Sarcină & BebeSăptămâna 33 de sarcină, copilul are cam 2 kg și s-a poziționat...

Săptămâna 33 de sarcină, copilul are cam 2 kg și s-a poziționat adecvat pentru naștere

Despre bebe…

In saptamana 33 de sarcina, bebe masoara in jur de 44 centimetri si cantareste cam 2 kilograme. Vazul ii este bun, inchide si deschide ochii, clipeste si se pare ca in timpul somnului, miscarile ochiului arata faptul ca bebe viseaza (R.E.M. – rapid eye movement). Oasele ii sunt intarite, in afara de oasele capului (aceste oase inca se intaresc si formeaza in timpul copilariei).

Exerseaza constiincios respiratia, inhaland din lichidul amniotic. Daca inca nu s-a pozitionat adecvat pentru nastere, cu capul in jos, medicul poate recomanda sa mergi la monitorizari mai frecvent, pentru a-i urmari miscarile si schimbarea pozitiei.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 33 de sarcina, ai mai luat, foarte probabil, in greutate cam jumatate de kilogram (cu fiecare saptamana ramasa, iei cate putin in greutate, – de obicei, cam jumatate de kilogram saptamanal, parte semnificativa a acestui surplus fiind, de fapt, bebe care creste). Presiunea uterului asupra stomacului este incomoda si nu vei scapa pana la sfarsit de indigestii, balonari, arsuri la stomac.

Incheieturile si degetele pot sa te doara, sa iti amorteasca sau sa ai carcei, deci evita sa faci mult timp activitati repetitive, ca scris sau lucru manual – ia pauze dese si nu uita sa iti masezi usor incheieturile.

Alimentatie sanatoasa si calciu

Asigura-i bebe-ului o alimentatie sanatoasa, cu cat mai multe vitamine si minerale. Pentru a diminua neplacerile indigestiei si arsurilor, ia mese cat de mici poti, dar foarte frecvente si nu manca cu doua-trei ore inainte de culcare. Nu este timpul sa incerci noi alimente – vei avea timp sa experimentezi dupa alaptare, pentru a te feri de riscul unei reactii alergice. Bazeaza-te pe alimentatia sanatoasa de pana acum si nu uita de cate o gustare care sa iti asigure calciu – care iti ajuta incheieturile slabite.

Cum se misca bebe

In special daca nu si-a gasit pozitia pentru nastere, poate fi bine sa ii urmaresti miscarile si frecventa lor. Nu trebuie sa te iei dupa diferite statistici care spun ca bebe trebuie sa se miste de X ori in Y ore: fiecare bebe are propriul program de somn si „activitate”. Cel mai bine este sa compari miscarile lui dintr-o zi cu cele din zilele urmatoare si daca observi vreo schimbare majora a frecventei sau intensitatii, sa iti suni medicul.

Incontinenta urinara

Este foarte neplacut si poate fi jenant, insa este normal ca presiunea crescuta sa iti provoace si incontinenta, episoade in care scapi picaturi de urina, in special daca razi, stranuti, tusesti. Pentru a diminua aceasta nepalcere, mergi foarte des la toaleta, mereu inainte sa iesi din casa – chiar daca fix atunci nu simti nevoia. Nu uita sa practici cu sfintenie exercitiile Kegel, care te ajuta mult si la aceasta mica problema, dar in special la nastere.

Varice

Ai pe picioare multe vene proeminente, inestetice, de o culoare inchisa? Este un simptom obisnuit al sarcinii. Nu sta multa vreme in picioare si stai cu ele in sus cand poti. Poti sa incerci, daca afara nu este foarte cald, ciorapi compresivi.

Planificarea nasterii

Daca inca nu ai stabilit in cele mai mici detalii cum vei naste, este timpul sa o faci! Vorbeste cu medicul tau si stabiliti detalii legate de cum vrei sa iti usurezi durerea (daca doresti epidurala), ce interventii (epiziotomie, inductie, cezariana). Gandeste-te bine daca vei vrea epidurala sau te vei baza pe metode naturale de diminuare a durerii. Stabileste si cine va fi cu tine in sala de nastere, daca vrei ca sotul sa fie acolo sau o ruda/prietena draga care sa te sustina moral. Este necesar sa ai un plan, desi uneori lucrurile nu decurg exact cum ai planuit. In unele cazuri, poate sa fie necesara o cezariana, desi ai optat pentru nastere normala – nu te supara, important este ca bebe sa iasa sanatos!

S-a rupt apa?

Nu te baza ca vei sti ca a inceput adevaratul travaliu pentru ca vei simti cum se rupe apa! Daca se petrece in somn, poti sa nu simti sau sa confunzi cu un episod de incontinenta. Asadar, trebuie sa stii ce anume arata un travaliu fals si ce un travaliu real.

Travaliu fals – contractii Braxton Hicks

Nu sunt foarte dureroase, dar ti se pot parea neplacute, cam ca o crampa in timpul menstruatiei; contractiile nu intervin la perioade regulate de timp si nu cresc in intensitate sau in frecventa; daca iti schimbi pozitia, te plimbi putin in caz ca stateai sau te intinzi in caz ca faceai ceva, daca bei niste apa si iei o gustare, daca faci un dus sau o baie, ele inceteaza. Le simti in abdomen, in fata.

Travaliu real

Sunt tot cam ca o crampa din timpul menstruatiei, insa mai dureroase; se manifesta la perioade regulate de timp, se intensifica si tin mai mult; nu se opresc orice ai face si daca te misti, pot fi mai puternice; le simti ca si cum durerea incepe din spate si vine in fata. Ramai calma, numara intervalul dintre contractii si daca este intr-adevar regulat, suna-ti medicul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.