Planta de apartament – Phoenix roebelenii (Curmal) face parte dintr-un grup de palmieri care apartin genului Phoenix, fiind cunoscuta si sub denumirea de Curmal pitic. Acest tip de palmier a devenit foarte popular de ceva vreme, fiind des intalnit in zone diferite din lume. Provine din regiunile tropicale si temperate ale globului, din Asia (sudul Chinei, Laos si Vietnam) si Africa, si poarta numele unui renumit botanist al secolului al XIX-lea. Multa vreme, despre acest palmier s-a crezut ca nu poate depasi 1- 1,5 metri, dar, in prezent, exista specimene care pot atinge peste 3 metri inaltime.
Trunchiul plantei de apartament – Phoenix roebelenii (Curmal) este subtire, cu un diametru de 6 – 12 centimetri, la maturitate, este drept sau curbat, in functie de cum a reusit sa creasca. In varful trunchiului, sunt localizate frunzele, de dimensiuni considerabile, colorate in verde lucios, verde–argintiu sau verde inchis (atunci cand este crescut in lumina filtrata). Coroana de frunze este denumita, de obicei, “parte moale”, fiind alcatuita din 30 pana la 50 de frunze.
Cultivare si ingrijire
Planta de apartament – Phoenix roebelenii (Curmal) se creste destul de usor. Necesita un grad de umiditate mai ridicat, lumina puternica, preferand chiar lumina solara directa. Specimenele care sunt tinute la umbra au tendinta de a creste greu si cu o coroana dezordonata.
Curmalul pitic are nevoie de un sol bogat in nutrienti, care sa pastreze umezeala, dar care sa asigure un drenaj foarte bun (de tip humus, turba). Planta poate tolera si un sol mai cleios, atat timp cat apa nu balteste la radacinile sale. De regula, planta de apartament – Phoenix roebelenii (Curmal) se uda de trei ori pe saptamana, chiar daca suporta si mici perioade de seceta. Cu cat cantitatea de apa este mai mare, cu atat Phoenix roebelenii va avea un aspect luxuriant si tropical. Un curmal de 60 de centimetri (la momentul achizitionarii lui) poate ajunge la dimensiunea de 1 metru si jumatate, in 5- 7 ani.
Din punctul de vedere al temperaturilor de crestere, planta de apartament – Phoenix roebelenii (Curmal) poate sa supravietuiasca si in conditiile unei temperaturi in jur de -6 grade Celsius, dar pentru perioade extrem de scurte. Expus o perioada mai lunga la frig, va muri. Daca traiesti intr-o zona mai racoroasa, atunci este indicata achizitionarea unor specii ca Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera sau Phoenix theophrastii, care rezista la temperaturi scazute mai mult timp.
Mutarea unui palmier curmal pitic dintr-un ghiveci in altul este destul de dificila. De foarte multe ori, chiar daca reusesti replantarea, palmierul nu va mai produce frunze noi (semn al unei evolutii pozitive) si, chiar daca apar, se ofilesc foarte repede, se ingalbenesc si, trepat, se usuca si cad. Indicata este plantarea, inca de la inceput, intr-un ghiveci mai mare decat ar fi necesar, tocmai pentrru a evita astfel de neplaceri.
Inflorire
Phoenix roebelenii formeaza mici inflorescente, fara valoare decorativa, in forma de matura, de culoare portocalie. Din aceste flori se dezvolta, ulterior, seminte alungite, de 1-2 centimetri. Este foarte posibil ca, in conditii de interior, planta sa nu infloreasca.
Inmultire
Inmultirea plantei de apartament – Phoenix roebelenii (Curmal) se face prin seminte, dar trebuie multa rabdare, 3-4 ani, pentru a obtine o planta care sa semene cat de cat cu un Palmier curmal pitic. Mai simplu, inmultirea se poate face prin desprinderea lastarilor tineri, de la baza plantei si cultivarea lor intr-un ghiveci separat. Tijele fiind foarte fragile, trebuie atentie la efectuarea acestei operatii, pentru a nu le rupe.
Daunatori si erori de cultivare
Planta de apartament – Phoenix roebelenii (Curmal) este considerata o specie ocolita de boli si de daunatori. Cu toate acestea, exista cateva insecte care o pot imbolnavi, cum ar fi paduchii de plante, paianjenii rosii si aphidele. Lasat pe balcon, pe terasa sau in gradina, pe timpul verii, acest palmier poate atrage greieri, lacuste si chiar insecte din familia Curculionoidea.
Acesti daunatori extrag toti nutrientii din planta, de aceea trebuie combatuti rapid cu un insecticid. Daca frunzele incep sa se ingalbeneasca si sa dea semne de suferinta, dar nu observi prezenta niciunui daunator, acesta este un semn ca trebuie sa aplici plantei tale fertilizator, pentru a o hrani.