Rețete cu afine – Deserturi cu afine și alte preparate culinare

0
38

Afinele sunt fructe de pădure foarte sănătoase, care se folosesc în diferite rețete culinare. Boabele de afine sunt bogate în minerale, vitamine și antioxidanți, care protejează organismul de efectele negative cauzate de radicalii liberi. Afinele adaugă un plus de aromă și culoare preparatelor culinare, deserturilor, sosurilor și înghețatelor.

Navigare rapidă în articol:

  1. Rețete culinare – Brioșe cu afine
  2. Sirop de afine pentru clătite
  3. Rețete cu afine și pește
  4. Rețete culinare – Gogoși cu afine
  5. Cheesecake cu afine sau tort cu afine
  6. Dulceață de afine și lămâie

1. Rețete culinare – Brioșe cu afine

Brioșele pot fi realizate cu afine proaspete sau congelate.

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 căni de afine, un sfert de cană de zahăr brun, o cană zahăr alb, 2 ouă, o cană cu lapte, puțină esență de vanilie, jumătate de pachet de unt nesărat, 2-3 cești de făină albă, o lingură praf de copt, un vârf de cuțit de scorțișoară, o linguriță cu bicarbonat de sodiu, puțină sare.

Se prepară astfel:

  • Se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul și sarea
  • Se amestecă tot zahărul cu untul, până ce se topește
  • Se adaugă peste unt laptele și esența de vanilie și apoi se combină cu făina
  • La final se incorporează și boabele de afine
  • Se pregătesc brioșele din această compoziție și se pun la copt în cuptor, timp de 25-30 de minute
  • Se încearcă brioșele cu o scobitoare, pentru a vedea dacă s-au copt bine și în interior.

2. Sirop de afine pentru clătite

Siropul de afine pentru clătite este dulce, delicios și ușor de făcut. Se poate folosi și la torturi, înghețate sau brioșe făcute acasă.

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 căni cu afine, o cană cu apă, o lingură amidon de porumb, jumătate de cană zahăr, jumătate de linguriță de vanilie, o lingură cu sirop de arțar, puțină sare.

Se prepară astfel:

  • Se amestecă amidonul cu 2 linguri de apă
  • Se pune într-o oală apa, zahărul, se amestecă la foc mediu pentru a se topi
  • Se adaugă afinele, vanilia, siropul de arțar și sarea
  • Se aduce compoziția la temperatura de fierbere și se ține pe foc încă 10 minute, amestecând cu o lingură din lemn, zdrobind afinele
  • Când siropul s-a îngroșat puțin, se pune la răcit
  • Siropul se păstrează la frigider.

3. Rețete cu afine și pește

Această rețetă de pește la grătar este simplă, iar sosul este cu afine, sau alte fructe de pădure.

Se folosesc următoarele ingrediente: 4-6 bucăți de pește, 2 căni cu afine, zeama de la o lămâie, o lingură de amidon de porumb, 3 liguri de miere, 2 linguri ulei de măsline, o felie de rădăcină de ghimbir (sau un vârf de cuțit de ghimbir măcinat), sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se amestecă într-o tigaie zeama de lămâie cu amidonul de porumb, iar apoi se adaugă mierea, ghimbirul și afinele
  • Se aduce compoziția la temperatura de fierbere, amestecând cu o lingură de lemn și se ține pe foc timp de 5 minute
  • Se condimentează bucățile de pește cu sare, piper și ulei de măsline, iar apoi se prăjesc pe grătar, pe ambele părți
  • Se pune peștele pe un platou, se acoperă cu sos de afine și se adaugă și câteva felii de lămâie.

Acest sos cu afine poate fi folosit și pentru carnea de porc sau bucățile de scăricică la grătar.

Citește și:  Spaghete cu ouă, cașcaval și smântână - o rețetă de încercat dacă nu ai destul timp pentru gătit

4. Rețete culinare – Gogoși cu afine

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 căni cu afine, o cană cu apă, 3 căni cu făină, 4 lingurițe cu drojdie, un ou, 2 linguri amidon de porumb, un sfert de cană de zahăr, ulei pentru prăjire, o linguriță zeamă de lămâie, esență de vanilie, un vârf de cuțit de scorțișoară, un vârf de cuțit de nucușoară, puțină sare și zahăr pudră.

Se prepară astfel:

  • Se amestecă într-un bol amidonul de porumb cu puțină apă
  • Se combină afinele cu zahărul și zeama de lămâie
  • Se adaugă peste afine amidonul și se amestecă la foc mediu, până se îngroașă puțin compoziția
  • Se amestecă drojdia cu puțin zahăr, apoi se adaugă untul topit, esența de vanilie și un ou bătut spumă
  • În alt castron se amestecă făina cu nucușoara, scorțișoara și puțină sare
  • Apoi se adaugă în acest castron și amestecul de unt și astfel se obține aluatul
  • Se formează gogoșile, rotunde, cu afine în interior
  • Se pun la prăjit în ulei încins, pe ambele părți, până se rumenesc; apoi se lasă la răcit și se îndulcesc deasupra cu zahăr pudră.

5. Cheesecake cu afine sau tort cu afine

Acest tort cu afine are o aromă plăcută, iar rețeta este ușoară. Tortul cu afine poate fi preparat pentru sărbători sau cu ocazia unei aniversări.

Se folosesc următoarele ingrediente: 230-250 g afine, un sfert de pachet de unt nesărat, 170 g cremă de brânză dulce, 3 căni marshmallows mici și pufoase din zahăr, 2/3 cană cu lapte, 2 căni cu zahăr, o ciocolată albă, vanilie.

Se prepară astfel:

  • Se topește untul cu zahărul, laptele și bilele de marshmallows, la foc mediu
  • Se amestecă în mod constant, până se aduce compoziția la temperatura de fierbere
  • Se ia de pe foc și se adaugă în compoziție crema de brânză și ciocolata, apoi se amestecă până se omogenizează și se topește ciocolata
  • Se adaugă afinele și vanilia și se amestecă ușor
  • Se toarnă compoziția în forma de tort și se netezește blatul
  • Se dă la frigider și se lasă să se întărească la rece
  • Deasupra se pun boabe de afine.

6. Dulceață de afine și lămâie

Rețeta de dulceață de afine (sau de gem de afine) este simplă. Dacă se adaugă miere și lămâie, ea devine și mai delicioasă.

Se folosesc următoarele ingrediente: 4-5 căni cu afine, 2-3 căni cu zahăr, o cană cu miere, zeama de la o lămâie sau chiar de la două lămâi (dacă acestea sunt mai mici), 2 lingurițe de coajă de lămâie și 6-7 borcane cu capac.

Se prepară astfel:

  • Se amestecă zahărul cu mierea, sucul de lămâie, zeama de lămâie și afinele
  • Se pun la fiert într-o oală mare, la foc mediu
  • Se amestecă în mod frecvent în timp ce dulceața de afine fierbe
  • Se îndepărtează spuma, când aceasta se adună deasupra
  • Se lasă la fiert, până ce dulceața este suficient de bine legată
  • Se pune dulceața în borcane, acestea se închid cu capac și apoi se pun timp de 15 minute la fiert în baie de apă (pentru a fi sigur că acest preparat nu mucegăiește).

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.