Despre bebe…
In saptamana 25 de sarcina, bebe are in jur de 35 de centimetri si cantareste cam 680 de grame. Daca iti pui urechea la burtica ta, ii poti auzi destul de bine bataile inimii. Este un mic atlet energic: isi poate atinge varfurile picioarelor si continua sa exploreze spatiul din jur, care devine cam mic pentru el. Pe piele inca apare stratul de protectie numit vernix.
Papilele gustative sunt destul de dezvoltate, diferentiindu-se gusturile. Din saptamana 25 de sarcina, micul bebe s-ar putea sa isi deschida ochii pentru prima data si poate incepe sa planga atunci cand ceva nu ii convine!
…si viitoarea mamica:
In saptamana 25 de sarcina, burtica ta rotunda parca ar fi o minge de fotbal! Cand cel mic se misca inauntru, burtica tresare vizibil, ceea ce uneori te incomodeaza, caci se pare ca bebe este cel mai activ cand tu vrei sa…dormi! In zonele in care pielea s-a intins mult – abdomen, solduri, sani – s-ar putea sa apara inesteticele vergeturi (nu uita sa iti masezi usor cu o crema speciala aceste zone). S-ar putea sa depistezi si anumite pete colorate, maro sau rosii, in aceste zone (aceste pete dispar dupa nastere).
De asemenea, intinderea pielii iti poate da senzatia de mancarimi sau uscaciune. Edemul (umflarea gleznelor si a picioarelor) te poate deranja frecvent.
Vergeturi si urme
Zilnic, maseaza usor zonele cu risc (abdomen, solduri, sani, posterior, picioare) cu o crema speciala. Asigura-te ca porti un sutien special, ce sustine bine muschii sanilor fara sa ii stranga si nu sta multa vreme fara sutien (muschii nu pot sustine greutatea crescuta singuri).
Cresterea temperaturii corporale si senzatia de caldura
Te simti din ce in ce mai incalzita, chiar daca temperatura din jur este normala. Transpiratia te deranjeaza. Nu uita sa te imbraci comod si lejer, sa folosesti pudra de corp si sa consumi multe lichide (oricat de cald iti este, nu bea apa foarte rece sau cu gheata!).
Libido
Se prea poate ca inca sa ai si in saptamana 25 de sarcina un apetit sexual ridicat. Daca sarcina evolueaza normal, fara nici o problema si medicul iti spune ca este ok, nu ai nici un motiv de ingrijorare: bebe este perfect protejat! Adoptati, insa, pozitii comode si care sa nu preseze burtica: daca nu te incomodeaza si nu te deranjeaza rotunjimile tale noi: “femeia deasupra”; dar cea mai confortabila este pozitia “lingurita”: tu stai intinsa pe o parte, eventual sustinandu-ti burtica cu o perna, iar sotul in spatele tau. E comod, dar si intim: va puteti imbratisa…
Piele intinsa si uscata
Nu uita sa: te hidratezi; sa faci bai caldute (nu fierbinti si eventual pune in apa din cada fulgi de ovaz); utilizezi gel de dus pentru piele sensibila (chiar pentru bebelusi); sa te dai imediat ce ai iesit din baie cu o crema hidratanta;
Noi alunite?
Nu te speria: este normal sa iti apara noi alunite pe piele si ca cele pe care le ai sa isi schimbe culoarea; insa daca isi modifica forma sau te mananca, ar trebui sa mergi la dermatolog.
Colesterol
Probabil ai un nivel ridicat de colesterol, asa ca fereste-te de alimente cu mult colesterol. Pastreaza regimul alimentar sanatos si daca simti foame intre mesele stabilite, ia o gustare: fructe, un iaurt, biscuiti integrali.
Pozitia
Pentru ca centrul de greutate s-a schimbat, poti avea dureri de spate si probleme cu coloana. Incearca sa iti pastrezi o pozitie dreapta atunci cand mergi si stai jos. Incearca sa stai pe scaune cu spatar mereu, asa incat sa nu te cocosezi fara sa iti dai seama!
Ultima sansa!
Saptamana 25 de sarcina este printre ultimele in care ai voie, fara vreun risc, sa calatoresti! Deci daca doriti sa plecati undeva, nu intarziati cu planurile; o mica excursie la munte te-ar relaxa si ar avea efect benefic asupra starii tale de spirit.
Riscuri
Inca esti intr-o perioada sigura a sarcinii, insa trebuie totusi sa ai grija, caci exista riscul unei nasteri premature – daca ai vreo infectie sau probleme cu cervixul. Daca observi sangerari (nu doar pete, ci in cantitati semnificative) sau scurgerea unui lichid asemanator cu urina, suna-ti medicul.