V-ati intrebat vreodata cat de in siguranta se afla copiii dumneavoastra atunci cand se afla acasa? Ei bine, daca nu v-ati gandit ar fi bine sa incepeti sa va puneti aceasta intrebare. Uneori, locuinta nu pare a fi sigura nici pentru cei mari, sa nu mai vorbim ca pericolele care ii pot pandi pe cei mici in propriul camin sunt numeroase. Insa, cum fiecare parinte trebuie sa fie responsabil din toate punctele de vedere, in randurile urmatoare va vom prezenta cateva sfaturi care va vor ajuta sa aveti o locuinta sigura pentru cei mici.
Pentru a incepe cu pericolele care ii pandesc pe bebelusi, acestia pot avea foarte mult de suferit din cauza prafului, de aceea curatenia, atat in camera celui mic, cat si in intreaga locuinta, este foarte importanta pentru a va asigura ca micutul dumneavoastra nu va fi pus in pericol de microbii si bacteriile care se dezvolta in praful pe care il intalnim la tot pasul si bineinteles pentru a-i asigura micutului dumneavoastra cele mai propice conditii de dezvoltare.
De asemenea, siguranta copilului poate fi stirbita in cazul in care in care patutul fie nu este amplasat corespunzator, fie ii permite celui mic, care deja incepe sa se ridice sprijinit de barele de protectie, sa cada din pat. De aceea trebuie sa acordati o mare atentie si acestui aspect pentru ca timp de cateva luni patutul va fi locul in care cel mic isi va petrece majoritatea timpului.
Insa, cu trecerea timpului, copiii vor incepe sa creasca, vor incepe sa mearga si sa exploreze noua lume plina de curiozitatii si lucruri care mai de care mai interesante care, pe de o parte, le pot pune sanatatea in pericol. Pare a fi o sarcina destul de dificila pentru parinti sa descopere care sunt pericolele care il inconjoara la tot pasul pe copil, insa acest pas este unul foarte important. Si a-i spune unui copil sa nu faca un anumit lucru sau sa nu se atinga de un anumit obiect nu inseamna decat o starnire a curiozitatii.
In locuinta, un prim pericol pentru cei mici il constituie prizele. Este important ca prizele sa fie modificate si securizate in asa fel incat cei mici sa nu le poata atinge sau, si mai rau, sa nu poata introduce diverse obiecte in interiorul acestora, lucru care cu siguranta le-ar pune viata in pericol. De asemenea, este bine ca toate cablurile sa fie izolate si incadrate de carcase speciale.
Obiectele de mobilier pot deveni si ele un pericol, unul destul de greu de evitat deoarece nu ne putem desparti de acestea. Chiar si asa, este bine ca intotdeauna parintii sa se afle prin preajma celor mici atunci cand acestia incep sa faca primii pasi si incep sa se aventureze in adevarate “expeditii” in intreaga locuinta si sa utilizeze asa-numitele amortizoare care se vor aplica atat in colturile obiectelor de mobilier, cat si partile laterale.
Ferestrele sau balcoanele ar trebui sa se afle, de asemenea, in centrul atentiei parintilor care doresc sa isi protejeze micutii in interiorul locuintei. A aerisi locuinta zilnic, chiar si de mai multe ori pe zi, este un lucru esential, insa mare atentie unde se afla cel mic atunci cand geamurile sunt deschise sau atunci cand sunt inchise insa cel mic incearca sa le deschida. De aceea, este important ca ferestrele sa fie securizate pentru a nu putea fi deschise de catre cei mici.
Obiectele din sticla pot reprezenta si ele un adevarat pericol. Daca aveti decoratiuni care se pot sparge usor, sau daca cel mic se afla in bucatarie si aveti la indemana pahare, cani sau farfurii, este de preferat sa le indepartati din raza de actiune a celor mici pentru ca aceste obiecte le pot pune sanatatea in pericol.
Mare atentie cu scaunele! Cei mici pot fi tentati sa se urce pe acestea din curiozitate de aceea este bine ca atunci cand nu va aflati in bucatarie sa incuiati camera. Acest lucru este valabil si pentru restul camerelor.
Rafturile si dulapurile suspendate sau dulapurile si sertarele care pot fi incuiate sunt esentiale pentru ca cei mici sa nu aiba acces la diverse obiecte sau produse. Este foarte important ca produsele de curatat si medicamentele care pot fi extrem de toxice si periculoase pentru cei mici sa fie tinute intr-un loc in care acestia cu siguranta nu au acces.
Se spune despre bucatarie ca reprezinta camera in care se petrec cele mai multe accidente din locuinta. Atat pentru adulti, cat si pentru cei mici, cutitele pot reprezenta un real pericol. Asa ca este indicat ca aceste obiecte sa fie tinute intr-un loc foarte sigur; la fel si foarfecele si alte obiecte ascutite. De asemenea, evitati ca cei mici sa stea prin bucatarie in momentul in care gatiti deoarece acestia se pot frige sau pot umbla la butoanele aragazului, lucru deloc de dorit.
Si in privinta jucariilor pe care le alegeti pentru micutii dumneavoastra este important sa acordati o mare atentie si intotdeauna sa le cumparati celor mici jucariile cele mai potrivite pentru varsta lor.
Chiar daca, in calitate de parinti, va luati aceste masuri de precautie, este important ca intotdeauna sa va aflati in preajma celor mici pentru ca accidentele se pot produce pe neasteptate chiar si in cele mai sigure locuri si intotdeauna este mai bine sa prevenim decat sa tratam.