Te ajuta cu ceva razbunarea pe fostul partener de cuplu? Este un pas spre vindecare si spre uitarea relatiei sfarsite sau este un blocaj ce te impiedica sa mergi mai departe cu viata ta? Oricum ar fi, este un act extrem de popular printre partenerii parasiti si tradati: a aparut chiar o nisa pe piata dedicata actelor de razbunare pe fostii parteneri. In unele tari, poti cumpara papusi voodoo cu care sa iti pedepsesti fostul, torturi macabre de divort (cu mirele decedat!), sicrie in care iti inmormantezi relatia; poti chiar livra printr-o comanda pesti morti acasa la fostul partener de cuplu!…
Asadar, daca atatia oameni o fac, poate ca razbunarea pe fostul partener ajuta cu ceva in procesul de vindecare si de uitare a relatiei. Sau poate ca este doar calea mai simpla, calea prin care multi spera sa isi aline inima ranita. Oamenii au tendinta sa aleaga calea mai simpla, chiar daca nu este de multe ori si cea sanatoasa si constructiva. In loc sa iti plangi relatia, sa treci prin tot procesul dureros al vindecarii si uitarii, preferi sa pui in scena un act de razbunare prin care, speri, te eliberezi de fantomele relatiei… Functioneaza?
Razbunarea pe fostul partener de cuplu – cele mai populare metode
Distrugerea obiectelor pretuite de catre fost. Actul de razbunare cel mai popular este fara indoiala distrugerea unor obiecte ce erau pretuite de catre fostul partener. Nu pana acolo incat sa ii pui la fiert animalul de companie (alarma de psihopat!), insa distrugerea unui lucru ce ii placea foarte mult, eventual lasand ramasitele la vedere…
Divulgarea secretelor jenante ale fostului. Inca un act de razbunare pe fost este divulgarea micilor lucruri intime pe care partenerul nu le-a destainuit nimanui, secrete rusinoase sau jenante, de la amanunte legate de viata intima, la obiceiuri ciudate, la amintiri din tinerete, la parerea sa despre anumite persoane (a il/o face de ras in fata prietenilor sai sau, mai bine, in fata persoanei cu care incepe sa iasa este o razbunare preferata)…
„Hartuirea” fostului – trimiterea unor mesaje in care ii spui cat de oribil este in realitate; jigniri care sa ii atinga punctele sensibile (ca fost partener, cunosti ce sa ii spui asa incat sa fie afectat), vorbe care sa il/o faca sa se simta ultimul om de pe pamant…
Ritualul aruncarii cu noroi. Poate ca este cel mai „cuminte” act de razbunare deoarece nu i se adreseaza direct fostului – acesta ramane neafectat. Este vorba de intalnirea cu prietenii si discutia despre fostul partener, facandu-l cu ou si otet. Toti prietenii vor spune cate ceva rau despre fost, asa incat sa vezi cat de bine este de fapt ca ai scapat de o astfel de faptura, care nici macar nu merita sa fie numita om. Se arunca cu noroi, se umileste si jigneste, se fac glume rautacioase, eventual, se arde o fotografie ca un ultim gest simbolic…
Razbunarea pe fostul partener – chiar te ajuta?
Pe de o parte, razbunarea pe fostul partener poate semnifica faptul ca avansezi in procesul vindecarii, in a trece peste despartire: mai ai mult pana sa ajungi acolo, insa simplul fapt ca te gandesti sa ii „platesti” printr-un act oarecare inseamna de multe ori ca ai trecut peste faza de sperante desarte de impacare si peste faza de izolare si plangere. Ai ajuns in faza resentimentelor, in care te-ai saturat sa stai singur si sa iti plangi relatia pierduta si vrei sa actionezi, sa faci ceva pentru a te descarca emotional.
Pe de alta parte, cand ai ganduri de razbunare pe fostul partener, esti inca departe de a merge inainte cu viata ta. Gandurile si trairile tale se axeaza inca pe relatie si pe fost. Chiar daca nu mai speri la impacare si nu mai plangi in fiecare noapte, nu te-ai desprins deloc de trecut. Nu poti merge inainte si nu esti vindecat: caci aceasta inseamna a lasa ce s-a intamplat in trecut, chiar intr-un fel, a ierta tot ceea ce ti-a facut si a iti vedea de viata ta. Inseamna a renunta sa te gandesti si a incerca sa nu mai simti nimic fata de fostul partener de cuplu (atat timp cat simti ura, esti departe de a fi trecut peste despartire; la urma urmei, ura si dragostea sunt doua fete ale aceleiasi monezi).
Chiar ajuta? Cand doresti sa te razbuni, ai in tine o mare de emotii negative – iar razbunarea este o cale distructiva de a incerca sa le eliberezi. Da – pe moment, se intampla sa simti o descarcare, sa simti ca tensiunea, ca toate emotiile de ura, furie, durere, umilinta sunt eliberate prin actul razbunarii. Poti simti chiar o dulce senzatie – i-ai dat fostului partener ceea ce merita… Insa este mult prea des o descarcare temporara – printr-un act distructiv, nu poti sa te vindeci de emotii negative!
Ele vor reveni, te vor bantui, nu te vor lasa sa lasi in urma trecutul si sa te impaci cu ceea ce s-a intamplat. Un act distructiv – cum sunt cele de razbunare – nu poate avea efecte constructive, benefice, sanatoase. Poti simti nevoia sa te eliberezi, insa este util sa stii ca actionand agresiv, emotiile de care momentan crezi ca scapi, ca te eliberezi, de fapt devin si mai negative (daca este posibil). In plus, nu actiona din pura furie – poate ca odata ce iti limpezesti mintea, te vei simti chiar rusinat de ceea ce ai facut…
Pana la urma, desi poate fi un „leac” atunci cand simti ca explodezi fara a actiona, „razbunarea” cea mai sanatoasa si buna este acea de a iti reface viata, de a iti aminti cine erai tu inainte de aceasta relatie de cuplu si de a ii arata fostului partener ca traiesti bine-mersi si fara el/ea…