Cum are loc recunoasterea bolilor la pestii de acvariu? Daca aveti unul sau mai multi pestisori de acvariu si va ingrijorati cu privire la acestia, ce puteti face pentru a descoperi daca vietatile din apa sunt sanatoase tun sau daca prezinta probleme? Speciile de pesti de acvariu sunt diferite, avand caracteristici distincte si moduri de viata asemenea. Afectiunile de care pot suferi vietuitoarele acvatice sunt mai greu de descoperit, in special pentru un acvarist neexperimentat. Cum prevenirea este mereu de preferat in fata tratarii, este recomandat sa va uitati atent la pestii din acvariul dumneavoastra pentru a descoperi daca acestia sunt sanatosi sau nu!
Pentru recunoasterea bolilor la pestii de acvariu trebuie sa cunoasteti mai intai si care sunt conditiile in care traiesc acestia, sa le asigurati hrana necesara specifica si sa le cunoasteti modul de viata. Pestii sunt in general vioi, inotand in apa dupa un ritm propriu si neiesind niciodata la suprafata. Exista insa si exceptii de pesti de acvariu care fac sarituri, astfel ca pentru acestia veti avea nevoie de capace speciale pentru vasul de acvariu.
Pestisorii nu se izoleaza – decat daca sunt specie de pesti solitari – si reactioneaza cu ceilalti pesti din acvariu. Culoarea pestisorilor este specifica fiecarei specii in parte, iar ochii sunt si ei foarte limpezi, cu pupile vizibile. Orice schimbare in comportamentul si infatisarea pestisorilor din acvariu ridica mici – sau mari – semne de intrebare.
Pentru a recurge la recunoasterea bolilor la pestii din acvariu, trebuie sa le cunoasteti comportamentul in vederea modificarilor de comportament ale acestora. Pestisorii care prezinta afectiuni nu inoata vioi si se ridica spre suprafata apei. Ei pot avea probleme in respiratie, se pot aseza pe o parte fie la suprafata apei sau la fundul acvariului. Pestisorii nu mai pot inota, prezinta lovituri sau zgarieturi la nivelul solzilor, au lovituri la aripioare si burta in circumferinta anormala si pupila ochilor nu mai are aceeasi claritate ca la inceput.
Bolile pot afecta pestisorii de acvariu inca dinainte sa ii cumparati dumneavoastra! Tocmai de aceea se recomanda punerea in carantine pentru cateva zile inainte de includerea noilor achizitii inotatoare in acvariul obisnuit. In acest fel, veti putea descoperi bolile la pestii de acvariu mai repede in urma analizei acestora si a comportamentului lor.
Aceasta masura ar trebui sa fie una comuna cand faceti rost de noi exemplare de pesti, pentru ca, daca acestia sufera de vreo boala, ii vor infecta si pe cei sanatosi. Daca toti pestisorii din acvariu semnaleaza schimbari de comportament, de vina este un organism sau o boala ce a cuprins intregul acvariu. Daca intra un pestisor bolnav in contact cu cei sanatosi, ii va infecta si pe acestia si va duce la moartea rapida a tuturor pestilor. In cele ce urmeaza veti invata cate ceva despre recunoasterea bolilor la pestii de acvariu, cele mai comune dintre afectiunile de care pot suferi micile vietuitoare avand si tratamente. Pentru a sti cum sa va ajutati pestisorii, trebuie mai intai sa stiti cum au fost acestia afectati.
Daca pestisorii nu au pofta de mancare, inoata fara vlaga, se aduna la marginea acvariului sau prezinta o suprafata alburie murdata pe intregul corp, acestia sufera de boala numita saprolegniaza. Aceasta afectiune este tratabila, iar pestisorii vor fi tratati cu tinctura de iod diluata si cu baie in putin verde malahit. Daca pestisorii nu au schimbari de comportament, insa se pot observa ulcere pe piele si inotatoare franjurate, ei sufera de boala numita hidropizie infectioasa cronica, o boala comuna in randul pestisorilor. Dupa recunoasterea bolii la pestii de acvariu se recurge la tratarea acestora cu modificarea hranei. Tratamentul cu cloramfenicol este combinat cu mancarea pestisorilor pentru pana la opt zile.
Pestisorii de acvariu care nu mananca, nu inoata vioi si slabesc mult, grupandu-se la colturile acvariului si prezinta o deschidere a coloritului pot avea probleme si la nivel intern. Acestia sufera de obicei de tuberculoza si vor avea nevoie de bai si de tratament injectabil cu streptomicina. Si bulimia pare simptome de recunoasterea bolilor la pestii de acvariu. Printre simptomele bolii se afla balonarea vizibila a acestora si lipsa de activitate a pestilor care stau la fundul acvariului. In cazul acestor pestisori tratamentul consta in schimbarea dietei prin dozarea minima a portiilor de hrana si intreruperea hranirii pentru cateva zile.
Pestisorii din acvariu care sufera de aerofagie au un comportament schimbat in sensul ca se afla cel mai adesea la suprafata apei, stau cu burta ridicata, care prezinta urme de balonare, sau li se pot vedea bule de aer din gura. Pestisorii aerofagi sunt scosi din bazin si asezati pe o suprafata intinsa umeda, unde se vor zbate putin, scotand astfel aerul inghitit din organism. In acvariul pestisorilor poate aparea parazitul care cauzeaza ihtiofonoza, o boala caracterizata prin pierderea echilibrului pestisorilor, aparitia apatiei si slabirii la acestia, precum si noduli interni. Acesti pestisori trebuie hraniti cu un amestec special de hrana obisnuita si medicament pentru cateva zile.
Parazitii pot cauza si trichodianiza, recunoasterea bolii la pestii de acvariu facandu-se prin aparitia unor mucozitati pe corp si, eventual, la nivelul branhiilor, si prin inotarea lina si fara viata a acestora. Aceasta infectie se poate trata cu bai cu putin verde malahit facute zilnic pestilor. Fumatorilor care aveti si acvarii in casa, aveti mare grija! Pestii din acvariu pot fi intoxicati cu fumul de la tigara, semnele acestei afectiuni fiind paliditatea de la nivelul corpului si lasarea pestisorilor la fundul bazinului. Pentru a contracara efectele boli si a salva pestisorii, trebuie sa schimbati apa din acvariu si sa aerisiti bine intreaga camera in care se afla acesta.
Monogenele pot afecta pestisorii din acvariu, provocandu-le acestora hemoragii la nivelul branhiilor si corpului si mucozitati pe corp. In plus, acestia nu mai au o activitate acerba, inotand mult mai moale catre suprafata apei. Acesti pestisori trebuie sa fie spalati in bai de apa cu putina sare sau cu clorura de amoniu. Baile trebuie sa fie insa foarte scurte, pentru a nu dauna sanatatii pestisorilor. Recunoasterea bolilor grave la pestii de acvariu aduce si decizii ceva mai serioase si complicate pentru acvarist. In cazurile grave, pestii afectati trebuie indepartati din acvariu, distrusi, iar in cazurile mai putin grave se va schimba total apa din acvariu.
Daca survine la pestii din acvariu anoxia, acestia vor sta in general la suprafata apei din bazin, nu mai pot respira asa cum trebuie si nu mai pot lua sarea din apa, ajungand pana in punctul in care mor. Pentru a-i salva pe pestisorii care nu se afla in stare terminala, se va schimba toata apa din bazin si se vor indeparta elementele decorative, fiind inlocuite cu altele. Pestisorii care sufera de hidropizie infectioasa acuta nu vor inota cu viata, nu mai au pofta de mancare si prezinta lichid la nivelul burtii, ochi iesiti din orbite si solzi afectati. In plus, acestia nu reactioneaza in niciun fel la miscarea apei sau la alti stimuli. Din pacate, specimenele care sufera de aceasta boala sunt scoase din acvariu si distruse.
Intoxicatiile cu clor se manifesta prin inotare aproape de nivelul apei, mor sau nu mai au echilibru, inainte de deces putand fi observate sangerari albe la nivelul branhiilor si tulburari la culoarea ochilor. Pentru a se evita moartea tuturor exemplarelor, apa trebuie schimbata in intregime si inlocuita cu una curata, fara clor. La pestisorii care au dificultati in a-si inchide operculele sau care prezinta gusa umflata poate fi vorba despre adenoame tiroidiene. Acestia se comporta in general normal, insa prezinta schimbari fiziologice. Pestisorii care rezinta astfel de adenoame sunt scosi din acvariu, pentru ca boala sa nu se ia si de ceilalti pestisori.
Recunoasterea bolilor la pestii de acvariu depinde in mare parte si de parazitul care se poate gasi in apa sau pe vasul bazinului. Pestisorii care sufera de plistoforaza au un comportament apatic, prefera sa stea cu capul in jos si nu mananca, vazandu-se o slabire brusca la acestia. Pe deasupra, organele acestora au o infatisare sticloasa si muschii pot avea noduli de dimensiuni mici. Pestisorii care sufera de plistoforaza sunt scosi din acvariu si distrusi.
Pentru a avea loc recunoasterea bolilor la pestii de acvariu, trebuie sa aveti grija sa le oferiti acestora conditiile propice de trai. Asta inseamna sa va documentati cu privire la modul de viata al pestilor pe care doritii sa ii achizitionati, sa stiti cum se comporta acestia cand sunt sanatosi si ce insusiri distincte au. Daca pestisorilor nu li se ofera conditiile necesare vietii, acestia pot cadea prada si stresului, ajungand sa fie predispusi afectiunilor specifice.