Cainele Australian Kelpie a fost mentionat in literatura de specialitate pentru prima data in sec al XIX-lea. In legatura cu originea acestei rase exista doar cateva ipoteze, insa nimic sigur. Unele fac referire la faptul ca aceasta rasa de caine ar fi fost importata de primii colonisti in Australia. Altele spun ca ar fi fost obtinuta din alte doua rase diferite: Border Collie si Dingo Australian. Se banuieste ca de la cainele Collie ar fi mostenit caracterul si conditia fizica, iar de la Dingo aspectul foarte elegant.
Cainele Australian Kelpie are corpul musculos si flexibil, acoperit cu blana deasa formata din fire de par scurte si drepte. Culoarea blanii variaza foarte mult, poate fi maronie, castanie, roscata, maronie-galbuie, maro-inchis, gri-albastruie sau neagra. Privirea acestui caine este fascinanta, creata de ochii mari migdalati si ,,luminosi”.
Capul este proportional cu lungimea corpului, craniul este rotunjit, urechile sunt ridicate, au marginile ascutite, obrajii sunt proeminenti, iar botul este lung si ascutit de culoare asemanatoare cu blana. Coada atarna foarte usor, iar membrele sunt puternice, terminate cu labe robuste cu unghii scurte si tari. Interesanta este fizionomia acestui caine in momentul in care este fericit sau bucuros, ingusteaza putin ochii si ridica colturile gurii de parca ar zambi.
Este un caine rezistent, harnic si extrem de distractiv, inteligent si foarte ascultator de stapan. Datorita devotamentului sau si capacitatii de a reactiona imediat este recomandat drept caine de companie, de salvare sau ghid al persoanelor oarbe. Fiind foarte curios si interesat de tot ce misca, de alte animale din jur, dar si prin capacitatea sa intuitiva este un caine excelent pentru pastori, fiind un ajutor de neinlocuit pentru fermierii din Australia.
In acest sens cateii Australian Kelpie sunt dresati inca de la 6 luni si invatati de alti caini adulti sa-si dezvolte aceasta abilitate. Aspectul si privirea lui profunda aproape ca hipnotizeaza animalele din tuma si le face sa-l asculte, astfel ca devine mai valoros decat un cioban. Cand stapanul lipseste, el va pazi oile din tuma cu mare atentie nelasand nici una sa se indeparteze, pana cand acesta se intoarce.
Ca animal de companie nu necesita o ingrijirea speciala, poate fi crescut foarte usor. Blana sa trebuie periata in fiecare saptamana, in rest are nevoie de hrana speciala pentru caini si mult spatiu unde sa alerge si sa-si consume energia, deci nu poate fi crescut intr-un apartament. Are o sanatate buna si este rezistent la bolile ereditare.
Video – Rase de caini – Australian Kelpie: