Casă și grădinăPlante de apartament decorative – Scindapsus (Potos cu pete), cu o mare...

Plante de apartament decorative – Scindapsus (Potos cu pete), cu o mare capacitate de adaptare

Planta de apartament – Scindapsus (Potos cu pete) isi are originea in regiunile tropicale din sud-estul Asiei, mai exact, in Insulele Salomon, din Oceanul Pacific. Este o planta de interior, cu frunze decorative, si care are o mare capacitate de adaptare. In florarii, se gaseste in diverse forme, in ghivece suspendate,  ca planta curgatoare sau sub forma de coloana, crescand sprijinita pe un suport.

Tijele sunt puternice si din ele se dezvolta radacini adventive care contribuie la fixarea plantei, dar si la hranirea ei. In functie de vitalitatea Scindapsus-ului, acesta poate sa creasca intre 20 si 50 de centimetri pe an. Frunzele, in tonuri de alb-galben, pe un fond verde, au forma de inima.

Printre speciile cele mai cunoscute se numara Scindapsus aureus, Scindapsus pictus, Scindapsus argenteus, iar dintre hibrizi – Scindapsus Willcoxii (cu dungi galbene) si Scindapsus “Marble Queen” (cu dungi albe). Cand sunt crescute ca plante agatatoare, frunzele se dezvolta mai mult, in timp ce, in vase suspendate, frunzele sunt de mai mici dimensiuni. Denumirea “Potos cu pete” se explica prin faptul ca Photos este numele comun al acestui gen care cuprinde peste 20 de specii.

Cultivare si ingrijire

Cu putina atentie, Planta de apartament – Scindapsus (Potos cu pete) poate sa traiasca multi ani. In acest sens, foarte importanta este temperatura care trebuie sa se mentina, constant, in mediul ambiant, peste 15 grade Celsius, avand in vedere ca ritmul de crestere se accelereaza pe masura ce temperatura urca spre 30 de grade. La mai putin de 10 grade, planta isi pierde complet frunzele si are putine sanse de a-si mai reveni.

Lumina are un rol esential in colorarea frunzelor plantei de apartament – Scindapsus (Potos cu pete). In conditii de luminozitate scazuta, dungile alb-aurii vor disparea treptat, iar lastarii tineri vor avea doar culoarea verde. Nici soarele direct nu este convenabil, deoarece arde frunzele. Pentru replantare (la aproximativ doi ani), atunci cand ghiveciul devine prea stramt, este nevoie de un sol afanat (pamant de frunze si turba) si bine drenat.

Scindapsus
Scindapsus

Vara se va uda moderat, iar iarna foarte rar, doar atat cat pamantul sa nu se usuce complet. Cand solul isi mai pierde din valoarea nutritiva, se administreaza un ingrasamnt lichid pentru plante verzi, diluat in apa folosita pentru udat. Radacinile adventive (aeriene) trebuie stropite si ele, din cand in cand, cu apa.

Inmultire

Se poate intampla ca planta de apartament – Scindapsus (Potos cu pete), in timp, sa isi piarda frunzele de la baza. Este suficient sa desprindeti cativa butasi, cu radacini aeriene si sa ii plantati direct in pamantul din ghiveci, alaturi de planta mama, dand un nou tonus si un aspect bogat plantei. De altfel, butasirea este cea mai simpla metoda de inmultire a plantei de apartament – Scindapsus (Potos cu pete), cu atat mai mult cu cat este necesar ca, periodic, varfurile lastarilor sa fie ciupiti. In loc sa aruncati tijele rupte, le puteti folosi, cu succes, in inmultirea plantei.

O alta metoda este prin divizare, separandu-se usor o parte dintre tulpini, cu radacinile corespunzatoare, si plantandu-le in ghivece separate, nu mai inalte de 6-8 centimetri, pentru a stimula dezvoltarea radacinilor.

Daunatori si erori de cultivare

Petele maronii si marginile negre ale frunzelor plantei de apartament – Scindapsus (Potos cu pete) indica un exces de apa in sol. Petele galbene si firele albe, subtiri, pe dosul frunzelor, sunt semnul atacului paianjenilor rosii. Lipsa luminii ca si luminozitatea excesiva provoaca devitalizarea frunzelor. Foarte sensibila este aceasta planta in privinta radacinilor, care putrezesc usor, daca pamantul este imbibat de apa. Pentru daunatori folositi un insecticid din comert si remediati celelalte probleme, dupa care planta isi va reveni si va creste la adevarata sa valoare.

Desi seva plantei de apartament – Scindapsus (Potos cu pete) este toxica, putand provoca iritatii ale pielii, frunzele au proprietati depoluante, purificand aerul din incaperile in care se afla. Cercetatorii de la NASA au demonstrat ca Scindapsus (Potos cu pete), dar si Areca, Azaleele, Dracaena, Ficusul, Philodendron-ul etc. neutralizeaza diversi compusi toxici care se elimina din textile, pereti, mobilier, produse de menaj  s.a.m.d.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.