Sarcină & BebeCe trebuie să știi atunci când rămâi prima oară singur acasă cu...

Ce trebuie să știi atunci când rămâi prima oară singur acasă cu bebelușul

Prima oara singur acasa cu bebelusul este o experienta necesara, frumoasa, dar si dificila pentru orice proaspat tatic! Este necesara pentru a crea o conexiune intre bebe si tata, este frumoasa pentru ca e prima oara cand realizezi cu adevarat cine este copilasul tau si ca depinde in totalitate de tine si este dificila pentru ca uneori nu sti ce sa mai faci pentru a-l opri din plans!

Insa orice tata trebuie sa treaca prin aceasta experienta, chiar daca nu este necesar in mod practic! Foarte important: prima oara singur acasa cu bebelusul, iti vei da seama exact prin ce trece sotia ta zi de zi si o vei aprecia mai mult; caci multi tati sunt tentati sa se gandeasca: „ce este asa obosita, tot ce face este sa il hraneasca, sa schimbe scutece si in rest, sa doarma cu bebe toata ziua! Pot si eu sa fac asta!”. Ei bine, este atat o sansa de a-ti cunoaste bebelusul, cat si o sansa de a-ti intelege sotia, de a sti prin ce trece in fiecare zi. Nu este nimic atat de dificil incat sa nu te descurci, dar nu este in nici un caz nici floare la ureche…

Sfaturi pentru prima oara singur acasa cu bebelusul

Programul

Daca pana acum nu prea ai fost acasa in timpul zilei, fiind ocupat la serviciu, intreaba-ti sotia despre programul de somn si hrana al bebelusului. Nu trebuie sa ii intrerupi, sa ii modifici programul – te va speria cat de nervosi si agitati sunt bebelusii daca nu isi primesc la timp portia de hrana sau de somn! Noteaza-ti pe o hartie intervalul ce trebuie sa treaca intre mese si orarul de somn. Nu este bine nici sa il lasi sa doarma mai mult decat iti spune sotia – altfel, s-ar putea sa stea treaz si sa va tina pe voi trezi in timpul noptii!

Lucruri necesare

Asigura-te ca ai la dispozitie toate lucrurile care iti trebuiesc, pentru a nu fi nevoit sa o suni pe sotie intreband-o „unde este cutare?”. Sa stii la perfectie unde sunt biberoanele, scutecele, suzeta, jucariile, servetelele umede, talcul…

Biberonul

Asigura-te ca ai facut inainte cateva exercitii de incalzire a laptelui si de hranire a bebelusului, asa incat sa te descurci. A-l hrani cu biberonul este una dintre sansele de creare a unei conexiuni, de contemplare a bebelusului si realizare a faptului ca el depinde acum in totalitate de grija si afectiunea ta!

In rest?

Bun, stii ca prima oara singur acasa cu bebelusul trebuie sa ii respecti programul, sa il hranesti, sa ii schimbi scutecul! Dar restul, ce faci cu restul timpului, cand micutul incepe sa planga si tu stai si te uiti la el? Trebuie sa stii ca motivele de a plange nu tin doar de scutec, foame sau colici: bebe plange uneori tocmai pentru ca se simte singur, se plictiseste, ii este dor de mama sa! Deci ce poti face tu?

In primul rand, stai aproape de el si vorbeste-i: vocea ta cunoscuta il va linisti, iar daca ii vorbesti sau citesti ceva, tonul tau molcom il va calma. Daca plange prea tare pentru a ii putea vorbi linistit, intai ia-l putin in brate, leagana-l usor in dreptul inimii tale si sasaie incet: „ssssssssss”. Cand inceteaza putin, incepe sa vorbesti: despre orice, ziua ta, serviciul, relatia cu mama sa – este o ocazie sa te eliberezi de ganduri, bebe este doar fericit sa iti auda vocea! Poti chiar sa ii citesti ultimele stiri internationale, nu il deranjeaza!

Distractia bebe-ului

Prima oara singur acasa cu bebelusul, va trebui sa ai cateva idei de a il tine ocupat: daca mama lipseste o zi intreaga sau mai mult, ii va resimti lipsa, chiar daca tu esti acolo si i se va face dor de ea. Deci, cum il mai tii ocupat? Trebuie sa ai la indemana jucariile sale si sa faci mici scenete cu ele in fata sa: gangureste si chiar canta – da, canta, ti se pare ciudat si penibil la inceput, dar vei vedea ca lui bebe ii place la nebunie! Daca jucariile si cantatul tot nu il amuza, ai grija sa ai la indemana si suzeta sa!

Plimbari

Cel mai distractiv pentru bebe este sa il plimbi prin toata casa si chiar sa il duci pana afara – daca vremea este buna – unde poate vedea agitatie, culori, aude zgomote noi. Il va entuziasma si il va obosi rapid. Pentru a-l distra si mai mult, pune-l intr-un port-bebe si plimba-l: asa te poti misca si tu mai liber si poti sa il amuzi prin sarituri (atentie, daca are peste trei-patru luni de zile, altfel, mergi incet si calm).

Ultima solutie

Tot este cam agitat, iritat sau chiar plange? Daca nu sunt colici (incearca un masaj usor pe burtica, pozitia bicicleta sau chiar o baie calduta), atunci este clar: ii este dor de mama lui! Ia-l in brate usor, leagana-l, canta usurel ceva (sau daca chiar nu iti place sa canti, pune incet niste muzica pe computer) si ofera-i o bluza sau ceva de-al mamei lui care sa miroasa puternic ca ea! Muzica inceata, leganatul si mirosul mamei sale de obicei il calmeaza cu succes!

Si gata! Daca retii toate aceste sfaturi, iti faci constiincios meseria de tatic fara sa ti se faca dor sa iesi din casa, ai creat o legatura cu bebe (pe care va trebui sa o consolidezi treptat) si ti-ai indeplinit cu maxim succes datoria!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.