Amenajarea unei gradini mici poate da adevarate batai de cap deaorece iubitorii de plante vor dori sa isi extinda culturile de legume sau vor dori ca numarul florilor care le inveselesc fiecare zi sa fie mai mare, spatiul nefiind tocmai chiar atat de prietenos.
Atunci cand amenajati o gradina, primul factor de care trebuie sa tineti cont este spatiul deoarece acesta este cel care influenteaza modul in care gradina este organizata. Nu va speriati pentru ca si intr-o gradina de mici dimensiuni puteti cultiva atat legumele preferate sau ierburi aromatice, cat si frumoase flori.
Avand in vedere ca spatiul nu este deloc generos intr-o gradina de mici dimensiuni, este important ca gradinarul sa il organizeze corespunzator si sa se gandeasca cu foarte mare atentie in privinta plantelor pe care le doreste in aceasta. Dupa cum bine stiti si dupa cum am mai repetat in numeroase articole, fiecare planta este unica si are nevoi proprii, iar spatiul din gradina este de foarte multe ori unul dintre factorii care influenteaza intr-o mare masura dezvoltarea plantelor. Este foarte important ca plantele sa nu fie inghesuite deoarece acestea au nevoie de aer si lumina insa in acelasi timp este bine sa existe o armonie.
Amenajarea gradinii personale poate fi perceputa oarecum ca un act artistic deoarece trebuie sa va puneti imaginatia si creativitatea la incercare pentru a trece de limitele banalului si pentru a imbina intr-un mod echilibrat utilul cu placutul.
Sfaturi pentru amenajarea unei gradini mici
Un prim sfat pe care vi-l putem oferi cu referire la amenajarea unei gradini de mici dimensiuni este delimitarea spatiilor. Pentru a delimita zona destinata relaxarii, pentru ca orice gradina trebuie sa aiba o astfel de zona, de zona in care sunt plantate diverse legume sau de restul curtii puteti folosi arbusti, flori inalte sau clasicul gard viu, creand in acest fel armonie si echilibru.
Specialistii recomanda ca, in cazul unei gradini de mici dimensiuni, delimitarea spatiilor sa se faca intr-un mod creativ pentru ca in gradina sa se formeze cat mai multe curbe si forme abstracte care sa mareasca vizual spatiul si care sa creeze o imagine de ansamblu deosebita in asa fel incat defectul pe care spatiul prea mic il imprima gradinii sa fie spulberat.
Cu siguranta iubiti florile si ati dori sa va bucurati de o imensa gradina de flori. Insa spatiul nu va permite si doriti sa imbinati placutul cu utilul in asa fel incat sa puteti planta si cateva legume. Pentru a crea un mic peisaj colorat puteti planta flori de mici dimensiuni de tipul begoniilor, petuniilor, lalelelor, zambilelor, florilor de piatra, alternandu-le cu elegantele carciumarese. Daca doriti sa oferiti un plus de exotism gradinii si doriti sa aveti si plante mai impunatoare, le puteti creste in ghiveci si in sezonul cald puteti integra ghivecele in gradina dumneavoastra, efectul fiind cu siguranta interesant.
Asadar, privirile va sunt scaldate de frumusetea florilor, trebuie sa treceti mai departe la plantarea legumelor. Nu va aventurati in alegerea unor legume pretentioase care au nevoie de foarte mult spatiu pentru a se dezvolta, ci alegeti legume precum rosii, salata, ceapa, usturoi, ridichi si plante aromatice, ideale pentru a va aroma mancarurile si pentru a va rasfata cu cele mai bune si naturale salate.
Atunci cand spatiul pe orizontala nu este prea generos, nu ne ramane decat sa il folosim creativ si pe cel pe verticala, iar o gradina de legume suspendata ar fi ideala. Despre gradinile verticale puteti afla mai multe lucruri citind acest articol.
Chiar daca gradina este una de mici dimensiuni, nu ezitati sa creati un mic centru de relaxare. Puteti amplasa o banca sau un balansoar confortabil unde sa va relaxati dupa o lunga zi de munca imbratisati de dragostea naturii.
Este foarte important ca, pe langa respectarea sfaturilor anterior mentionate, sa mentineti intotdeauna ordinea in gradina. Chiar daca spatiul este mic incercati sa nu inghesuiti plantele in asa fel incat sa puteti face lucrarile necesare (sapare, irigare) fara probleme.