Daca ai un copil rau cu alti copii, trebuie sa iei cateva masuri imediat ce observi comportamente de tachinare, batjocorire sau chiar bruscare a altor copii, pentru ca, desi initial nu ti se pare o problema grava, ea poate avansa. Copilul poate invata ca obtine ceea ce vrea prin comportamente agresive – verbale sau fizice – si poate pastra acest model in viata sa, daca tu ca parinte nu intervii prompt.
Deseori, copiii sunt rai unul cu altul – exista o competitie pe terenul de joaca, in familie, dar mai ales in scoala, competitie pe care copiii mici (dar si cei mai mari, de liceu) nu stiu sa o solutioneze si sa o gestioneze decat prin agresiune. Deseori se vor intalni comportamente de batjocorire a unor elevi de catre elevi mai mari, mai puternici, mai atractivi.
Tintele sunt de obicei cele la indemana – acei copii slabi, diferiti, care devin o tinta facila. Acest tip de agresivitate este extrem de comuna si este denumita bullying (termenul a intrat si in manualele romanesti). Dar aceasta nu inseamna ca tu trebuie sa stai pe margine si sa privesti cum copilul tau devine un bully. Cand vezi ca ai un copil rau cu alti copii, trebuie sa intervii imediat, initial cu o discutie.
Ce inseamna un copil rau cu alti copii, ce comportamente are el?
Deseori, comportamentele variaza de la tachinari, batjocoriri, folosirea unor porecle umilitoare (obicei foare frecvent), la farse, luarea unor obiecte ale altui copil (precum pachetelul de mancare, stiloul), hartuirea si chiar bruscarea fizica: impingere, aruncare cu obiecte in el. Scoala ofera terenul oportun pentru asemenea comportamente intre copii, chiar intre cei mici, pentru ca impune o competitie si o comparatie intre copii – iar cei mai slabi ies imediat in evidenta.
Salile de clasa in pauze, terenul de sport, grupul sanitar – toate zone care faciliteaza aceste comportamente. Iar profesorii rareori fac altceva decat sa pedepseasca (ceea ce nu duce la stoparea agresiunior, ci la ascunderea lor cu mai multa grija). De aceea, tu ca parinte, trebuie sa vorbesti cu profesorii copilului, sa te interesezi daca face parte din categoria bullies sau a tintelor acestora si sa intervii. Urmareste-ti copilul si acasa si vezi cum se comporta.
Cauze pentru care un copil este rau cu alti copii
Imitatie. A fost copilul tau expus (chiar daca nu des) la acte agresive in familie, la concurenta, competitie, conflict castigat prin agresiune verbala sau fizica? Voi ca parinti va certati des si uneori se degenereaza in insulte, batjocoriri si chiar lovituri sau aruncari cu obiecte?
Trebuie sa stii ca cel mic invata prin imitatie, iar daca a observat uneori asemenea fapte in casa sa sau in familia largita (la bunici, alte rude), a preluat acel tip de comportament. Ce a invatat el practic? Ca atunci cand intri in rivalitate si ai un conflict cu cineva, castigi prin tipete, insulte, lovituri. Iar el vrea sa castige!
Model. Copiii isi preiau modele de comportament din filmele, serialele, emisiunile favorite. Urmareste cu sfintenie vreun film in care personajul principal castiga intotdeauna prin agresiune, prin folosirea fortei? Copilul va vrea sa se identifice cu eroul sau si sa se simta el insusi puternic si de neinvins.
Este modelul pe care il ofera mult prea multe seriale si filme: eroul atragator, ce nu respecta regulile si castiga mereu prin forta la sfarsit… Asa invata copilul tau sa fie rau cu alti copii, dorind sa dovedeasca ca este la fel de “tare” ca si eroul sau! Deci, mare grija la ce modele isi preia: observa-i preferintele iar cat este mic, nu ii permite sa urmareasca multe filme de genul – este greu sa ii controlezi vizionarile, dar extrem de important.
Lupta pentru “status”. La scoala, chiar din primul an, exista o competitie acerba intre copii, si nu aceea legata de rezultatele scolare. Ci legata de cine este mai “tare”, mai “smecher” (da, prichindeii de clasa I folosesc aceste expresii), mai puternic, mai curajos, mai descurcaret, mai atractiv… Iar cei mici stiu prea bine sa vada la alti copii slabiciunile si sa profite de ele.
Si asa se ajunge ca unii copii sa dovedeasca cat de “smecheri” sunt folosindu-se de altii, umilindu-i, ironizandu-i, batjocorindu-i. Inca din primele zile de scoala, se va face o departajare: cei smecheri si cei slabi, “fraieri”. Aratand ca esti curajos, ca nu eviti un conflict si ca ii “pui la punct” pe altii, te feresti sa devii tu insuti tinta ironiilor si sa capeti respect.
Frustrare. Uneori, un copil e rau cu alti copii pentru ca este frustrat, nemultumit de anumite aspecte din viata sa si nu stie cum sa treaca peste aceste emotii negative. Trebuie sa stii ca orice copil normal are un autocontrol scazut si o capacitate slaba de control si gestionare a emotiilor. Deci, un copil nefericit, ignorat de parinti, lipsit de afectiune si atentie isi va revarsa frustrarile prin agresiuni – nu stie cum altfel.
Ce poti face ca parinte daca ai un copil rau cu alti copii?
Vorbeste! Dupa cum s-a spus, trebuie sa intervii imediat cum vezi astfel de comportamente la copilul tau, chiar inainte de anii de scoala. Daca vezi pe terenul de joaca ca isi bate joc de alti copii, ca se aliaza cu altii impotriva unuia mai slab, intervine strict si spune-i ca asemenea comportamente nu trebuie acceptate si ca numai oamenii prosti, care nu stiu sa se exprime verbal si calm, se folosesc de ironii si brutalitate.
Spune-i ca vrei sa fii mandra de el si ca vrei ca el sa iti dea motive, iar un comportament rau fata de alti copii nu il ajuta sa fie un om mai bun. Incearca sa ii explici ca, desi alti copii il admira pe moment pentru curajul sau, daca este rau cu altii, va fi urat si evitat de copii si nu va avea prieteni adevarati.
Explica-i cat sufera copiii de care el isi bate joc si intreaba-l daca ar vrea sa fie in locul lor – ofera-i si o demonstratie, raneste-l putin cu o ironie la adresa sa si intreaba-l daca i-a placut (doar daca altfel nu pricepe)! O asemenea discutie poate ajuta timpuriu, atat timp cat copilul nu si-a format obiceiul si nu are un grup de bullies din care face parte.
Cauza. Cauzele principale s-au explicat inainte. Este esential ca tu sa afli intai cauza comportamentului lui rau si apoi sa vorbesti cu el si sa incerci sa il ajuti. Este frustrat – intreaba-l de ce se simte nemultumit, ce nu ii convine si incearca sa il ajuti. Vrea respectul celorlalti sau crede ca asa evita sa fie el o tinta?
Explica-i ca nu are respectul, ci teama celorlalti si ca nimanui – nici tie – nu ii place un bullie. Are un model? Arata-i ca modelul lui nu este atat de minunat, care are defecte, ca el poate fi mai bun si explica-i diferenta dintre realitate si fictiune – in realitate, nu vei obtine ce vrei prin comportamente agresive; din contra, in viitor, ele ii vor face rau.
Fereste-l de expunere. In nici un caz nu ii da ocazia sa asiste la scene de violenta verbala sau fizica in familia ta. Cand ai un conflict cu sotul, ai grija ca el sa nu asiste si sa nu auda. Nu il lasa sa stea singur la alte rude, unde stii ca poate izbucni un conflict. Daca asista la astfel de scene in familie, nu prea vei avea succes cu discutia ta.
Consiliere? Urmareste cu atentie si vorbeste cu profesorii. Poate fi nevoie de consiliere daca observi ca, pe langa faptul ca e rau cu alti copii, are rezultate scolare slabe, lipseste, chiuleste des de la scoala, daca observi ca chinuie animale, distruge sau da foc la diverse obiecte; si daca aveti probleme in familie (divort, alcoolism, agresivitate), atunci probabil ca intregul sau comportament a pornit de aici si tu nu il poti ajuta cum poate un specialist. Poate fi consilierul scolii, poate fi un psiholog la care mergeti impreuna.