Inceputul cuptorului cu microunde este undeva in perioada interbelica. In acea perioada, doi englezi au creat un tub numit magnetron. Acesta putea crea celebrele microunde. Prima utilizare a lui a fost sa gaseasca echipajele aeriene ale germanilor.
Domnul Spencer si-a dat seama la inceputul deceniului al cincilea din secolul trecut ca microundele pot topi multe alimente. Dupa ce a facut cateva teste, acesta a comunicat descoperirea sa. Intrucat el lucra pentru o firma ce producea echipamente de razboi, nu a fost foarte greu sa-i convinga sa continue experimentele. Astfel, la mijlocul anilor ’50 lua nastere primul cuptor cu microunde, denumit Radarange. Pentru ca acesta era foarte scump si cantarea peste 300 de kilograme, succesul sau a intarziat sa vina.
La inceput, cuptoarele cu microunde ereau folosite doar in localurile extravagante. Abia la sfarsitul anilor ’60, ele au devenit mai comune si accesibile publicului larg. Pe atunci, pretul scazuse undeva la trei-patru sute de dolari, fata de trei mii cat costa in anii ’50. Cum era de asteptat, problemele au fost multe si numeroase, intrucat tehnologia folosita, chiar daca era buna pentru acele timpuri, nu corespundea nevoilor si necesitatilor oamenilor.
Un deceniu mai tarziu, cuptoarele au inceput sa fie din ce in ce mai cautate. Ca in majoritatea aspectelor, popoarele asiatice au dezvoltat primele tehnologia de fabricatie a acestora. Spre exemplu, casele din Japonia aveau in peste 15% dintre ele cuptoare cu microunde.
A mai fost nevoie de cativa ani inainte ca procesul de imbunatatire a acestor electrocasnice sa evolueze. La mijlocul anilor ’90, firma Whirpool a fost cea dintai care a inzestrat produsele lor cu posibilitati de rumenire a alimentelor. In prezent, aceste device-uri pot sa prepare dulciuri, alimente pe baza de carne si cate si mai cate altele. In plus, cuptoarele cu microunde au si o functie care incalzeste instant produsele, folosindu-se de undele sale electromagnetice incluse, care au ca efect ridicarea temperaturii din cadrul alimentelor.
Cu toate acestea, utilizarea excesiva a cuptoarelor cu microunde prezinta si multe riscuri. Unul dintre acestea este ca alimentele care au fost incalzite la ele isi pierd din proprietatile nutritive si isi pierd o mare parte din vitamine.
Din cauza ca toate lichidele care sunt puse la cuptorul cu microunde practic ajung la temperatura de fierbere, insa undele nu permit ca acest lucru sa se produca, exista pericolul ca utilizatorii sa se arda in momentul in care le scot de la microunde si fac vreo miscare brusca asupra canii in care se afla lichidele. Atunci se declanseaza procesul de fierbere.
Acest produs electrocasnic merge pe baza undelor inalte, similare cu cele de la radio. Fenomenul care permite incalzirea rapida se poate explica pe scurt. Radiatiile afecteaza alimentele la nivel molecular si produc caldura si cresterea temperaturilor. Cu toate ca bacteriile si virusurile sunt indepartate aproape complet din structura alimentelor, totusi raman anumite elemente toxice, care nu pot fi eliminate.
Cercetatorii sunt de parere ca preparatele de la cuptoarele cu microunde au cu pana la 80% mai putine vitamine si se dezintegreaza mult mai rapid. In plus, puteti avea probleme stomacale si de digestie daca abuzati de mancare gatita in acest fel. Daca aceste aspecte nu sunt de ajuns, exista riscul sa va imbolnaviti chiar si de cancer. Se pare ca riscul este de trei ori mai mare pentru cei care folosesc alimentele la microunde, decat la ceilalti oameni.
In Rusia, cuptoarele cu microunde nu au mai fost folosite o perioada, incepand cu mijlocul deceniului al saptelea din secolul trecut. Asta s-a intamplat deoarece expertii de acolo si-au dat seama de nenumaratele pericole la care sunt supuse organismele umane.
La inceputul anilor ’90, un medic din Elvetia, Hertel, a realizat o cercetare in urma careia s-a stabilit ca oamenii care mananca produse gatite la microunde pierd multe dintre celulele esentiale din organismele lor, fata de ceilalti, la care nu s-a intamplat asa ceva.
La inceputul anilor 2000, spaniolii au descoperit ca fructele, dar si legumele preparate al aceste cuptoare nu prea mai au vreun efect benefic asupra oamenilor, ele pierzandu-si in totalitate calitatile nutritive.
Totusi, sunt si ceva efecte pozitive ale cuptoareleor cu mcirounde. Vom enumera cateva:
– procesul de uscare se eficientizeaza
– nu exista probleme de poluare in cazul transferului energetic
– continutul alimentelor se afaneaza mult mai rapid, mai bine si mai sigur
– moleculele din alimente absorb energia mult mai selectiv
– produsii energetici se transfera repede in interiorul alimentelor
– nu mai poate fi vorba despre uscare in exces
– intretinerea unor astfel de aparate nu este deloc dificila si nu necesita costuri ridicate.