Despre bebe…
In saptamana 16 de sarcina, bebe are cam 12,5 centimetri (a crescut cu aproximativ un centimetru jumatate) si cantareste in jur de 100 de grame. El are de acum mai mult spatiu inauntrul uterului, asa ca devine foarte energic si isi indoaie si roteste mainile si picioarele, chiar lovind cu ele. Ai destule sanse sa traiesti marea bucurie de a-l simti cand loveste. Sistemele circulator si urinar se dezvolta si functioneaza eficient, iar organele sexuale sunt complet dezvoltate (daca e baiat, deja se produce testosteronul, iar daca e fetita, ovarele deja produc ovule).
Pe langa faptul ca bebe poate auzi foarte bine ce se petrece in jurul lui, in exterior, el reactioneaza acum si la lumina (isi acopera ochii la lumini intense).
…si viitoarea mamica:
In saptamana 16 de sarcina, cresterea in greutate continua incet, dar vizibil cu fiecare saptamana. Pentru a-ti face o idee – doar la sani, ai castigat in jur de 700 de grame (aproape un kilogram)! Doar placenta si lichidul amniotic mai constau in vreo jumatate de kilogram. Sanii sunt din ce in ce mai sensibili (glandele mamare se pregatesc de lactatie), vasele de sange de pe ei devin foarte vizibile datorita circulatiei sangvine intensificate.
Burtica ta poate fi destul de vizibila si bombata sau de-abia umflata – depinde foarte mult de pozitia si marimea bebe-ului si de ce fel de abdomen aveai inainte. Pe masura ce burta si sanii cresc in dimensiuni, pielea ti se intinde si creste riscul de aparitie a vergeturilor.
Ai din ce in ce mai mult senzatia nasului infundat, cauzata de intensificarea circulatiei in mucoasa nazala. Un vaporizator poate fi extrem de util. Te poti confrunta cu dureri de spate, datorita greutatii abdomenului, care iti schimba pozitia de stat. Schimbarile trupului tau iti afecteaza si mersul si echilibrul, deci ai mare grija si evita riscul de cazaturi.
Ce sa faci in saptamana 16 de sarcina:
Cresterea in greutate si starile de balonare
Este posibil sa fi crescut cam mult in greutate – mai mult decat este de obicei recomandat, de aceea este bine sa te cantaresti periodic si vezi in ce limite te afli. Daca ai crescut cam multisor in greutate si in plus, ai frecvent senzatia de balonare, ar fi cazul sa faci mici schimbari in regimul alimentar.
In nici un caz nu se pune problema vreunei diete! Totusi, poate ca, desi ai incercat sa mananci cat mai sanatos, te-ai lasat sedusa de mici „pacate culinare”: dulciuri, prajeli, fainoase din plin… Este timpul sa renunti la dulciurile in exces, la orice tip de fast food, la multe din prajeli si la prea multe fainoase, altfel vei acumula din ce in ce mai mult peste limitele obisnuite.
In schimb, cu cat mai multe fructe, legume si carne coapta sau fripta, cu atat mai bine! Evita in general orice fel de preparat greoi: aluaturi, tocaturi, tochituri, musaka – orice te face sa te simti prea plina si iti provoaca balonare. Daca ai probleme cu balonarea, diminueaza frecventa in regim a unor alimente precum varza, fasolea, mazarea, conopida (produc gaze) – dar nu le elimina de tot, caci contin si nutrienti buni! Continua programul stabilit de exercitii fizice.
Stralucire
Acum mai mult ca niciodata, lumea s-ar putea sa observe ca te-ai schimbat si daca burtica ta este deja bombata (cum se intampla in multe cazuri), sa te felicite. Radiezi de acea luminozitate a femeilor insarcinate, asa ca bucura-te de aceasta perioada linistita a sarcinii.
Control medical
In saptamana 16 de sarcina sau in urmatoarele, medicul te va chema pentru un control medical – stabiliti de la inceput ce frecventa vor avea acestea (in general, in al doilea trimestru – cate un control pe luna, in trimestrul trei – un control la doua saptamani si in fiecare saptamana, dupa saptamana 28 de sarcina). Ti se va face examenul pelvian, testul de urina, verificarea greutatii, tensiunii arteriale, testarea pentru infectii. Ti se va efectua inca o ecografie (externa, cel mai probabil) care va verifica marimea, pozitia bebe-ului, va masura lichidul amniotic si foarte posibil va releva sexul fatului.
Dupa cum s-a mentionat in articolul precedent, intre saptamanile 15-20, medicul te poate sfatui sa efectuezi si o amniocenteza – care verifica cu mare precizie daca exista anomalii de dezvoltare la bebe (in cazul sarcinilor cu risc: o varsta de peste 35 de ani a viitoarei mame, istoric de anomalii de dezvoltare in familie, sarcini cu risc sau pierderi de sarcina in trecut, un rezultat pozitiv la screeningul primului trimestru).
Grup de viitoare mamici
Este bine sa ai cu cine sa impartasesti din bucurii, temeri, vise, cui sa ii ceri sfaturi – cineva care sa treaca prin acelasi lucru ca si tine. Te poate ajuta cand vorbesti cu sotul tau, dar este un cu totul alt lucru atunci cand cunosti alte viitoare mamici cu care poti vorbi. Cel mai bine este sa faci asta la cursurile prenatale, insa poti sa creezi legaturi si sa ceri sfaturi si pe forumurile de viitoare mamici! Cauta forumuri online si cauta si ofera la randul tau sprijin emotional! Ai grija: nu asculta, totusi, de orice sfat primit si informeaza-te inainte din surse cat mai credibile.