Sa ne gandim la sarcina: inchipuie-ti ca afli chiar maine ca esti insarcinata! Imagineaza-te cum tii in mana testul de sarcina pozitiv… Ce reactie ai? Te simti fericita, eliberata, vesela, tematoare, ingrozita? In teorie, o sarcina este un lucru minunat, o implinire a femeii si o intregire a familiei. Insa in practica, nu intotdeauna este momentul potrivit pentru acest mare pas.
Ai un partener/sot de mult timp si incepeti sa credeti ce e vremea sa va ganditi la sarcina? Simtiti acut o lipsa, o nevoie de intregire a familiei voastre? Doriti sa deveniti parinti? Inainte de a face acest pas, asigurati-va ca sentimentele voastre sunt reale, ca nu va lasati influentati de credinta ca “asa trebuie”, “asa e normal”, ca “a venit timpul si pentru asta”. Esti sigura ca si tu si partenerul tau de viata sunteti intr-adevar pregatiti pentru un bebe? Caci acesta nu este doar un copilas scump si dragalas, care va sta la locul sau si va face ce vreti voi! Sarcina, nasterea si cresterea unui bebe va va schimba total viata si uneori nu doar in bine! Nu este un gand frumos, insa trebuie sa fiti constienti si de partile mai putin bune…
Sa ne gandim la sarcina
Vizualizare
Sa ne gandim la sarcina libere de constrangeri si control. Incearca de mai multe ori un exercitiu de imaginatie. Inchipuie-ti ca afli ca esti insarcinata. Apoi inchipuie-te insarcinata, in luna a doua – a treia – a sasea… Apoi, inchipuie-ti o scena cu tine, partenerul si bebe. Concentreaza-te si creeaza scena cat mai realista si cat mai in detaliu posibil. Foloseste un loc cunoscut, familiar, pentru a-ti fi usor sa vizualizezi detaliile exterioare si a fi cat mai realista. Fereste-te sa idealizezi.
Lasa-ti mintea libera sa lucreze, nu interveni deloc, abslout deloc in scenariul mental, chiar daca ceva nu iti convine. Cum arata scenariile tale? Cum te simti in ele, ca personaj si cum te simti dupa ce ai vizualizat? Fa acest exercitiu timp de mai multe zile, pentru a te asigura ca il faci bine. Retine sa te relaxezi si sa iti lasi mintea libera. Il poti face fie seara, inainte de culcare, fie dimineata la trezire, caci atunci esti mai dispusa sa te lasi dusa de val si sa nu controlezi scenariul. Este un prim test sa afli daca te consideri sau nu pregatita pentru un bebe.
Informatii
Vorbiti despre un bebe, va doriti sa fiti parinti, insa v-ati informat despre tot ceea ce presupune aceasta schimbare in vietile voastre? Ai citit, ai vorbit cu un medic, stii prin ce va trece trupul, mintea si spiritul tau? Crezi ca esti pregatita pentru aceste schimbari? Inainte de a spune fericita “vreau sa fiu mama”, nu strica sa afli tot ceea ce inseamna acest lucru…
Stil de viata
Aveti un stil de viata si o calitate a vietii care sa va permita sa deveniti parinti? Aveti servicii stabile, un salariu acceptabil, o casa incapatoare? Aveti un stil de viata regulat si organizat sau inca sunteti tineri si nebuni? Este foarte important – caci nu va puteti schimba obiceiurile si stilul de viata dintr-o bataie de palme! Inainte de a trece la conceperea unui bebe, trebuie sa va formati o viata organizata si sanatoasa si sa ii asigurati si conditiile materiale adecvate.
Influenta exterioara
Sa ne gandim la sarcina – dupa cum s-a spus, dorinta de a deveni parinti poate fi de fapt determinata de influente exterioare, ale celor din jur. Toti prietenii au acum vieti organizate, familii si vorbesc doar despre copii? Va puteti simti inadecvati si va puteti gandi ca “este timpul” sa faceti si voi pasul! Mamele voastre va tot spun “cand devin si eu bunica”? Si aceasta va poate influenta, va poate face sa va grabiti in luarea acestei decizii importante. Ganditi-va la schimbare si hotarati sa o faceti doar daca va simtiti pregatiti! Este normal sa fiti putin speriati, insa depinde si cat de speriati sunteti… Iar daca priviti viitorul bebe ca pe un “pas necesar”, un sacrificiu, acesta e semn clar ca inca nu sunteti pregatiti!
Profesia
Aveti – unul din voi – un serviciu stabil care sa va permita un trai decent? Dar tu, ca viitoare mama, esti pregatita sa iti stopezi un timp dezvoltarea profesionala, sa renunti la ea o perioada pentru a deveni mama? Sau dezvoltarea profesionala primeaza si te gandesti ca le poti face pe amandoua? Ei bine, nu vei putea sa le faci pe amandoua: una va avea de suferit – fie rolul tau de mama, fie profesia. O perioada – pe parcursul sarcinii si dupa nastere – nu te vei putea concentra cu aceeasi eficienta si capacitate mentala pe sarcinile tale de zi cu zi. Deci intrebarea este: esti pregatita sa iti amani dezvoltarea profesionala un an-doi?
Relatia de cuplu
Aveti o relatie armonioasa, stabila, care sa iti ofere afectiune, confort si siguranta? Vei avea nevoie mai mult ca oricand de sprijinul partenerului de viata, atat cat timp esti insarcinata, cat si cand cresteti bebe-ul. Te simti sigura pe relatia ta si esti sigura ca veti fi o familie fericita? Dar el – el ce crede, ce isi doreste? Este si el pregatit (cat de pregatit poate fi cineva) sa devina tata? Isi doreste acest lucru si e capabil sa se implice in viata bebe-ului sau o face pentru tine? Da-i timp sa se obisnuiasca cu ideea si lasa-l o perioada sa se gandeasca la schimbarile ce vor urma. Sarcina trebuie sa fie traita in doi!
De ce s-a insistat in acest articol pe intrebarea “sunteti pregatiti”? Sa ne gandim la sarcina – initial, ti se pare ca va fi usor, va fi minunat, va fi frumos, si asa va fi, daca tu poti si ai pe cineva alaturi, pentru a trece si peste dificultati. A fi pregatita si a-ti dori un bebe este esential. Caci, din pacate, in ultimii ani creste numarul de femei care se confrunta cu depresii in timpul sarcinii si postnatale.
Aceste femei nu au fost pregatite, s-au aruncat inainte fara sa constientizeze ce schimbari vor interveni in viata lor. Atunci cand iti doresti, insa, un bebe cu adevarat si ai langa tine un om care isi doreste acelasi lucru, nu trebuie sa te temi de nimic – va fi un drum lung, pe alocuri greu, insa va merita fiecare banut si mai mult!