Sarcină & BebeProbleme comune în timpul sarcinii, vezi la ce trebuie să te aștepți

Probleme comune în timpul sarcinii, vezi la ce trebuie să te aștepți

Nu este deloc amuzant, insa trebuie sa stii si ce probleme comune in timpul sarcinii te asteapta. Probabil ca te vei confrunta cu mare parte dintre aceste probleme relatate mai jos – care sunt mai mult neplacute decat riscante – oricat te ingrijesti. Parte din a trece cu bine peste perioada sarcinii este sa te informezi si sa te pregatesti si pentru aceste aspecte dificile.

Toata lumea stie cateva dintre problemele comune in timpul sarcinii: greturile si varsaturile de dimineata, starile de oboseala, poftele ciudate, problemele de somn, durerile de spate, hemoroizii… Insa sunt si unele neplaceri despre care se vorbeste mai rar, pentru ca nu prezinta nici un risc asupra sanatatii femeii insarcinate sau a dezvoltarii fatului.

Sa vedem care sunt problemele comune in timpul sarcinii peste care de bine, de rau, va trebui sa treci:

Varice

In special pe picioare, vor aparea niste vene proeminente de culoare inchisa – varicele. Este o neplacere foarte frecventa atunci cand esti insarcinata, dar fara nici un risc. Este recomandat sa eviti sa stai in picioare mult timp si sa incerci sa stai cu picioarele putin ridicate. Comprese aplicate atunci cand se inflameaza pot calma neplacerea.

Pete pe piele

Varice, vergeturi, dar si alte pete vor aparea, din cauza hormonilor si a circulatiei sangvine crescute. Pe fata, pielea ti se poate intuneca (ceea ce se numeste “masca gravidei”) si pot aparea pete si chiar acnee. Pe piept si maini, venele sunt mult mai vizibile si poti face mult mai usor vanatai din cauza volumului si circulatiei intense de sange. Va aparea si asa-numita linea nigra – o dunga inchisa la culoare pe abdomen. Partea buna: aceste neplaceri se diminueaza si dispar treptat, nu vei ramane cu aceste pete.

Piele descuamata

Poti gasi mici bucati de piele descuamata in zona superioara: sani, brate, gat. Nu este o problema, atat timp cat descuamarea nu provoaca dureri si nu este intensa.

Secretii vaginale

Pe perioada sarcinii, scurgerile vaginale pot fi mai intense, de culoare galben palid, de aceea este bine sa porti absorbante. Daca simti, insa, mancarimi si usturimi sau un miros intepator, neplacut, trebuie sa discuti cu medicul – multe femei insarcinate dezvolta candidoza, fiind mult mai vulnerabile la aceasta.

Urinare frecventa si uneori involuntara

Nu este nimic surprinzator ca chiar din primele saptamani de sarcina, sa simti mult mai des, chiar fara a consuma multe lichide, nevoia de a urina. Nu este placut, mai ales cand esti la serviciu, insa este cu totul de asteptat. Presiunea exercitata de uter, dar si necesitatea de a consuma minim 2 litri de lichide zilnic pot cauza o adevarata neplacere legata de urinare: nu numai ca mergi mai des la toaleta, insa…ti se intampla sa scapi cateva picaturi! Cand razi, tusesti, stranuti… este normal, insa pentru a diminua aceasta situatie cam jenanta, trebuie sa mergi cat de des poti la toaleta si sa iti intaresti muschii pelvieni prin faimoasele exercitii Kegel.

Balonare si gaze

Probleme comune in timpul sarcinii – atat de comune, insa neplacute! Este de asteptat sa fii foarte des balonata si sa simti nevoia de a elimina gazele acumulate… Intestinele tale sunt mai greoaie, iar presiunea exercitata de uter nu ajuta cu nimic situatia. Pe langa balonare, frecvente sunt si crampele si chiar constipatia: de aceea, este foarte important sa acorzi atentie alimentatiei. Nu consuma prea frecvent acele produse care produc gaze: porumb, mazare, fasole, varza, conopida.

Transpiratie

Inainte poate ca nu aveai aceasta problema, insa pregateste-te sa transpiri ca un sudor fara sa faci cine stie ce efort! Transpiratia isi va face aparitia si in zone in care nici nu te gandeai ca vei transpira: pe burta, pe fata, intre picioare… Nu prea ai ce face pentru a scapa de aceasta problema, in afara de a folosi pudra de talc si deodorante si a te imbraca in materiale vaporoase, care sa nu te faca sa te simti ca intr-o camasa uda.

Salivat

Nu, nu are legatura cu ciudatele pofte care te pot apuca in timpul sarcinii. Poti saliva abundent fara sa te uiti la ceva savuros… Se intampla frecvent sa produci, in timpul sarcinii, mult mai multa saliva decat de obicei – asa ca ai grija sa ai servetele din plin mereu la tine.

Sforai ca un…

Sotul tau are deodata cearcane cat niste farfurioare? Poate fi pentru ca ai inceput sa sforai mai ceva ca un tractor! Si aceasta face parte din problemele comune in timpul sarcinii, dar la fel ca restul, nu prezinta nici un risc – in afara de cel ca sotul sa fuga de acasa! Mucoasele nazale sunt inflamate si vei respira mai mult pe gura. De sforait, tot vei sforai, insa poti sa ameliorezi situatia prin: folosirea unor picaturi nazale, dormitul cu capul mai ridicat si nu cu fata in sus (pe o parte) si folosirea unui umidificator in dormitor (sau trucul cu un castron cu apa pus seara pe calorifer pentru umiditate).

Am uitat…

Foarte des, se intampla, in special in a doua jumatate a sarcinii, sa uiti si daca ai incuiat usa sau daca ai mancat (o mica exagerare)… Este o neplacere comuna in timpul sarcinii: capacitatile intelectuale au de suferit si se poate nu numai sa incepi sa uiti diverse lucruri, dar si sa iti fie greu sa te concentrezi, sa fii atenta, sa efectuezi chiar activitati simple – citit, puzzle, integrame.

Nu te speria daca incepi sa cauti disperata cheile pe care le tii, de fapt, in mana! Nu te teme, iti vei reveni! Dar trebuie sa accepti curajoasa aceasta situatie pentru o vreme. Daca incepi sa uiti de la mana pana la gura si sa omiti lucruri importante, adopta obiceiul sa scrii mici liste cu tot ceea ce trebuie sa faci zilnic: in care incluzi toate activitatile, pentru mai multa siguranta!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.