Rețete din coarne de pădure pentru creșterea rezistenței organismului

0
74

Aceste fructe de pădure sunt apreciate în medicina populară pentru că au efecte terapeutice foarte bune pentru organism, mai ales pentru afecțiunile hepatice și digestive. Dacă vedeți aceste fructe în piață, acum la începutul toamnei, în septembrie, când este sezonul lor, cumpărați vreo 2-3 kg pentru a face una din rețetele de mai jos. Aceste fructe au un conținut mare de antioxidanți și vitamina C, sunt foarte bune pentru sănătate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Coarne de pădure – proprietăți și beneficii
  2. Pastă de coarne de pădure
  3. Suc de coarne de pădure
  4. Dulceață de coarne de pădure
  5. Lichior de coarne de pădure

1. Coarne de pădure – proprietăți și beneficii

Aceste fructe, când sunt bine coapte, sunt de obicei de un roșu aprins și au o aromă deosebită, un gust care amintește de vișine și merișoare. Dacă fructele se consumă imediat ce au fost culese de pe copac, ele sunt mai acre și mai astringente. Pentru a fi mai puțin acre și mai moi, ele trebuie lăsate să se coacă mai mult pe copac, să ajungă la culoarea de roșu închis. Unii oameni spun că trebuie culese când sunt moi și puțin șifonate, atunci sunt foarte bine coapte. Alții le culeg roșii iar apoi le mai țin acasă pe hârtie, câteva zile, să se coacă, iar apoi fac dulceață și sirop din ele.

Se spune că gustul fructelor poate varia de la un copac la altul; unele pot fi mai acre decât altele.

Coarnele sunt bogate în vitamine A, B1, B2 și C. Au acizi, taninuri, uleiuri esențiale, pectine, dar și minerale și oligoelemente importante pentru sănătate, cum ar fi: magneziu, potasiu, calciu, fier. Coarnele au mai multă vitamina C decât lămâia.

Coarnele sunt apreciate în medicina populară, pentru că oferă multe beneficii organismului:

  • Au proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, tonice, dezinfectante
  • Au efect astringent, energizant, cicatrizant,
  • Cresc imunitatea prin faptul că sunt bogate în vitamine și minerale
  • Ajută în tratamentul durerilor de gât, a răcelii și gripei
  • Combat paraziții intestinali, durerea de burtă
  • Ajută în tratamentul dizenteriei, colitei, diareei
  • Reduc inflamațiile venelor
  • Îmbunătățesc vederea, circulația periferică, drenajul limfatic la nivelul capului
  • Combat oboseala cronică, oferă un plus de energie
  • Au efect bun asupra glandelor endocrine, cresc rezistența organismului și îmbunătățesc starea generală de sănătate a acestuia
  • Îmbunătățesc memoria și capacitatea de concentrare
  • Ameliorează simptomele intoxicației alimentare
  • Stimulează imunitatea organismului
  • Calmează simptomele de gută, boli articulare
  • Îmbunătățesc disgestia și procesele metabolice din organism.

Ceai de coarne de pădure

Acest ceai se folosește în caz de afecțiuni respiratorii, răceală, bronșită, gripă.

Ceaiul se realizează din 70 g fructe și 250 ml apă clocotită. Se fierbe ceaiul timp de 5 minute, se strecoară și se bea îndulcit cu puțină miere.

Compot de coarne de pădure

Acest compot este delicios și se realizează din 500 g coarne, 2 l apă, 200 g zahăr și puțină vanilie.

Se spală fructele, se curăță de sâmburi, se pun în apă la fiert într-o oală, la foc mediu. Se fierb timp de 15 minute, se adaugă zahărul și vanilia și apoi compotul este gata. Se pune fierbinte în borcane, apoi acestea se închid ermetic, fiecare cu un capac și se pastrează în cămară.

2. Pastă de coarne de pădure

La această rețetă de pastă de coarne trebuie îndepărtați sâmburii de la fructele crude. Aroma pastei de coarne este foarte bună, gustul dulce-acrișor, iar proprietățile excelente pentru organism.

Citește și:  Conservarea în saramură - avantaje și dezavantaje

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg de coarne de pădure, 500 g zahăr, 1 l apă.

Se prepară astfel:

  • Se spală coarnele cu apă rece și apoi se pun la scurs
  • Se pun coarnele la fiert într-o oală cu apă, iar din momentul fierberii se mai lasă timp de 15 minute
  • Se dă oala deoparte, se lasă la răcit
  • Se scot sâmburii de la coarne cu ajutorul unui cuțit sau prin apăsarea fructelor printr-o sită
  • Sâmburii se aruncă, iar pulpa de la fructe se pune într-oală la fiert
  • Pasta de coarne se fierbe la foc mediu, cam 10 minute, până ce scade un pic
  • Apoi se adaugă zahărul, se amestecă și se mai fierbe 8 minute
  • Se dă de pe foc, se lasă puțin la răcit și se pune pasta în borcane de sticlă care se închid ermetic cu un capac.

3. Suc de coarne de pădure

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg coarne de pădure, 2 l apă, 1 kg zahăr.

Se prepară astfel:

  • Se spală bine coarnele cu apă rece și apoi se pun la scurs
  • Se pun la fiert coarnele într-o oală cu apă
  • După ce au fiert, se scot coarnele și se pasează într-o sită pentru a îndepărta sâmburii
  • Pulpa de la coarne se pune într-o altă oală, se adaugă apa și zahărul și se lasă să fiarbă 15 minute
  • Siropul obținut se lasă puțin la răcit și apoi se păstrează în sticle, care se închid ermetic.

4. Dulceață de coarne de pădure

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de coarne de pădure, 500 g zahăr, 250 ml apă plată, o lămâie.

Se prepară astfel:

  • Se spală coarnele bine cu apă rece și apoi se pun la scurs
  • Se curăță cornele de sâmburi cu un cuțit
  • Dulceața se poate face și cu fructele cu tot cu sâmburi
  • Se pune zahărul și 250 ml apă într-o oală, se topește zahărul la foc mic
  • Se adaugă pulpa de la coarne sau coarnele întregi cu tot cu sâmburi
  • Se fierbe această compoziție și se amestecă cu o lingură de lemn
  • Se adaugă și zeama de la lămâie și se fierbe în continuare, până scade puțin și se leagă
  • Se îndepărtează spuma care se adună la dulceață, deasupra ei
  • Când a scăzut suficient, se dă oala cu dulceață de pe foc, se pune în borcane și apoi acestea se închid ermetic, fiecare cu un capac.

5. Lichior de coarne de pădure

Acest lichior se mai numește cornată și este ușor de realizat acasă.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de coarne de pădure, 400 g zahăr, 1 l vodkă de 40 grade (sau 1 l alcool pur de 96 grade). Nu se folosește țuică sau pălincă pentru că gustul acestui lichior nu va mai fi la fel de bun.

Se prepară astfel:

  • Se spală coarnele cu apă rece și apoi se pun la scurs
  • Se pun coarnele într-un borcan mare, acesta ar putea fi cam de 3 kg
  • Peste coarne se adaugă zahărul și apoi se amestecă
  • Se adaugă alcoolul și se lasă să stea la răcoare, în cămară, timp de 1-2 luni.

Dacă  vrei ca lichiorul să nu fie foarte tare, poți pune 500 ml alcool și 500 ml apă.

Vezi aici un video despre coarnele de pădure:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.