Timp liberPeștele Calcan: Un pește care poate fi găsit în Marea Neagră și...

Peștele Calcan: Un pește care poate fi găsit în Marea Neagră și Marea Azov

Calcanul este un peste care poate fi gasit in Marea Neagra, dar si in Marea Azov, insa nu intr-un numar foarte mare.

Acest peste are un cap oval si poate fi recunoscut cu usurinta datorita faptului ca este extrem de lat. Pe calcanii adulti se pot observa niste tuberculi ososi, dar si un fel de solzi, care insa nu sunt la fel de dezvoltati precum cei ai altor pesti. Tuberculii au prelungiri tepoase care au un rol protector, insa nu si la puii de calcan, unde acestea nu exista.

Gura acestui peste are o forma oblica. Dintii sunt asezati pe cateva randuri, iar ochii sunt pozitionati numai pe o singura parte a corpului, pe cea zenitala. Calcanii juvenili au o culoare cenusie, iar cei adulti sunt bruni. De regula, partea din spate este alba, uneori putand avea si unele pete negre.

In mod obisnuit, calcanul atinge o dimensiune maxima de 80-90 de centimetri si o greutate sapte-opt kilograme. Din punctul de vedere al cresterii sale, calcanul incepe sa se dezvolte mai mult dupa ce implineste zece ani. In medie, un calcan poate trai pana la varsta de 20 de ani.

In timpul iernii, acest peste se ascunde la o adancime de maxim 80 de metri. Odata cu venirea primaverii, in martie, el se apropie de litoral pana la mai putin de 20 de metri. Atunci cand temperatura apei ajunge pe la 15 grade, femelele depun in jur de opt-zece milioane de icre. In aceasta perioada, calcanii pot fi pescuiti mai usor, intrucat ei se apropie foarte mult de mal. De asemenea, acest peste poate fi capturat cu succes si la sfarsitul toamnei, in luna noiembrie.

Calcanii devin maturi din punct de vedere sexual in jurul varstei de sase ani. Pestii inca juvenili consuma moluste, creveti, crabi si alte specii mici de vietati marine. Calcanii adulti mananca doar pesti mici, precum guvizii, stavrizii ori scrumbiile albastre. Carnea calcanului este de culoare alba si are un gust foarte bun. Ea poate fi gasita cu usurinta la supermarketuri si nu este foarte scumpa.

In prezent, numarul calcanilor din Marea Neagra este extrem de redus, asta din cauza braconajului excesiv practicat in special de catre turci, dar si de catre bulgari. Legea nu este deloc aspra din acest punct de vedere, intrucat braconierii nu stau mai mult de cateva luni in inchisoare, chiar daca sunt prinsi cu capturi foarte mari de peste. Pe langa calcani, delfinii si rechinii sunt alti pesti aflati in pericol.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.