Macrosomia fetala se refera la o crestere excesiva a bebelusului, la o greutate mai mare decat normal in-utero si implicit la nastere. In general, limitele greutatii normale ale bebelusului ajuns la termen variaza generos intre 2 kilograme si 4 kilograme (o medie este de 3,5 kilograme). Ei bine, macrosomia se refera la o greutate peste aceasta limita; de fapt, o greutate intre 4 si 4,5 kilograme este considerata fara risc crescut, insa orice depasire implica complicatii previzibile in sarcina si la nastere.
Macrosomia fetala – cauze si riscuri
Din ce cauze apare macrosomia fetala? In general, greutatea excesiva a bebelusului pe parcursul sarcinii este cauzata de primirea prea multor nutrienti in-utero – ceea ce se intampla daca mama consuma alimente in exces si castiga excesiv in greutate, daca sufera de conditii precum obezitatea sau diabetul, daca exista factori genetici ce favorizeaza aceasta sau daca fatul sufera de o anumita afectiune. Riscurile tin de:
- Obezitatea mamei;
- Castigarea excesiva in greutate a mamei pe parcursul sarcinii (iata ca sfaturile legate de regimul alimentar rational nu sunt deloc neglijabile);
- Istoricul mamei – daca mama a mai avut un bebelus cu macrosomie fetala, la urmatoarea sarcina aceasta se poate repeta;
- Genetica – daca mama a avut la nasterea sa greutate excesiva – macrosomie, chiar daca nu sufera de alte conditii, poate da nastere unui bebelus cu macrosomie;
- Diabet – daca mama sufera de diabet, riscul creste (de aceea este importanta gestionarea afectiunii);
- Depasirea termenului de nastere. Cu cat sarcina avanseaza si nu se produce nasterea, riscul de crestere excesiva se mareste – in special dupa 40 de saptamani de sarcina;
- Varsta mamei – mamele peste 40 de ani au risc mai mare sa nasca un bebelus cu macrosomie;
- Sexul bebelusului – in majoritatea cazurilor, bebelusii cu greutate excesiva sunt baieti;
- Cauza necunoscuta – in lipsa acestor factori de risc, macrosomia fetala poate ramane fara o cauza aparenta (sau se suspecteaza o afectiune medicala a fatului).
Macrosomia fetala – complicatii
Atat pentru mama, cat si pentru bebelus, macrosomia implica riscuri si complicatii, atat pe parcursul sarcinii – bebelusul poate sa creasca excesiv cu mult inaintea termenului, cat si la nastere.
Sarcina. Pe parcursul sarcinii, daca bebelusul creste excesiv cu mult inainte de termen, neplacerile comune unei sarcini – precum durerile de spate, greutate in deplasare si respiratie – se intensifica.
Nasterea – mama. Nasterea naturala a unui bebelus cu o greutate excesiva poate fi deosebit de dificila pentru mama si copil. Mama se poate confrunta cu imposibilitatea sa impinga (bebelusul poate fi blocat), cu rupturi uterine, rupturi vaginale, rupturi de perineu (muschii dintre vagin si anus), cu sangerare grava dupa nastere. In cazul unei nasteri naturale, care nu este des recomandata daca greutatea bebelusului depaseste 4,5 kilograme, va fi necesara interventia medicala cu forcepsul; des se recomanda operatia cezariana.
Nasterea naturala implica si riscuri legate de bebelus – ranirea sa (uneori se blocheaza umerii sai la nastere) sau insuficienta oxigenului primit (va fi atent monitorizat);
Recuperarea dupa nastere a mamei este dificila – uterul isi revine si se contracta inapoi la dimensiunea dinaintea sarcinii mult mai greu.
Macrosomia fetala creste riscurile de nastere a unui bebelus cu nivel crescut de zahar in sange, presiune sangvina crescuta, nivel crescut de colesterol – ce aduc cu sine si riscurile de dezvoltare a unor afectiuni ale inimii, diabet, obezitate in copilarie.
Macrosomia fetala – masuri
Din pacate, macrosomia nu poate fi 100% confirmata in timpul sarcinii – medicul ii poate stabili bebelusului greutatea cu acuratete doar la nastere. Insa cand se suspecteaza macrosomia fetala – daca exista factori de risc sau daca exista lichid amniotic in exces, medicii vor efectua o ecografie detaliata prin care masoara trupul bebelusului – din pacate, rezultatele nu sunt lipsite de erori in masuratoare.
Daca astfel banuielile sunt relativ confirmate, se va recomanda o atenta monitorizare a starii bebelusului pana la termen (in principal, efectuarea regulata a unor teste nonstres ce masoara bataile inimii bebelusului; un test nonstres alaturat unei ecografii arata ritmul cardiac, cantitatea de lichid amniotic si miscarile bebelusului).
O nastere vaginala poate fi posibila, insa daca exista anumiti factori de risc si greutatea bebelusului se invarte in jurul cifrei de 5 kilograme, este de obicei impusa o operatie cezariana. Programarea nasterii va fi facuta in functie de greutatea bebelusului si de starea sa de dezvoltare – daca plamanii sai sunt dezvoltati, medicul poate sa recomande inducerea nasterii chiar inainte de termen.
Dupa nastere, va fi necesara o testare a bebelusului pentru a verifica prezenta unor afectiuni – uneori este necesar sa fie tinut sub observare un timp in sectia de terapie intensiva. Nu uitati ca un bebelus nascut cu macrosomie este mai suspus riscului de a dezvolta in copilarie diabet sau obezitate, astfel ca vizitele regulate la medic si o viata sanatoasa sunt esentiale.