Imagineaza-ti ca, in sfarsit, te-ai hotarat sa-i acorzi pasiunii pentru colectia de vinuri atentia pe care o merita. Ai inceput deja sa colectionezi sticlele de vin care vor da o nota inedita cinelor, alaturi de familie si de prieteni, sau pe care le vei lasa sa se invecheasca, pentru a deveni, peste ani, si mai valoroase.
Ai si ales deja spatiul perfect pentru crama visurilor tale. Pana aici, toate bune, dar ce faci de aici incolo? Cum faci ca aceasta incapere speciala sa fie mai mult decat o debara aglomerata de sticle prafuite, asezate aleatoriu pe rafturi? Ce decoratiuni vei alege pentru a le face sa corespunda personalitatii tale, casei tale, stilului tau de viata, intr-un cuvant, sa te reprezinte pe tine?
Foarte multi specialisti sau colectionari amatori de licori rare au de-a face cu aceasta “problema” a personalizarii pivnitei de vinuri, dar, din fericire, exista, in acest moment, multe idei de decorare, disponibile atat pe internet, cat si in revistele de specialitate. Vei gasi cateva sugestii, citind randurile de mai jos.
Unul dintre cele mai importante aspecte asupra caruia va trebui sa te concentrezi sunt peretii cramei, care pot fi decorati cu mozaic, oglinzi atasate, faianta pictata in diverse modele, sticla, lemn sau chiar piatra. Un alt element este reprezentat si de suprafetele pe care le vei folosi, pentru mese, scaune, mobilier specific, dulapuri si iluminare, care trebuie sa se armonizeze cu cele dintai. O combinatie excelenta, care creeaza atmosfera specifica unei crame, in adevaratul sens al cuvantului, este din piatra naturala si lemn.
Pe langa modificarile care trebuie facute in ceea ce priveste peretii si tavanul pivnitei de vin, la fel de importante sunt adaugirile legate de elementele de mobilier – amenajarea unui colt elegant, cu un mini-bar, cu scaune inalte, poate fi o modalitate eficienta de folosire a spatiului cramei, astfel incat sa devina mai mult decat o zona de depozitare.
Mobilierul pentru pivnita de vin poate fi construit din lemn sau poti folosi niste butoaie mai vechi de vin, pentru a da interiorului cramei un aspect unic si foarte chic. Butoaiele transformate in mese vintage vor crea o atmosfera inconfundabila si potrivita pentru interesante conversatii, alaturi de prietenii tai.
Cramele reprezinta mult mai mult decat niste rafturi, aceasta incapere ar trebui sa reflecte frumusetea si unicitatea colectiei tale de vinuri. In momentul in care te apuci de construit pivnita pentru vinuri, trebuie sa iei in calcul ca vinul trebuie pastrat la o temperatura mai scazuta decat cea dintr-o incapere obisnuita (temperatura ideala este de 8-12 grade Celsius), de aceea, o solutie ar fi amenajarea unei instalatii de racire in perete.
Cel mai bine ar fi ca aceasta sa se faca de catre un profesionist, altfel risti sa deteriorezi peretii, tavanul si chiar pretiosul vin de colectie. Pregatirea cramei este cheia care te poate ajuta sa controlezi factorii de mediu, esentiali in procesul de stocare si imbatranire sanatoasa a vinului.
Tavanul pivnitei trebuie sa fie izolat si sa contina si o bariera pentru vapori. Podeaua va avea nevoie doar de instalarea acestei bariere de vapori, daca este din ciment. Bariera de vapori, adica o folie de plastic, de 6 – 8 milimetri grosime, se instaleaza pe partea calda a izolatiei, iar cea mai des folosita metoda este aceea care implica acoperirea peretilor interiori ai cramei in plastic, pentru a evita aparitia condensului.
Pentru a asigura buna functionare a barierei de vapori, toti peretii, inclusiv tavanul pivnitei, trebuie imbracati in folie de plastic. Alege cele mai bune usi, si ferestre (daca este cazul), de preferat si acestea izolate, si nu neglija estetica lor. Intrarea in crama trebuie sa creeze un impact puternic. In cazul in care vei alege usi de sticla, este indicat ca acestea sa fie duble si sa se incadreze perfect in perete. Asigura-te ca nu patrunde aer pe langa tevi, conducte, instalatii electrice.
Odata finisata izolarea, instalate usile si ferestrele, precum si sistemul de racire potrivit, este nevoie de alegerea si montarea rafturilor pentru sticle. Exista in comert diferite modele si dimensiuni, pot fi din metal, aluminiu sau din lemn, important este sa alegi ce iti place si ce se potriveste mai bine cu designul general. Aceste rafturi gata facute, furnizate in forma kit, pot fi reamenajate la diverse dimensiuni, in functie de sticlele folosite, au mare stabilitate, cu fatada din sticla speciala, care sa impiedice trecere razelor UV si care conserva si temperatura potrivita.
Pentru iluminat, foloseste becuri cu voltaj mic. Pe langa faptul ca sunt mai sigure, consuma putin si vor crea si o atmosfera mai placuta in interiorul cramei.
Ultimele retusuri vor avea in vedere micile obiecte de decor – flori uscate, lumanari sub diferite forme si culori, cutii din lemn sau sticla, poti adauga si un acvariu olandez (cu mai multe plante si foarte putini pesti) etc.
Indiferent de stilul ales pentru crama visurilor tale, care poate fi unul modern, traditional, autohton sau imprumutat din alte parti, detaliile decorative sunt cele care te pot ajuta sa obtii acel efect unic, care se pliaza pe caracterul si personalitatea ta. Fie ca este vorba de lampadare gravate cu initialele tale, care te vor duce in atmosfera secolului al XVIII-lea, sau ca este vorba de butoaie vintage pe post de mese, alegerea acestor elemente pentru pivnita ta de vin sunt o modalitate excelenta de a transforma un spatiu, pana nu demult neglijat, al casei, intr-o adevarata opera de arta.