Timp liberNavomodelism: Ce reprezintă navamodelismul și cum a luat naștere

Navomodelism: Ce reprezintă navamodelismul și cum a luat naștere

Dintre toate ramurile modelismului, navomodelismul se numara printre cele mai populare, fiind o pasiune foarte interesanta, relaxanta si apreciata de catre persoane de toate varstele.

Ce reprezinta navomodelismul si cum a luat nastere?

Dupa cum spune si numele, navomodelismul reprezinta categoria modelismului care presupune realizarea la o scara mult mai mica a unor machete pentru diverse modele de vase. Marimea vapoarelor poate varia, de la modele foarte mici, la machete ample care pot fi chiar lansate pe apa spre deliciul pasionatilor de navomodelism.

Navomodelismul isi are originea inca din cele mai vechi timpuri, din perioada in care transportul pe apa a fost inventat. De-a lungul timpului au fost descoperite, in special in adancurile marii Mediterane, numeroase epave ale vaselor construite in antichitate. Aceste epave au constituit un real ajutor pentru arheologii care au reusit sa culeaga suficiente informatii referitoare la modul in care transportul pe mare a luat nastere si la tehnicile folosite pentru construirea vaselor.

Transportul pe mare a avut in vremurile stravechi o importanta aparte, atat din punct de vedere cultural, avand in vedere ca asa au fost posibile numeroasele migratii, cat si din punct de vedere economic. Se considera ca in Antichitate vapoarele reprezentau cele mai complexe mecanisme si nu este de mirare ca erau folosite pentru transportul de marfuri, pentru calatorii, dar si in timpul razboaielor.

Dupa ce epave ale vaselor care au apartinut lumii antice au fost descoperite de catre arheologi, acestia nu au ezitat sa le recreeze fie si in miniatura. Mai mult decat atat, acestia au descoperit modurile diferite in care vasele erau construite in antichitate, diferentele fiind numeroase de la o civilizatie la alta.

Pe langa utilitatea economica si sociala a vaselor, inca din Antichitate oamenii obisnuiau sa realizeze machete pe care le utilizau in scopuri care mai de care mai diferite. Istoricii au demonstrat ca in Grecia Antica modelele vaselor erau folosite in cadrul unor ceremonii, in timpul ritualurilor de inmormantare, sau erau construite pentru a fi oferite ca jertfa. Mai mult decat atat, machetele vaselor erau folosite in Grecia Antica si ca obiecte decorative.

Cercetatorii au descoperit trei modele principale de vase in Grecia Antica si anume barcile, vapoarele pentru negot si vasele de razboi. Cele mai populare variante miniaturale erau cele ale vaselor de razboi. Materialele folosite pentru construirea acestor vase erau diferite, iar pasionatii de navomodelism care doresc sa reproduca in miniatura vasele din aceasta perioada incearca sa respecte cu strictete tehnicile si materialele pe care grecii antici le foloseau.

Si vasele in miniatura ale fenicienilor au pus la dispozitia istoricilor informatii utile referitoare la modul in care vasele lor erau construite, precum si aspecte importante ale vietii pe mare, fenicienii fiind considerati cei mai iscusiti marinari.

Unele dintre cele mai impresionante vase sunt cele ale egiptenilor, atat din punctul de vedere al tehnicilor de constructie, cat si din punctul de vedere al modelelor. De-a lungul timpului au fost descoperite vase in miniatura care dateaza inca din Antichitate, cele mai multe fiind realizate din fildes si se considera ca ar fi fost adevarate jucarii pentru copii. Tot in Antichitate, egiptenii obisnuiau sa puna in mormintele persoanelor foarte importante vase in miniatura, acestea simbolizand puntea prin care sufletul trecea intr-o alta forma existentiala.

navomodelism

Se considera ca pe teritoriul european, cele mai vechi astfel de machete dateaza din secolele XII-XV, fiind descoperite in biserici. Treptat, realizarea de machete ale vaselor a devenit o activitate foarte populara in special in cadrul fortelor armate. In timpul razboaielor napoleoniene, oamenii marilor, atat cei de origine engleza, cat si cei de origine franceza, fiind luati prizonieri si inchisi pentru multi ani, si-au gasit pacea si eliberarea prin construirea vaselor in miniatura din lemn si os. Aceasta activitate a evoluat treptatat intr-o adevarata forma de manifestare artistica avand in vedere ca modelele realizate ulterior au inceput a fi vandute pentru ca banii castigati sa poata fi investiti in materiale mult mai bune pentru prizonierii iscusiti.

Treptat, Marea Britanie a devenit foarte interesata de aceasta activitate fapt care a dus la infiintarea primului club de navomodelism in anul 1838, fiind bazat pe realizarea vaselor folosite pentru navigatie. La inceputul secolului XX pasiunea pentru navomodelism a devenit din ce in ce mai populara, iar kit-urile dedicate acestei activitati au inceput sa fie la indemana tuturor pasionatilor.

Si in prezent, numarul pasionatilor de navomodelism este foarte mare si se afla in continua crestere, aceasta activitate fiind una relaxanta insa care cere foarte multa iscusinta. Cele mai frecvente materiale pe care pasionatii de navomodelism le folosesc in prezent pentru a-si crea minunatele machete sunt lemnul, plasticul, metalul si hartia, acestea fiind de cele mai multe ori combinate, insa pot fi utilizate si individual.

A fi pasionat de navomodelism nu inseamna a concepe pur si simplu o nava in miniatura. Nicidecum. Inainte de a realiza macheta unui vas, pasionatii de navomodelism trebuie sa se documenteze temeinic in privinta modului in care acesta a fost construit. De cele mai multe ori, pasionatii de navomodelism impletesc armonios realizarea machetelor cu importanta istorica a vaselor, documentatia fiind foarte importanta in acest caz.
Navomodelismul nu este deloc un hobby foarte simplu, din contra, insa avantajele pe care acesta le ofera pasionatilor sunt numeroase. Distractia este si mai mare atunci cand machetele special realizate pot fi lansate pe apa si dirijate cu ajutorul telecomenzilor.

Pasionatii incepatori de navomodelism trebuie sa aiba rabdare pana in momentul in care vor reusi sa construiasca primul vas. Inainte de toate, orice pasionat incepator ar trebui sa se documenteze temeinic si sa aleaga modelele pe care doreste sa le reproduca in miniatura (vase de razboi, de epoca etc.). Dupa cum am spus si anterior, documentatia este foarte importanta pentru aceasta pasiune interesanta. Mai mult decat atat, exista numeroase carti si ghiduri dedicate pasionatilor de navomodelism pe care acestia ar trebui sa le studieze. Ei se pot inscrie si in cluburile dedicate acestei pasiuni si vor avea ocazia sa faca schimb de experienta cu cei care impartasesc aceeasi pasiune. Este si o posibilitatea de a-si face noi prieteni.

Echipamentul sau kit-urile de navomodelism sunt elemente foarte importante pentru a putea construi micile vase. Este bine ca echipamentul pe care il achizitionati sa fie unul de cea mai buna calitate. Navomodelismul este o pasiune relaxanta si tocmai din acest motiv este bine ca orice pasionat sa isi amenajeze un mic colt in casa unde sa isi poata desfasura in liniste activitatea.

Este de preferat ca pasionatii incepatori sa porneasca pe drumul acestei pasiuni prin construirea unor vase mici si simple. Indiferent de model, pasionatii de navomodelism trebuie sa urmeze planurile ample ale vaselor. Este o pasiune interesanta chiar si pentru cei mici care isi vor petrece timpul intr-un mod foarte util.

Vasele miniaturale construite de catre pasionatii de navomodelism sunt considerate adevarate opere de arta. Foarte multe persoane achizitioneaza aceste nave pentru a le folosi ca elemente de decor, insa exista si colectionarii care cumpara de la impatimiti ai navomodelismului operele lor de arta. Pasionatii de navomodelism isi pot expune vasele create in cadrul expozitiilor care au loc in muzee.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.