Sarcină & BebePrin ce schimbări trece organismul în timpul sarcinii?

Prin ce schimbări trece organismul în timpul sarcinii?

Pregateste-te de sarcina – afla prin ce schimbari trece organismul in timpul sarcinii, caci unele dintre acestea te pot lua prin surprindere. Intr-adevar, unele din aceste schimbari sunt arhicunoscute (precum greturile de dimineata), insa exista si unele reactii subtile, mai putin stiute, la care te poti astepta.

Daca iti doresti sa devii mama, este bine sa stii totul despre ce te asteapta in perioada sarcinii si dupa nastere. Este o perioada frumoasa, insa unele din modificari pot fi chiar iritante! De aceea, un articol care sa te informeze prin ce schimbari trece organismul in timpul sarcinii este chiar util! Mai mult, intereseaza-te si discuta pe larg si cu medicul, care te poate lamuri asupra cauzelor si efectelor acestor schimbari. Acestea sunt de ordin fiziologic, insa si psihic, emotional, iar tu trebuie sa fii pregatita pentru ele. Trebuie sa stii si ca aceste semne pot sau nu sa isi faca aparitia – fiecare femeie insarcinata prezinta simptome fizice si psihice diferite.

Prin ce schimbari trece organismul in timpul sarcinii

Urinare si constipatie

Pe toata perioada sarcinii, in special in primul trimestru, este normal sa simti nevoia de urinare foarte frecvent, datorita presiunii uterului asupra vezicii urinare. Tot in aceasta perioada poti sa te confrunti cu stari dese de constipatie – inca o reactie normala. Poti combate constipatia prin consumul de lichide si multe fructe si legume proaspete.

Stari de oboseala

Pe perioada sarcinii, va trebui sa te odihnesti mai mult decat in mod normal, caci chiar daca ti-ai dormit cele opt/noua ore de somn, te poti simti pur si simplu prea obosita pentru activitatile obisnuite. Si aceasta reactie este normala, nu trebuie sa te sperii. Este necesar sa nu te suprasoliciti si daca este posibil, sa iti maresti programul de somn sau chiar sa integrezi o ora de somn dupa-amiaza (daca ti se ofera o pauza la serviciu).

Sanii

O schimbare mai degraba placuta: sanii cresc, sunt mai fermi, mai sensibili la atingere. Ei se pregatesc in primul trimestru de alaptare. Areolele isi pot modifica culoarea, iar sfarcurile vor fi mai tari. Trebuie sa ai grija sa iti asiguri o buna sustinere a sanilor, pentru a evita lasarea acestora dupa nastere.

Greata

Daca ne gandim prin ce schimbari trece organismul in timpul sarcinii, probabil cea mai cunoscuta si iritanta e reprezentata de greturile si starile de voma. De obicei, aceste stari se manifesta dimineata, insa nu este anormal sa isi faca aparitia oricand pe parcursul zilei, in special in timpul primelor luni de sarcina. Nu toate femeile se confrunta cu stari de greata si voma la fel de intense – exista chiar si norocoase care scapa de acestea. In general, aceste stari neplacute dispar dupa primul trimestru, iar tu trebuie sa le diminuezi prin: grija la ceea ce mananci si cat mananci, evitarea alimentelor grase, condimentate, luarea unor mese mici, luarea unei gustari (paine prajita, sticks) inca dinainte sa te ridici din pat.

Parul

Da, este neplacut, insa de multe ori, la un moment dat pe perioada sarcinii sau dupa nastere, parul iti va cadea intr-un ritm alarmant. Este, insa, inca o reactie fiziologica absolut normala. Hormonii din organism determina intai un ritm crescut de crestere a parului si o elasticitate si stralucire de invidiat a acestuia. Dupa o perioada insa, parul va incepe sa cada mult mai des si mai mult decat de obicei. Parul isi poate chiar modifica nuanta! Oricat de mult par iti va cadea, nu te speria: dupa ce nasti, in cateva luni, parul tau isi va reveni la normal.

Hemoroizi si varice

organism in timpul sarcinii

Vorbind de schimbari neplacute, probabil acestea doua castiga un premiu in topul celor mai iritante si neplacute semne in timpul sarcinii! Varicele vor aparea in zona picioarelor si zona genitala, fiind cauzate de cresterea vaselor de sange. Partea buna este ca de obicei dispar de la sine dupa ce ai nascut. Hemoroizii insa pot fi durerosi si persistenti, aparand fie in perioada sarcinii, fie in timpul nasterii. Sunt cauzati de presiunea venelor din zona vaginului si a rectului. Poti avea sanse sa eviti varicele si hemoroizii daca: eviti sa stai mult timp in picioare sau in sezut, faci miscare fizica, bei multe lichide, stai cu picioarele putin ridicate.

Pielea

Schimbarile legate de pielea ta pot fi uneori pozitive: este vorba de acea „stralucire” a femeilor insarcinate. Pielea este mai intinsa, mai irigata, respira mai usor si tenul capata o culoare sanatoasa. Insa in trimestrul doi, pot aparea si unele semne mai putin placute: o pigmentare intensa, chiar pete rosii la nivelul fetei. Te poti astepta si sa ai oarece probleme legate de acnee, insa toate dispar dupa nastere.

Articulatii si muschii picioarelor

Articulatiile tale vor fi mai fragile, slabite, de aceea este bine sa ai grija la ce miscari faci. In plus, te poti confrunta cu aparitia unor crampe la gambe sau coapse. Poti sa iei suplimente de calciu pentru a diminua aceste neplaceri.

Insa prin ce schimbari trece organismul in timpul sarcinii daca ne gandim la psihic, capacitatea cognitiva si emotionala?

Instinct matern

Cele mai multe femei simt in perioada sarcinii instinctul matern, ca dorinta de a-si proteja puiul, de a-i oferi un cuib, de a deveni mai „casnice”.

Dispozitia

Te vei confrunta, mai mult ca sigur, cu schimbari nejustificate si bruste ale starii tale de spirit. Sunt cauzate atat de actiunea hormonilor, cat si de situatia ta speciala, de schimbarile prin care trece organismul in timpul sarcinii – care te pot speria sau irita. Poti fi vesela un moment, pentru ca, fara motive, in urmatorul moment sa vrei sa plangi. Gandurile negre nu sunt un semn ciudat: este normal sa te confrunti cu stari de negativitate, de tristete, insa ai grija la frecventa lor! Daca te paste o depresie, ai foarte des stari negative, chiar morbide si probleme cu somnul, vorbeste cu medicul.

Libido

Datorita actiunii hormonilor si a circulatiei sangvine intense, organele genitale vor fi mult mai sensibile si te poti trezi mult mai des excitata si cu un chef nebun de sex. Nu este o problema decat daca morala sau pudibonderismul va impiedica sa faceti sex pe perioada sarcinii – daca nu suferi de vreo afectiune si medicul iti zice ca este ok, poti sa te bucuri de o viata sexuala activa si in timpul sarcinii.

Intelect

Cam neplacut, insa trebuie sa stii ca…vei fi mai putin inteligenta, spirituala si eficienta! Capacitatea de perceptie, selectie, analiza, concentrare si memoria femeii insarcinate au de suferit intr-o masura mai mica sau mai mare. Te poti simti epuizata si incapabila sa te concentrezi pe nimic, chiar in indeplinirea unor activitati simple. La fel, probabil vei uita de la mana pana la gura tot felul de lucruri. Insa nu te speria: aceasta reducere a activitatii creierului este temporara; odata devenita mamica, iti revii la normal.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.