Pisica Serengeti se aseamănă cu servalul african, dar nu a fost obținută din această specie de felină. Rasa a fost creată de biologul Keren Sausman, patroana unei crescătorii de pisici din California, numită Kingsmark Cattery. Pentru obținerea unei pisici cu aspect de serval s-au încrucișat rasele Bengaleză și Oriental Shorthair. În concluzie, pisica de rasă Serengeti a fost obținută pentru prima dată în California, în prezent ea apare în mai multe zone ale globului: în SUA, Europa, Rusia, Australia și Marea Britanie.
La această rasă, masculul este puțin mai mare decât femela și cântărește mai mult decât aceasta. Greutatea medie la un exemplar adult este de 3,5-5,5 kg, iar înălțimea la umăr de 45 cm. Masculul poate avea în cazuri excepționale și 7 kg. Ca aspect general, pisica Serengeti seamănă cu o felină sălbatică, se apropie ca înfățișare de rasa Oriental Shorthair dar pare mai robustă și cu picioarele mai puternice ca aceasta. Are un aspect drăgălaș creat de ochii mari și expresivi, cu irisul de culoare galben-chihlimbar sau verzui.
Capul este triunghiular, mai mult lung și mai puțin lat, bărbia bine dezvoltată, vibrizele lungi, sensibile, albicioase. Urechile sunt mari, poziționate deasupra capului, au marginile rotunjite. Picioarele sunt robuste și lungi, iar coada destul de lungă, cu dungi de culoare închisă și deschisă. Este acoperit cu fire dese de păr și puf moale, care alcătuiesc o blană elegantă în nuanțe gri-argintii, galbene, aurii cu pete întunecate, negre sau argintii cu pete închise.
Pisica Serengeti este frumoasă, temperamentală, exotică, plină de viață și jucăușă. Ca animal de companie trebuie adoptat de o familie care are timp și poate să-i ofere multă dragoste și atenție. Este activă, îi place să se cațere, să facă salturi înalte, are picioarele puternice și poate fi considerată un alpinist excelent. Are instinctul de vânătoare foarte bine dezvoltat, iar față de copii este foarte simpatică, jucăușă și prietenoasă.
Cei care doresc un animal de companie activ și energic pot alege o astfel de pisică, mai ales că este și foarte inteligentă. Compania ei este foarte plăcută, este drăgălașă, curioasă, îi place să exploreze mediul înconjurător, să urmărească tot ceea ce face stăpânul ei, iar dacă este crescută la un apartament adoră să stea în balcon (desigur acesta trebuie să fie închis). Cei care stau la casă o pot lăsa afară, să se bucure de natură, eventual îi pot construi o incintă în aer liber în care să poată sta.
Iarna, această pisică trebuie să fie ținută la căldură, deoarece nu suportă temperaturile scăzute. Pisica Serengeti trebie să aibă hrană de calitate (specială pentru astfel de animale de companie) și în fiecare zi este necesar să i se asigure apă proaspătă. Îi place să facă baie, știe să înoate, iar în ceea ce privește blana, aceasta trebuie periată de stăpân de 2 ori pe săptămână, pentru a avea un un aspect curat și îngrijit.
Video – Rase de pisici – Serengeti: