Revenirea la normal dupa despartire poate fi extrem de dificila uneori – ti se pare ca nimic nu va mai fi la fel si ca durerea o vei simti mereu la fel de insuportabila. In special daca ai iubit, daca ai crezut in celalalt, daca ai avut incredere in celalalt, iar el/ea te-a parasit pur si simplu, fara prea multe regrete, o despartire este foarte dureroasa.
Revenirea la normal dupa o despartire care parca ti-a furat o parte din suflet dureaza mult timp, cere multa rabdare si maturitate din partea ta. Unii prieteni nu pot intelege prin ce treci – fie pentru ca nu au trecut printr-o despartire grea, fie pentru ca au uitat deja de ea (ceea ce demonstreaza ca poti uita). Acesti prieteni iti pot spune lucruri care nu prea te ajuta, de genul: “hai cu noi, distreaza-te, nu merita proasta aia/prostul ala sa plangi dupa ea/el”! Insa tie nu iti pasa daca merita, nu iti pasa de distractie (crezi ca nu te vei mai putea distra niciodata), tot ce stii este ca te simti mai rau decat ai fi crezut vreodata si ca vrei sa fii singur(a)…
Ce sa faci pentru revenirea la normal dupa despartire
Timp. Lasa timp sa treaca, nu te poti simti dintr-odata bine si asta este normal. Stai o perioada singur(a), nu te arunca in distractii si nu incepe o alta relatie doar din razbunare, pentru “a-i arata lui/ei”! Stai, gandeste-te si analizeaza relatia trecuta si motivele despartirii. Poate vei ajunge sa realizezi ca, oricat te doare, este totusi mai bine asa.
Vorbeste. Nu te izola prea mult timp, caci iti faci rau; tot ce vei face este sa iti amintesti mereu, sa traiesti in trecut. In schimb, incearca sa tii piept prezentului; iar pentru asta, apeleaza la un/o prietena(a) apropiat(a), in care ai incredere si care a trecut la randul sau la un moment dat printr-o despartire. Vorbeste cu acest prieten/aceasta prietena, spune-i cum te simti, cere-i sfatul, cere-i parerea sa despre ce s-a intamplat.
Iar daca inca nu te simti pregatit(a) sa vorbesti, macar stai cu el/ea, pentru a nu te simti singur(a). Nu esti singur, niciodata nu vei fi, mereu vei avea prieteni si familie care te iubeste in jurul tau. Nu esti nici singurul care trece prin acest infern – fiecare dintre noi a trecut la randul sau macar o data printr-o despartire dureroasa. Da, poate acest gand nu te alina cine stie ce, insa vei vedea ca asa cum altii trec peste, vei trece si tu.
Maturitate. Daca invatati sau lucrati impreuna, daca va intalniti in aceleasi locuri, evita sa faci scene in public, scene care arata altora ca esti imatur(a) si care iti fac si tie rau, frustrandu-te si enervandu-te. Evita pe cat posibil pe fost(a), iar daca e necesar sa vorbiti, limiteaza-te la cateva cuvinte seci. Nu arunca cu injurii in public, caci nu ajuta pe nimeni.
Stima de sine. O despartire nu se petrece niciodata doar din vina unuia dintre iubiti, asa ca nu are rost sa te autoinvinovatesti, sa te blamezi, sa cauti obsesiv unde si cum ai gresit. Toti gresim intr-un cuplu, important este daca celalalt este dispus sa treaca peste greselile noastre sau nu. Iar daca nu este dispus, inseamna ca relatia nu era una potrivita! Nu te gandi ca ea/el te-a parasit pentru ca nu esti tu destul de bun(a), gandeste-te la toate calitatile tale si la faptul ca tu esti cel/cea care merita pe cineva mai bun, mai potrivit!
Obiecte din relatie. Revenirea la normal dupa despartire presupune sa scapi de obiectele ce iti amintesc de acea relatie: cadouri de la el/ea, lucruri de-ale sale ramase la tine. Cel mai bine ar fi sa le pui undeva bine, sa i le dai cuiva de incredere sa le ascunda si sa nu ti le dea inapoi pana ce nu ai trecut mai departe. A sta inconjurat(a) de obiecte ce iti aduc amintiri dureroase nu te ajuta cu absolut nimic, asa ca nu fi masochist(a)! Chiar daca te doare cand strangi toate acele lucruri, trebuie sa faci acest pas de inaintare spre viitor. Iar daca simti ura, frustrare, nervi, poate te ajuta chiar sa faci un mic ritual de “exorcizare”: aduni toate obiectele si le dai foc impreuna cu un/o prieten(a)!
“Noroi”. Parte din revenirea la normal dupa despartire este sa realizezi ca nu este (doar) vina ta, sa vezi partile rele ale celuilalt si sa nu il/o idealizezi! Cere ajutorul prietenilor pentru inca un mic ritual de “exorcizare”: adunati-va si incepeti sa “aruncati cu noroi” in fostul/fosta (nu in public). Vorbiti despre toate defectele, aspectele urate, rele, insuportabile ale sale. Asa, vei vedea ca nu era pentru tine si iti va fi mai usor sa treci peste separare. Daca inca nu te simti pregatit(a) sa il vorbesti de rau pe celalalt, inseamna ca inca te agati de trecut, deci incearca sa realizezi ca s-a sfarsit. Este un pas cam urat, insa foarte util in a trece peste: cu cat ii vezi celuilalt partile rele, cu atat iti este mai simplu sa treci peste el/ea!
Activitati. Nu uita de tine, cine esti si ce iti place sa faci! O luna de “doliu” este suficienta. Nu te izola prea mult si nu abandona activitatile care iti placeau, care te fac sa te simti bine. Cauta chiar noi activitati cu care sa iti ocupi timpul. Nu este nici matur, nici util sa iti plangi de mila: prietenii te inteleg, dar doar pentru un timp. Daca continui astfel, te trezesti ca devii ca o babuta mereu nemultumita, care critica si se plange!
Intalniri. Nu era perechea ta, este clar. Nu era nici macar potrivit(a) pentru tine, nu a stiut sa te aprecieze, sa te iubeasca si sa treaca peste micile dificultati. Dar altcineva poate ca va reusi! Nu te gandi ca nu vei mai avea nici o relatie, ca gata, s-a sfarsit viata ta amoroasa – asemenea ganduri sunt copilaresti, iar in viitor vei rade de ele. Dupa o luna, doua, maxim trei, accepta sa iesi in oras, sa te intalnesti cu noi persoane.
Poate nu iti vei gasi o pereche potrivita prea curand, insa macar cunosti noi persoane, comunici, iti amintesti cat de placut este sa fii admirat(a), abordat(a), cat de placut este sa flirtezi. Iar daca decizi sa incepi o relatie cu cineva, ai grija sa nu o/il ranesti: avem tendinta sa ne aruncam intr-o alta relatie de cuplu dupa despartire pentru a uita si pentru a le arata celorlalti ca suntem ok. Insa daca stii ca acesta e cazul, daca vrei sa iesi cu cineva doar ca sa uiti, ai grija sa nu o/il ranesti pe celalalt si spune-i adevarul!
Invatat. Cand durerea paleste, scade (si ea va scadea, chiar daca nu iti vine sa crezi), rememoreaza-ti propriile greseli care ar fi putut sa contribuie la despartire si retine-le, pentru a incerca sa nu le repeti in viitor.
Initiere. Prima despartire (sau cea mai dureroasa dintre ele) si revenirea la normal dupa despartire sunt un ritual de initiere in viata, de maturizare. Inveti sa tii piept dificultatilor, sa te controlezi, sa gestionezi durerea. Poate ca nu ti se pare un gand optimist, insa realizeaza ca ai nevoie de aceasta lectie, pentru ca vor mai fi despartiri in viata ta (cel mai probabil) si tu trebuie sa stii sa inveti ceva din fiecare si treci peste fiecare, pana ce vei intalni pe “acel cineva”. Iar cu cat mai multe despartiri, cu atat mai multa experienta. Este normal, cat esti tanar(a) sa experimentezi, sa te distrezi, pentru a fi apoi pregatit(a) de implicare intr-o relatie serioasa fara regrete de nici un fel!