Animale de companieWest Highland Fox Terrier - câinele pe care și-l doresc cele mai...

West Highland Fox Terrier – câinele pe care și-l doresc cele mai multe familii cu copii

Alintat si Westie, West Highland White Terrierul este un caine iubit si dorit de multe familii cu copii, datorita aspectului sau dragalas si al caracterului jucaus. Este vesnic activ si adora sa fie intr-un joc continuu cu stapanii sai sau cu alti oameni, exteriori caminului. La inceput aceasta rasa a avut diverse denumiri si culori, fiind conceput initial in Scotia, Poltalloch, iar culoarea sa alba a fost consacrata in urma unor confuzii create de proprii stapani intre acesti micuti si prada pe care o aduceau.

In anul 1906, apare pentru prima data in Statele Unite ale Americii, un caine cu numele de Roseneath Terrier, cunoscut ulterior ca West Highland White Terrier, rasa acceptata de Clubul American Kennel in 1908 ca parte componenta a grupei terrierilor, numele oficial capatandu-l abia un an mai tarziu. Cainele pe care il cunoastem astazi este rezultatul unei reproduceri selectata riguros intre rasele de terrieri, avand ca stramos comun cu ceilalti terrieri pe batranul Scotch Terrier.

Finalmente, in urma refuzurilor caniselor de a se mai imperechea s-au trasat linii clare ale acestor hibrizi printre care si West Highland White Terrier-ul. Stramosii lor au fost folositi initial pentru a vana in special bursuci si vulpi, dar si pentru distrugerea cuiburilor de vanatori, deci soareci si sobolani, care daunau gospodariei oamenilor, fapt ce a dus la dezvoltarea rasei, cu dorinta de a specializa trasaturile de vanatori iscusiti.

Blanita West Highland White Terrier-ului destul de deasa, ca o rochita chiar, necesita o ingrijire destul de atenta pentru a arata asa cum trebuie, necesitand periere constanta, pentru a evita eventualele neplaceri cum ar fi incalcirea si deteriorarea ce pot dauna si la nivelul pielii. Necesita baie doar in cazuri extreme, dar perierea este esentiala pentru a indeparta firele de par moarte de la nivelul blanii, iar in jurul ochilor trebuie scurtata cate putin.

West Highland White Terrier-ul trebuie tuns cam de doua ori pe an si nu putin, ci foarte mult, pentru a permite regenerarea parului si o crestere sanatoasa. Nu trebuie lasat singur prea mult timp deoarece se va plictisi, iar hobby-urile pe care si le poate dezvolta nu vor fi pe placul stapanilor, printre care se numara si sapatul. Copiii vor adora acest catel, el fiind de altfel o alegere buna si total potrivita pentru familiile cu copii.

Aspect fizic

Asa cum am precizat la inceput, West Highland White Terrier-ul este un caine micut, plin de energie, mereu in miscare, are o statura robusta si compacta, plin de vioiciune. Botul sau, nici prea mic nici prea mare, se termina cu un nasuc bombat si negru, sustinut de un cap in forma de cupola.

West Highland Fox Terrier
West Highland Fox Terrier

Ochii West Highland White Terrier-ului sunt de culoare inchisa, plini de stralucire si fermecatori, reusind sa cucereasca inima oricarui stapan sau strain. Facand parte din grupa terrierilor, Westie are si el un piept adanc si piciorusele, desi scurte, sunt musculoase, iar urechile mereu ridicate, il fac sa para interesat de orice se petrece in jurul sau. Coada atinge si lungimea de 15 centimetri, nu necesita scurtare, fiind mereu purtata in vant. Desi culoarea standardizata a lui Westie este albul pur, unii mai pot avea si un crem deschis in jurul urechilor sau a fetei.

Blana sa mai poarta si denumirea de roba, avand chiar aspectul uneia, aceasta este dubla, pe de o parte cu par gros si aspru iar pe de alta parte cu puf moale si des, acesta atingand cam 5 centimetri in lungime. West Highland White Terrier-ul atinge la maturitate o inaltime de aproximativ 30 de centimetri in cazul masculilor si 28 de centimetri in cazul femelelor. Greutatea la mascului este intre 7 si 10 kilograme iar la femele intre 6 si 7 kilograme.

West Highland White Terrier-ul este un caine curajos si vanjos care nu necesita o educatie riguroasa.

Se dreseaza foarte usor, deoarece invata rapid, ii place sa asculte si sa ajute, motiv pentru care este un vanator bun, care ia urma negresita a vanatului. Fiind un caine manierat cu o inteligenta uimitoare, West Highland White Terrier-ul inveleste instant pe toti cei din jur cu atitudinea sa jucausa, ramanand practic pentru toata viata un copilas ce are nevoie de atentie.

Desi sunt prietenosi si cu persoanele straine, ei pot deveni agresivi daca situatia o cere, dand dovada de stabilitate, de caini cu personalitate care au o deplina siguranta pe ei. In cazul in care ii achizitionati pentru copii sub 10 ani care au tendinta de a fi agresivi inconstient cu micutii Westie, va sfatuim sa mai asteptati pana ce copiii dvs. vor creste, deoarece West Highland White Terrier-ul nu va primi prea bucuros flocaiala accidentala a acestora.

Fie ca optati sa-l cresteti intr-un apartament, fie ca optati sa-i oferiti o cusca intr-o curte mare, acest catelus se va potrivi oriunde are spatiul suficient pentru joaca si atentia necesara din partea stapanilor a caror companie o adora. Din pacate, sunt predispusi unor boli printre care cataracta, displazia de sold, dilatatia cardiaca si tremurat, boala specifica cainilor de talie mica ce au culoarea alba. Acest micut traieste pana la aproximativ 16 ani si daca primeste atentia cuvenita, poate avea o viata lipsita de griji.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.