Acvaristica este o pasiune foarte interesanta si devine din ce in ce mai populara deoarece foarte multe persoane sunt de parere ca pestii sunt animale de companie care pot fi ingrijite mult mai usor fata de altele. Acest lucru este si nu este adevarat deoarece orice acvarist trebuie sa acorde zilnic o foarte mare importanta ingrijirii pestilor pe care ii detine. In randurile urmatoare vom veni in ajutorul acvaristilor incepatori prin prezentarea celor mai frecvente probleme de sanatate la pestii de acvariu si modul in care acestea pot fi prevenite.
Care sunt cauzele care duc la aparitia problemelor de sanatate la pestii de acvariu?
Orice acvarist care doreste sa aiba succes in aceasta deosebita pasiune trebuie sa acorde o mare importanta mediului in care pestii sunt crescuti, sau mai bine spus acvariului in care acestia traiesc. Cele mai multe dintre problemele de sanatate ale pestilor de acvariu apar din cauza apei din acvariu.
Este foarte important ca, inca de cand pestii au fost achizitionati si pusi in noul acvariu, acvaristul sa se asigure ca mediul artificial care a fost creat sa imite pe cat posibil mediul natural al pestilor, pentru a preveni aparitia problemelor de santate. Parametrii chimici ai apei din acvariu trebuie sa fie corespunzatori cu cerintele speciilor pe care acesta le gazduiesti si, din acest motiv, este vital ca fiecare acvarist sa se documenteze inainte de a-si achizitiona o anumita specie de pesti si inainte de a amenaja acvariul.
Pe langa parametrii chimici, este foarte important ca apa din acvariu sa fie in permanenta curata, adica foarte bine filtrata. In unele cazuri, acvaristii prefera sa schimbe cat de des posbil apa din acvariu insa, in unele situatii acest lucru este mai dificil. Excrementele pestilor si resturile de hrana neconsumate duc la aparitia amoniacului care este foarte toxic pentru pestii din acvariu. Mai mult decat atat, cantitatea de oxigen scade si ea considerabil, iar sanatatea pestilor este pusa in pericol. Din acest motiv, acvaristii trebuie sa recurga la mai multe metode de filtrare a apei din acvariu.
Temperatura apei poate, de asemenea, sa influenteze sanatatea pestilor. Este foarte important ca temperatura apei din acvariu sa fie mentinuta in limitele normale potrivite speciilor de pesti din acvariu. Daca, din cauza anumitor conditii, apa din acvariu are tendinta de a se incalzi, sau raci, acvaristul trebuie sa amenajeze acvariul in asa fel incat acesta sa fie dotat fie cu un sistem de racire, fie cu unul de incalzire.
O alta cauza care poate duce la aparitia problemelor de sanatate la pestii de acvariu este stresul. Unele specii de pesti sunt mult mai sensibile decat altele si se pot stresa foarte usor. Lumina prea puternica, zgomotele, calitatea apei, lipsa oxigenului, alimentatia necorespunzatoare, pestii energici pot constitui principalii factori de stres. Acvaristul trebuie sa isi ia toate masurile de precautie pentru a evita imbolnavirea pestilor din aceasta cauza, deoarece stresul slabeste sistemul imunitar al micilor vietati marine, fapt pentru care acestia nu se vor mai putea apara impotriva bacteriilor si a altor factori daunatori.
Foarte multe dintre problemele de sanatate care apar in randul pestilor sunt cauzate de alimentatie. Este foarte important ca un acvarist sa fie constient de faptul ca din momentul in care pestii sunt indepartati de mediul lor natural, intregul lor sistem, in special sistemul digestiv, trece prin numeroase schimbari pentru a se adapta vietii in captivitate. Acvaristii trebuie sa asigure pestilor cea mai buna hrana, bineinteles in cantitatea necesara. In foarte multe dintre cazuri, acvaristii nu isi hranesc pestii corespunzator.
Cele mai frecvente probleme de sanatate la pestii de acvariu
Fiecare acvarist trebuie sa acorde o mare atentie felului in care pestii se comporta si nu in ultimul rand aspectului lor. In cazul in care un acvarist observa ca ceva este in neregula cu unul dintre pestii din acvrariu, atunci el trebuie sa izoleze pestele bolnav deoarece exista posibilitatea ca boala sa se raspandeasca si la ceilalti pesti din acvariu. Atunci cand pestii au o problema de sanatate, acestia emit anumite semnale pe care acvaristii trebuie sa invete in timp sa le inteleaga. Semnalele pot sa apara atat la nivelul comportamentului, cat si la nivelul aspectului. Apatia, pierderea echilibrului, pierderea poftei de mancare, schimbarea culorilor, aparitia petelor sunt doar cateva dintre simptomele bolilor la pestii de acvariu.
Pestii de acvariu pot suferi de indigestii, din cauza alimentatiei necorespuznatoare, si in acest caz acvaristul poate observa umflarea abdomenului. Iritatiile sau eczemele sunt probleme care afecteaza foarte multi pesti de acvariu, cauza principala fiind calitatea apei din acvariu, cum ar fi modificarea pH-ului. Pestii au tendinta de a se freca de peretii acvariului sau de elementele de decor. Mai mult decat atat, aceste afectiuni pot fi provocate si de paraziti. Tot din cauza conditiilor precare din acvariu, pestii pot suferi de hipozie, atunci cand cantitatea de oxigen este insuficienta.
Problemele de sanatate ale pestilor pot fi cauzate si de catre paraziti. Unul dintre cei mai periculosi paraziti care cauzeaza iritatii este viermele ancora. Tot din cauza parazitilor, aripioarele pestilor se pot necroza. Si paduchii pestilor pot constitui un real pericol.
Ciupercile aparute pe corpul pestilor din acvariu pot fi, de asemenea, foarte periculoase. Petele sau punctele albe de pe corpul pestilor pot fi un indiciu al existentei acestor ciuperci.
Catifeaua (velvet) este o alta boala destul de des intalnita in randul pestilor de acvariu si este rezultatul infestarii cu un parazit. Aceasta se manifesta printr-un invelis auriu sau argintiu cu aspect catifelat care acopera intregul corp al pestilor. Si branhiile pot fi afectate de prezenta parazitilor. Acestea se umfla si se inrosesc, iar pestii prezinta greutate in respirare. Exoftalmia se manifesta prin umflara ochilor si poate fi cauzata de bacterii si ciuperci.
Ihtioftiriaza este una dintre cele mai grave boli care afecteaza pestii de acvariu, afectand in special exemplarele care au un sistem imunitar foarte scazut. Un peste care sufera de aceasta boala va prezenta pe intreaga suprafata a corpului mici vezicule albe.
In cazul in care unul dintre pestii din acvariu prezinta simptomele mai sus mentionate, este foarte important ca acvaristul sa indeparteze pestele bolnav din acvariul principal si sa il introduca intr-un “acvariu spital” pentru a-l trata. Majoritatea bolilor mentionate anterior pot fi tratate cu succes in cazul in care acvaristul le depisteaza din timp. Tratamentele se pot gasi in magazinele de specialitate, insa in cazurile mai grave, se recomanda consultarea unui medic veterinar.