Sarcină & BebeLa ce trebuie să fii atentă în săptămâna a 15-a de sarcină

La ce trebuie să fii atentă în săptămâna a 15-a de sarcină

Despre bebe…

In saptamana 15 de sarcina, micul bebe are in jur de 11 centimetri si cantareste intre 70 si maxim 100 de grame. De acum, dezvoltarea sa tine de cresterea in dimensiuni si sfarsitul formarii anumitor organe (sexuale, rinichii, ficatul) si a unor trasaturi – cum ar fi sprancenele. Ii apare si parul, iar pana la nastere, pielea sensibila a fatului este acoperita in intregime cu un puf fin – denumit lanugo (inainte sau imediat dupa nastere, acest puf dispare). Membrele au mai crescut in lungime si acum trupusorul este mai mare decat capul.

Se pare ca in preajma acestei saptamani, se dezvolta simtul auzului, bebe putand auzi atat bataile tale de inima, dar si sunetele din exterior – deci nu este deloc ciudat sa ii vorbesti sau sa ii canti! El deja are un program regulat de: activitate (miscari), somn si hrana! El are si anumite expresii faciale: incruntare, zambet… Multe mamici spun ca deja il pot simti pe bebe miscandu-se – insa aceste senzatii pot fi confundate usor cu activitatea intestinelor, fiind cam devreme sa il simti cu adevarat.

…si viitoarea mamica:

Se poate sa ai extrem de des nasul infundat – mucoasa nazala este inflamata si respiri mai adanc si mai des: de aceea, iti poti pierde rapid suflul si gafai. Libido-ul continua, la majoritatea viitoarelor mamici, sa fie ridicat si te poti bucura inca cateva saptamani bune de o viata sexuala activa si extrem de satisfacatoare. Cresterea ta in greutate continua, insa dupa primele doua kilograme in plus (pe care in mod obisnuit ar fi trebuit sa le ai deja), este mai lenta.

Poti fi mult mai sensibila la frig, curent, virusi, bacterii – sistemul imunitar este oarecum slabit. Uterul isi continua cresterea, deci inca poti simti dureri sau crampe abdominale.

Ce sa faci in saptamana 15 de sarcina:

Dureri pelviene

Daca te supara des durerile sau crampele abdominale, le poti calma cu o baie calda (nu fierbinte). La fel, poti sa te intinzi sa te odihnesti pe partea ta stanga, cu o perna moale sub burtica si cu genunchii indoiti spre burta.

Raceli si infectii

Datorita faptului ca sistemul imunitar este slabit, te poti trezi cu anumite raceli, gripe, dar si unele infectii care pot fi riscante (vaginoza, infectia tractului urinar), deoarece necesita tratarea cu antibiotic. Pentru a diminua riscurile: nu inota in piscine decat daca esti sigura ca au fost recent curatate, evita aglomeratiile si persoanele racite, poarta haine curate si lenjerie care sa nu fie stransa pe corp; fereste-te si de geluri de dus, sapunuri, creme parfumate.

Kilogramele

Daca inca nu ai pus in jur de doua kilograme sau, mai riscant, ai slabit in aceasta perioada, ar fi bine sa mergi la medic, care poate face o serie de masuratori si testari.

Sunete

Vorbeste cu bebe si eventual, incepe sa-i pui muzica relaxanta in casa, pe care el o va auzi din interior; aceasta muzica (in special muzica clasica) va avea efect benefic si asupra starii tale de spirit, dar si pentru micul bebe.

Amniocenteza

Incepand cu saptamana 15 de sarcina, ti se poate efectua o amniocenteza – se strapunge abdomenul si uterul cu un ac lung si se prevaleaza lichid amniotic. Acest test este riscant, de aceea il faci doar daca exista risc crescut de prezenta a unor anomalii genetice si cromozomiale si daca screeningul din primul trimestru a indicat posibilitatea unor asemenea anomalii. Amniocenteza depisteaza cu o acuratete de 99% aceste anomalii, dar si sexul bebe-ului.

Somnul

Din cauza ca ai des nasul infundat si poti sforai, probabil ai dificultati cu somnul. Poti folosi un vaporizator si umidificator si ai grija la conditiile necesare pentru un somn bun: lenjeria, temperatura, lumina, zgomotele. Este bine de acum sa incepi sa dormi in pozitia recomandata de catre medici: pe partea stanga, folosind si perne pentru sustinerea picioarelor si in curand a burticii mari. In nici un caz nu mai dormi pe burta si nici pe spate nu este recomandat.

Haine

Distreaza-te la cumparaturi! Poate ca inca nu ti-ai achizitionat hainele necesare. Vei putea gasi multe optiuni chiar frumoase de vestimentatie. Doar pentru ca esti insarcinata, asta nu inseamna sa te imbraci doar in salopete si tricourile sotului! Cateva piese cheie care iti sunt necesare: sutiene care sustin si care sa fie potrivite pentru noii tai sani (nu ii strange in sutienele vechi), burtiere de elastic (ce vor sustine burtica), extensii – bande din elastic ce maresc pantalonii sau fustele tale, lenjerie intima comoda, care sa nu stranga si care sa lase pielea sa respire (bumbac).

Cele mai frumoase piese de vestimentatie pentru gravide: bluzitele stil baby-doll, care se largesc imediat dupa sani, rochiile lungi si vaporoase, sacourile largi cu o croiala masculina. Pentru ca hainele pentru femei insarcinate pot costa mult, fa-ti curaj si da o raita prin magazinele cu solduri si second-hand: daca ai rabdare si cauti, poti gasi piese frumoase la un pret incredibil.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.