Va prezentam in cele ce urmeaza un top cu cele mai bune retete culinare pentru budinca.
1. Reteta de budinca de orez reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru budinca de orez sunt urmatoarele:
- 150 grame orez;
- 500 ml lapte;
- unt;
- 200 grama zahar;
- un plic cu zahar vanilat;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de budinca de orez va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti orezul in lapte, alaturi de toate ingredientele;
- Amestecati din cand in cand pentru a evita afumarea orezului;
- Lasati orezul sa fiarba pana cand bobul sau este moale;
- Serviti budinca cu topping-ul dorit.
2. Reteta de budinca saseasca reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru budinca saseasca sunt urmatoarele:
- o franzela feliata;
- 100 grame gem de prune;
- doua mere;
- un ou;
- o lingura zahar brun;
- 300 ml iaurt;
- unt;
- un plic cu zahar vanilat;
- sare;
- zahar pudra pentru decor.
Modul de pregatire pentru reteta de budinca saseasca va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Amestecati iaurtul cu oul, zaharul brun si zaharul vanilat pana la omogenizare;
- Adaugati intr-o tava unsa cu unt cateva felii de paine, continuati cu felii de mar, apoi cu gem si in continuare mar si paine;
- Acoperiti intreaga succesiune de ingrediente cu compozitia de iaurt pregatita anterior;
- Lasati preparatul sa se odihneasca jumatate de ora, apoi coaceti-l in cuptorul incins pana cand testul scobitorii iese pozitiv;
- Pudrati budinca cu zahar pudra cand este gata.
3. Reteta de budinca de macaroane reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru budinca de macaroane sunt urmatoarele:
- 100 grame macaroane;
- un ou;
- 200 ml lapte;
- o nuca margarina pentru prajituri;
- o lingura gris;
- 150 grame telemea sfaramata bine;
- 100 ml smantana;
- parmezan;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de budinca de macaroane va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti macaroanele;
- Amestecati ingredientele pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Adaugati compozitia intr-un vas termorezistent uns cu unt;
- Coaceti budinca in cuptorul incins pana cand se rumeneste frumos si uniform.
4. Reteta de budinca din clatite reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru budinca din clatite sunt urmatoarele:
Pentru aluat:
- 100 grame faina;
- un ou;
- o lingurita ulei;
- 100 ml lapte;
- sare.
Pentru crema:
- 100 grame crema de ciocolata.
Pentru budinca:
- 100 ml lapte;
- un ou;
- o lingura zahar;
- o esenta de vanilie;
- o lingura margarina pentru prajituri.
Modul de pregatire pentru reteta de budinca din clatite va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Pregatiti clatitele, umpleti-le cu crema de ciocolata;
- Adaugati clatitele intr-un vas termorezistent uns cu unt, adaugati peste clatite compozitia de budinca;
- Coaceti budinca in cuptor pana cand se incheaga uniform;
- Serviti budinca atat rece, cat si calda.
5. Reteta de budinca de conopida reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: o ora.
Ingredientele necesare pentru trei portii de budinca de conopida sunt urmatoarele:
- spaghete;
- doua oua;
- 100 ml iaurt;
- o conopida ;
- 100 grame branza de vaci;
- unt;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de budinca de conopida va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti pastele, lasati-le la scurs;
- Opariti conopida;
- Amestecati ouale cu iaurtul si branza de vaci, apoi adaugati conopida si pastele. Amestecati pana la omogenizare si condimentati;
- Adaugati compozitita intr-un vas termorezistent uns cu unt;
- Coaceti budinca in cuptorul incins pana cand se rumeneste frumos si uniform;
- Serviti preparatul rece sau cald.
6. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de budinca de orez cu vanilie.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
- 100 grame orez;
- un plic cu praf pentru budinca cu gust de vanilie;
- jumatate de litru de lapte;
- o lingura de margarina;
- 100 grame zahar.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de budinca de orez cu vanilie va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Puneti orezul la fiert in intreaga cantitate de lapte cu jumatate din cantitatea de zahar. Amestecati din cand in cand pentru a evita afumarea orezului;
- Pregatiti budinca urmand indicatiile de pe plic, adaugati restul de zahar;
- Cand orezul este gata, luati-l de pe foc si amestecati-l cu intreaga cantitate de margarina pana cand aceasta s-a dizolvat in totalitate;
- Lasati orezul sa se raceasca bine, apoi amestecati-l cu budinca de vanilie;
- Serviti preparatul atat rece, cat si cald cu diferite topping-uri sau cu dulceata.
7. Reteta de budinca bicolora va este prezentata pas cu pas in cele ce urmeaza.
Timp de preparare: patruzeci de minute.
Ingredientele necesare pentru doua portii de budinca bicolora sunt urmatoarele:
- 500 ml lapte;
- un plic cu budinca de ciocolata;
- un plic cu budinca de vanilie;
- zahar dupa gust.
Modul de pregatire este urmatorul:
- Pregatiti budincile urmand indicatiile de pe plic, adaugati zahar dupa gust;
- In cupe mici de desert adaugati un prim rand de bundinca de cacao, apoi unul de budinca de vanilie. Procedati la fel si pentru celelalte forme, pana cand vi se termina ingredientele;
- Lasati budinca sa se raceasca in frigider timp de jumatate de ora, apoi scoateti-o din forme prin rasturnare si serviti-o rece.
8. Reteta de budinca din morcovi va prezinta un preparat delicios pe care il puteti servi in orice moment al zilei si la orice varsta. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Timp de coacere: un sfert de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de budinca din morcovi sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de cartofi;
- 100 grame carne de porc mai slaba;
- 100 ml iaurt;
- 100 grame carne de manzat;
- jumatate de kilogram de morcovi;
- 50 grame parmezan;
- 20 grame de margarina;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de budinca din morcovi va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Curatati cartofii, spalati-i, apoi taiati-i in cubulete. Puneti cartofii la fiert cu un praf de sare la foc potrivit, nu incercati sa grabiti fierberea cartofilor pentru ca ii veti distruge la exterior, pastrandu-i cruzi in interior. Cand cartofii pot fi strapunsi cu usurinta cu lama unui cutit, inseamna ca sunt fierti. Strecurati cartofii si lasati-i sa se scurga intr-o strecuratoare. Cat sunt inca destul de calzi sfaramati cartofii bine, apoi adaugati-le intreaga cantitate de margarina si de iaurt. Amestecati bine pana cand obtineti un preparat omogen. Gustati piureul, apoi condimentati-l cu sare si piper dupa gust;
- Spalati carnea de porc si de manzat, fasonati-o indepartandu-i restul de grasime, respectiv resturile de tendoane, apoi lasati-o la scurs sau eventual stergeti-o cu o hartie absorbanta achizitionata din comert pentru a indeparta si cea mai mica urma de apa. Taiati atat carnea de porc, cat si cea de manzat in cubulete. Montati masina de tocat si treceti prin ea intreaga cantitate de carne, amestecati apoi carnea tocata pana cand obtineti un amestec omogen;
- Spalati morcovii, apoi puneti-i la fiert cu un praf de sare. Lasati morcovii sa fiarba pana cand ii puteti strapunge cu usurinta cu lama unui cutit. Scurgeti morcovii, lasati-i sa se raceasca intr-o strecuratoare, apoi indepartati-le coaja si bateti-i bine pana cand se omogenizeaza. Adaugati circa doua linguri de ulei, amestecati bine pana cand obtineti un piure uniform. Condimentati cu sare si piper dupa gust;
- Dati parmezanul prin razatoarea cu ochiuri mici;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati carnea tocata pregatita asa cum v-am descris anterior. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Lasati carnea sa se rumeneasca pana cand capata o culoarea frumoasa, daca observati ca ea are tendinta de a se strange in gramajoare, adaugati putina apa sau supa de carne si amestecati pana la omogenizare, lasati tigaia pe foc pana cand cantitatea de lichid se reduce la minim;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu unt din abundenta si il tapetati cu gris. Adaugati ca prim strat piureul de cartofi. Nivelati piureul cu ajutorul unui cutit pana cand acopera intregul vas intr-un strat de grosime egala, continuati cu amestecul de carne calit anterior, pe care il nivelati deasemenea, deasupra celor doua straturi, adaugati piureul de morovi intr-un strat ce acopera intregul pat de carne uniform. La final presarati parmezanul ras pe razatoarea cu ochiuri mici. Distribuiti parmezanul cat mai uniform, in asa fel incat el sa acopere piureul de morcovi in intregime;
- Introduceti vasul termorezistent in cuptor de indata ce acesta s-a incins suficient si lasati budinca sa se coaca la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius timp de un sfert de ora sau pana cand se rumeneste frumos la suprafata si parmezanul se topeste in totalitate;
- Cand este gata lasati budinca sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa timp de un sfert de ora, in acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii la cea din exterior se face treptat si budinca nu are nici un motiv sa se umezeasca;
- Sectionati budinca in portii egale si serviti-o calduta, ea fiind mult mai gustoasa calda, decat rece. In cazul in care doriti sa o consumati ulterior va recomandam sa o reincalziti.
Budinca din morcovi este delicioasa, ingredientele din care este compusa sunt la randul lor gustoase si se imbina perfect. Va recomandam sa incercati acest preparat, in mod sigur il veti indragi inca de la prima degustare si il veti servi de fiecare data cand aveti ocazia alaturi de cei dragi.
9. Reteta de budinca din dovleac reprezinta un desert delicios pe care va recomandam sa il incercati de fiecare data cand simtiti nevoia unui dulce pregatit in casa. Aveti mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Timp de coacere: patruzeci de minute.
Ingredientele necesare pentru patru portii de budinca din dovleac sunt urmatoarele:
- 250 grame dovleac;
- 100 grame crema de branza cu smantana;
- 50 grame branza de vaci;
- doua oua;
- 50 grame zahar brun;
- 50 grame faina alba superioara;
- 20 grame margarina pentru prajituri;
- un pliculet de zahar vanilat;
- un varf de cutit de scortisoara;
- un pliculet de praf de copt;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de budinca din dovleac va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:
- Spalati dovleacul, lasati-l la scurs, indepartati-i coaja, apoi taiati-l in cubulete. Dati dovleacul prin blender pana cand obtineti o pasta omogena;
- Lasati branza de vaci sa se scurga intr-o sita sau intr-o bucata de tifon. Va recomandam sa nu ocoliti acest pas, branza de vaci contine foarte multa apa si daca nu este scursa bine, va determina ca preparatul final sa fie extrem de apos;
- Spalati ouale, spargeti-le, separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma ferma ce nu coboara din vasul in care a fost preparata. Bateti galbenusurile bine pana cand se omogenizeaza, adaugati un praf de sare si intreaga cantitate de zahar vanilat, mixati in continuare pana cand cristalele de zahar nu se mai simt in compozitie, semn ca acesta din urma s-a dizolvat in totalitate;
- Taiati margarina in cubulete, apoi puneti-o la topit intr-o tigaie, amestecati in continuu pentru a evita afumarea margarinei, dar si pentru a-i grabi topirea. Cand margarina s-a topit in totalitate indepartati-o de pe foc si lasati-o sa se raceasca;
- Amestecati pasta de dovleac pregatita asa cum v-am descris anterior cu margarina topita si racita. Mixati pana la omogenizare, apoi adaugati zaharul brun treptat cu ajutorul unei linguri. Mixati in continuu pana cand obtineti o crema omogena in care nu se mai simt cristalele de zahar. Continuati cu crema de galbenus pregatita anterior, amestecati din nou pana la uniformizare, apoi adaugati intreaga cantitate de crema de branza cu smantana impreuna cu intreaga cantitate de branza de vaci, scursa bine. Amestecati pana cand crema devine omogena;
- Amestecati faina cu praful de copt si scortisoara, apoi treptat cu ajutorul unei linguri inglobati ingredientele uscate in crema pregatita asa cum v-am descris la pasul anterior. Amestecati cu fermitate pentru a evita formarea de cocoloase pana cand toate ingredientele uscate sunt complet integrate in compozitie;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o tava pe care o ungeti cu ulei sau unt si o tapetati cu faina sau pesmet. Adaugati intreaga compozitie de budinca in tava, nivelati-o cu ajutorul unui cutit;
- Introduceti tava in cuptor de indata ce acesta s-a incins suficient si lasati budinca sa se coaca la foc mediu de circa 190 de grade Celsius timp de douazeci de minute, reduceti apoi focul la 160 de grade Celsius si lasati budinca sa se coaca in continuare timp de douazeci de minute. Variatia temperaturii este necesara pentru a permite aluatul sa se coaca uniform si sa creasca in acelasi timp. Inainte de a opri focul introduceti o tepusa din lemn in interiorul preparatulul, extrageti tepusa din preparat si inspectati-i suprafata, daca aceasta este umeda, budinca trebuie sa mai stea la copt, iar focul trebuie redus la minim pentru ca desetul sa nu se arda;
- Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din preparat suprafata tepusei este perfect uscata;
- Cand este gata, lasati budinca sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa, in acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii, la cea din exterior se face treptat, iar budinca nu are nici un motiv sa se lase sau sa se incruzeasca;
- Sectionati budinca in portii egale, pudrati-o cu zahar pudra amestecat cu scortisoara, apoi serviti-o atat calda, cat si rece, ea fiind la fel de gustoasa.
Budinca din dovleac este un desert gustos, ce se prepara usor si care ii va cuceri cu aroma sa pe toti membrii familiei, dar si pe prietenii pe care i-ati invitat la masa. Va recomandam sa incercati acest desert, in mod sigur veti pastra reteta si o veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
10. Reteta de budinca de cartofi va prezinta un preparat extrem de gustos pe care va recomandam sa il incercati. Aveti mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Timp de coacere: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru sase portii de budinca de cartofi sunt urmatoarele:
- opt cartofi;
- 200 grame branza telemea de oaie;
- 300 ml lapte 3.5% grasime;
- 300 ml iaurt gras;
- 50 grame margarina;
- opt catei de usturoi;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de budinca de cartofi va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati cartofii, puneti-i la fiert cu un praf de sare la foc potrivit. Nu incercati sa grabiti fierberea cartofilor marind focul pentru ca ii veti pastra cruzi in interior si ii veti distruge la exterior. Cartofii sunt fierti atunci cand ii puteti strapunge cu usurinta cu lama unui cutit. Scoateti cartofii din apa fierbinte, puneti-i la scurs si la racit intr-o strecuratoare. Decojiti cartofii, apoi sectionati-i in rondele de grosime medie;
- Sfaramati branza telemea cu ajutorul unei furculite sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Amestecati branza telemea cu iaurtul si laptele pana cand se omogenizeaza, adaugati apoi usturoiul pisat si mixati pana la uniformizare;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu margarina. Adaugati ca prim strat rondelele de cartofi, deasupra acestora continuati cu jumatate din cantitatea de lapte amestecat cu branza si iaurt, adaugati apoi restul de rondele de cartofi, distribuiti cartofii intr-un strat cat mai uniform. La final adaugati restul de compozitie de lactate. Condimentati cu sare si piper, iar cand cuptorul s-a incins bine, introduceti vasul si lasati budinca sa se coaca la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Serviti budinca de indata ce este gata alaturi de legumele preferate.
Budinca de cartofi se pregateste extrem de usor, gustul sau este deosebit si va recomandam sa o incercati, in mod sigur veti fi incantati de aroma sa si o veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
Va dorim: Pofta buna!