Timp liberDrumul spre succes al celor doi inventatori ai Cărții Recordurilor

Drumul spre succes al celor doi inventatori ai Cărții Recordurilor

Putem vorbi despre arhicunoscuta Carte a Recordurilor inca de la mijlocul secolului trecut, mai precis din anul 1951. Atunci, un anume Hugh Beaver, care avea o companie celebra la acele timpuri, a venit cu ideea inventarii unei opere care sa cuprinda cat mai multe date despre cele mai speciale lucruri din lume. Acest traznit gand i-a trecut prin cap in timpul unei vanatori, cand se afla cu mai multi amici intr-o padure irlandeza.

Dupa ce s-a intors in capitala Angliei, barbatul s-a concentrat din ce in ce mai mult asupra punerii in aplicare a ideii sale. Pentru ca se considera neavizat in domeniu, el a cerut ajutorul unor fratii, McWhirter, care erau cunoscuti pentru pasiunea lor catre recorduri care mai de care mai ciudate. Pentru ca voiau sa puna bazele unei afaceri, fratii isi creasera chiar si o firma, care furniza materiale publicatiilor de pe intreg globul.

Pentru ca nu castigau foarte multi bani de pe urma acestui proiect, cei doi McWhirter mai aveau un job, acela de reporteri de sport. Odata ce l-au cunoscut pe Beaver, lucrurile insa au intrat pe un fagas excelent. Din colaborarea celor trei, s-a nascut Guinees Book. Primul exemplar avea aproape 200 de pagini si a fost primita neasteptat de bine in Marea Britanie, dar si in restul tarilor europene.

Datorita succesului nebun de care s-a bucurat opera, McWhirter si Beaver au primit multe oferte de colaborare, dar si scrisori de la cititori, care mentionau recordurile de care ei auzisera. Era clar inca de la inceput ca afacerea avea sa fie din ce in ce mai profitabila si ca vor mai exista numere ulterioare ale cartii. La scurt timp insa, ei s-au confruntat cu o problema: pretul de comercializare al cartii trebuia sa fie scazut, insa numarul de pagini nu putea sa nu creasca. Pana la urma, au reusit sa mentina un echilibru decent intre acestea. Din pacate, unul dintre cei doi frati avea sa moara la mijlocul anilor 1970, insa celelalt McWhirter va continua sa perpetueze traditia cu Cartea Recordurilor, realizand urmatoarele numere.

In prezent, ne putem delecta cu o Carte a Recordurilor anuala. De asemenea, s-au inventat chiar si muzee dedicate acesteia si chiar show-uri tv despre ea. Doar in anul 1980, Guiness Book a fost comercializata in aproximativ 42 de milioane de numere in intreaga lume si in peste 20 de limbi.

Dintre recordurile care sunt cuprinse in lucrare se numara cele cu animalute, cele despre sport, sau despre stiinta, istorie sau cele pe teme sociale. Ca sa mentionam dintre cele mai cunoscute, este „bine” sa stiti ca in prezent, in intreaga lume exista peste 80 de milioane de cai, ori ca bowling-ul se practica de peste 7000 de ani. De asemenea, puteti afla ca boxerul Rocky Marciano este singurul pugilist din lume care si-a incheiat cariera sportiva fara sa piarda vreun meci.

Curcubeul care a putut fi vazut pentru cea mai mare durata este cel din 1980, din Marea Britanie. Acesta a stat pe cer nu mai putin de trei ore. Pentru cei care vor sa slabeasca, este bine de stiut ca un om a reusit sa dea jos aproximativ un sfert de tona in decurs de doar 2 ani si jumatate. In zilele noastre, nu mai putin de 75.000.000 de oameni au citit sau citesc Guiness Book.

Legenda povesteste ca unul dintre fratii McWhirter ar fi invatat pe de rost aproape 20.000 de recorduri. Cand a fost chestionat in legatura cu acest aspect, el a spus ca nu este adevarat si ca stie doar aproximativ 16.000 de recorduri… Totul doar din simpla pasiune.

Cartea Recordurilor are si ea un record personal si foarte greu de egalat. Se pare ca ea este comercializata cel mai bine dintre toate cartile, cu exceptia uneia singure, care este Biblia.

Cateva recorduri mentionate in Guiness Book:

Cel mai mare numar de cercei de pe corpul unui om sunt 453 si se afla pe neamtul Rolf Buckholz, din Dortmund

Cea mai lunga limba este detinuta de o femeie din Statele Unite, California. Aceasta are nu mai putin de noua centimetri si jumatate.

Cele mai lungi mustati sunt in proprietatea unui indian, Ram Sing Chuahan. Combinate, cele doua au lungime de patru metri si douazeci de centimetri.

Ciocolata cea mai mare avea mai mult de cinci tone si jumatate, asta inainte sa fie mancata…

Cele mai mari unghii erau ale Contesei Walton. Acestea masurau aproape trei metri la dreapta (2,94) si 3, 10 metri la stanga.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.