiesti.
Rosul este una dintre cele mai tari culori si atrage imediat atentia. Are un impact foarte mare asupra ochiului pentru ca iese in evidenta de fiecare data. Ea te poate duce cu gandul la sentimente contradictorii: de la razboi la dragoste, este culoarea sangelui dar si a pasiunii. Da un sentiment de forta dar si de dorinta si iubire. Are efect atat asupra circulatiei cat si a respiratiei.
Culoarea rosu accelereaza respiratia si ridica tensiunea arteriala. Rolul culorii este de a ne da impresia ca timpul trece mai repede. Exista trei tipuri de rosu care poate fi folosit in amenajarile inetrioare: rosu deschis, rosu inchis si rosu brun. Cel deschis emana pasiune si iubire, cel inchis reprezinta mania si furia, iar cel brun te duce cu gandul catre toamna.
Albastrul este una dintre culorile foarte apreciate de multe persoane. Atunci cand o vezi, mintea ta se relaxeaza si un val de liniste iti inunda corpul. Aceasta este cunoscuta ca fiind culoarea barbatilor. Rolul culorii este de a comunica sinceritate, liniste si calm. Evident, ea poate insemna si raceala fata de sentimentele altora dar si neprietenie. Sunt doua tipuri mari de albastru: cel inchis si bleu.
Albastru inchis favorizeaza o gandire clara si fara probleme, iar bleu-ul este perfect pentru relaxare. Are efecte benefice pentru organism pentru ca incetineste metabolismul. Albastrul deschis te face sa fi sanatos si intelegator, albastu inchis te ajuta sa te concentrezi mult mai bine, iar albastrul regal te ajuta sa iti propui teluri inalte.
Rolul culorii galben este de a te face increzator in fortele proprii. In plan psihologic, excesul acestei culori poate duce catre neincredere, gelozie si chiar emotivitate crescuta. Optimismul, sentimentele de iubire sunt date de aceasta culoare. Ea te poate duce cu gandul la lux, aur, soare, energie dar poate avea si efecte negative asupra starii tale de bine: anxietate, frica, emotii de neinteles. Ceea ce exprima in mod constant aceasta culoare este de sensibilitate.
Verdele este culoarea care da echilibru pentru ca este formata dintr-o culoare rece (albastru) si una calda (galben). In amenajarile interioare este foarte bine sa ai acesta culoare. Te poti odihni fara probleme si te face sa te duci cu gandul catre natura, catre liniste si impacare cu sine. Rolul culorii este de a te ajuta sa te relaxezi si sa ai conditii propice pentru a medita. Daca ai probleme cu depresia sau ai o viata agitata, nu ezita sa iti vopsesti peretii in verde. Nu vei da gres cu siguranta.
Portocaliul este o combinatie intre rosu si galben. Iti da in permanenta energie si nu te va lasa sa stai si sa lenevesti. In ceea ce priveste gusturile, nu exista „poate imi place portocaliul”: ori il adori, ori il urasti. Ai grija insa pentru ca prea mult oranj ii poate face pe ceilalti sa se gandeasca la aspiratiile tale intelectuale si la gradul de maturitate la care esti. Aceasta da o senzatie de caldura si te poate face sa mananci mai mult decat ai nevoie (nu este recomandata persoanelor care vor sa slabeasca).
Rolul culorii violet este de a te duce cu gandul catre un alt taram. Este culoarea care te va impinge catre visare si este aleasa de cele mai multe ori de persoane creative. Ca si verdele, ea te va indemna catre meditatie, catre paranormal; te linisteste si te ajuta sa urci pe treptele superioare ale fiintei tale. Are si o parte negativa pentru ca iti poate induce starea de izolare, inferioritate, tristete si melancolie. Este o culoare ce te ajuta sa te regasesti.