Este fotografia o artă? între pasiune și meserie

0
10213
Este fotografia o artă între pasiune și meserie

Ce este fotografia? Probabil foarte multi dintre dumneavoastra si-au pus la un moment dat aceasta intrebare fara a gasi raspunsul potrivit. Sa fie oare fotografia o arta, o stiinta, o pasiune interesanta sau doar o simpla meserie? Fotografia este o stiinta, dar in acelasi timp o arta intre pasiune si meserie.

Fotografia este o arta in adevaratul sens al cuvantului, chiar daca inca exista dispute care au la baza acest subiect, deoarece exista si voci care sunt de parere ca fotografia reprezinta o reproducere mecanica a realitatii si imitatia nu poate fi considerata o forma de manifestare artistica. Insa cea de a doua afirmatie, conform careia fotografia reprezinta o imitatie a naturii, nu este deloc fondata. Fotografia nu trebuie inteleasa deloc precum o imitatie a naturii. Din contra, orice imagine realizata de catre fotograf poarta cu desavarsire roadele imaginatiei acestuia.

Mai presus de atat, ca oricare alta forma de manifestare artistica, fotografia permite fotografilor sa isi exprime emotiile, trairile si sentimentele prin imagini. Fotograful intra in contact direct cu subiectul pe care il percepe si il fotografiaza intr-un mod diferit fata de cum acesta apare in realitate.

Ar fi fost posibila nasterea acestei minunate arte fara cunostinte stiintifice? Este o intrebare esentiala pentru arta fotografica, intrebare care face, de asemenea, legatura cu cea de a doua definitie a fotografiei, fotografia ca stiinta. Este foarte adevarat ca arta fotografica se bazeaza pe cunostintele tehnice, deoarece procesul prin care o fotografie realizata a fost inca de la inceput unul bazat pe numeroase descoperiri tehnice.

Bazandu-se pe cunostinte tehnice care dateaza inca din secolele V si VI d.Hr, fotografia a luat nastere la inceputul secolului al XIX-lea si a reprezentat o forma de manifestare artistica superioara picturii si sculpturii deoarece putea surprinde mai multe detalii decat cele doua arte. Treptat, fotografia ca stiinta a evoluat, tehnicile fotografice imbunatatindu-se de la perioada la alta, pentru ca in prezent fotografii sa aiba parte de cele mai performante aparate de fotografiat.

In anul 1862, in Franta, are loc o importanta disputa referitoare la statutul fotografiei ca arta. Totul a pornit de la simplul fapt ca un fotograf se folosea de creatiile altuia fara a-i cere acestuia dreptul. La acel moment, drepturile de autor erau acordate doar subiectelor de arta, iar fotografia nu era considerata la acel moment o arta in adevaratul sens al cuvantului.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, numerosi pictori au imbratisat realismul, ceea ce a oferit fotografilor sansa sa isi indrepte atentia catre operele de arta din romantism, fapt pentru care fotografiile acestora au inceput sa fie din ce in ce mai expresive si mai originale. Abia incepand cu anul 1910, dupa numeroase discutii, fotografia isi primeste titulatura de arta, dupa ce prima expozitie de fotografii are loc intr-un important muzeu american.

fotografia o artă

Asadar, aspectul stiintific al fotografiei reprezinta baza artei in sine, la care se adauga imaginatia si spiritul creativ al fotografului. Imbinarea cunostintelor de tehnica fotografica cu viziunea proprie a artistului vor face ca fotografiile sa fie cu adevarat fascinante si uluitoare pentru privitor, deoarece ele nu vor reprezenta o imitatie ieftina a realitatii. Fotografii profesionisti sunt de parere ca fotograful se foloseste de cunostintele tehnice tocmai pentru a-si duce opera de arta la bun sfarsit, pentru a exprima sentimente si emotii.

Citește și:  Beneficiile patinajului ca hobby și cum să alegeți patinele potrivite

In prezent, arta fotografica a fost revolutionata in adevaratul sens al cuvantului de era digitala. Fotografii sunt bombardati de prezentari fabuloase ale aparatelor de fotografiat, fara ca aspectul artistic al fotografiei sa fie scos prea mult in evidenta, chiar daca importanta sa este la fel de esentiala. Asadar, fotografia este o stiinta, insa, mai mult decat atat, este o arta si nu o imitatie, deoarece fotograful prezinta viziunea sa asupra subiectului, nu subiectul in sine.

Fotografia a devenit treptat o adevarata pasiune pentru foarte multe persoane, mai ales ca in prezent oricine detine un mic aparat de fotografiat. De ce este fotografia considerata o pasiune? Pentru ca cei care iubesc fotografia incearca sa transmita un mesaj clar celorlalti prin intermediul imaginilor. Genurile de fotografie sunt numeroase, iar pasionatii de fotografie vor alege, cu siguranta, stilul potrivit.

Chiar daca fotografia pare accesibila tuturor, nu oricine intelege sau are rabdarea necesara de a invata tehnicile fotografice. Mai mult decat atat, in unele cazuri, acest hobby este tratat mai mult ca un moft… oricine se crede fotograf. Lucrurile nu stau chiar atat de simplu. Fotografia este, dupa cum am spus si in rundurile anterioare, o arta si chiar si un fotograf amator, pentru a avea parte de cele mai reusite fotografii din concediu sau din timpul intalnirilor cu prietenii, trebuie sa cunoasca micilie tehnici pe care sa le combine cu unicul sau stil creativ.

Pe de alta parte, exista si fotografi pasionati in adevaratul sens al cuvantului care, pe langa faptul ca isi pot exprima cu usurinta sentimentele, trairile si emotiile prin fotografiile pe care le realizeaza, se afla inr-o continua perfectionare in ceea ce priveste combinarea tehnicilor fotografice si exercitiul.

Exista fotografi pentru care pasiunea nu cunoaste limite si vor sa devina adevarati maestri. Majoritatea fotografilor profesionisti trateaza fotografia ca pe o arta aflata intre pasiune si meserie. Nimic nu poate fi mai minunat decat sa imbini utilul cu placutul, iar in fotografia vazuta ca o meserie, acest lucru este valabil. Cu toate acestea, pentru ca un fotograf sa poata trai din pasiunea sa este nevoie de foarte multa munca si de mult sacrificiu, deoarece arta cere sacrificii. Insa, in momentul in care un fotograf a atins un anumit nivel, totul vine de la sine, iar fotografia este o meserie mai mult decat satisfacatoare. Este o meserie a sufletului si a mintii, o meserie in care arta isi spune cuvantul.

Asadar, fotografia este stiinta, arta, pasiunea si meseria care transcende realitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.