Casă și grădinăPlante de apartament în culori vii: Pachystachys lutea (Spicul auriu)

Plante de apartament în culori vii: Pachystachys lutea (Spicul auriu)

Putine flori au o culoare de un galben auriu atat de frumos si de luminos precum planta de apartament – Pachystachys lutea (Spicul auriu). De fapt, bracteele (frunzele modificate de la baza florilor) au aceasta culoare care contrasteaza minunat cu verdele intens al frunzelor si care se lasa admirate intreaga vara.

In tarile de origine, in regiunile tropicale din Peru, Mexic, Brazilia (unde i se mai spune “Pana ofiterului”), Pachystachys lutea (Spicul auriu) creste sub forma unui arbust de mici dimensiuni (maximum un metru), cu tijele lemnoase, ale carui inflorecente pot atinge 10-12 centimetri in inaltime. Foarte admirata pe la inceputul secolului trecut, planta de apartament – Pachystachys lutea (Spicul auriu) a fost o vreme uitata, astazi fiind insa, din nou, foarte cautata.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Pachystachys lutea (Spicul auriu) este usor de cultivat si de ingrijit, cea mai importanta conditie pentru a va bucura de frumusetea acestei plante fiind sa ii respectati perioada de repaus hibernal, pentru a inflori la adevarata valoare in primavara urmatoare. Temperatura convenabila, vara, este in jur de 20 de grade Celsius, iar iarna, de aproximativ 10 grade. Se uda abundent, mai ales in zilele calduroase, dar nu trebuie ca apa sa stagneze in farfurioara de sub ghiveci, ceea ce ar indica faptul ca pamantul este saturat si nu mai absoarbe apa.

Lumina este esentiala, deoarece cu cat va avea mai multa luminozitate, cu atat va inflori mai mult, dar planta trebuie ferita de expunerea directa la soare. In acelasi sens, al infloririi bogate, un ingrasamant lichid, administrat o data la 15 zile, primavara si vara, va fi de ajutor. Din cand in cand, se recomanda stropirea frunzelor cu apa.

Inflorire

Florile planta de apartament – Pachystachys lutea (Spicul auriu) sunt albe, galbenul auriu al “spicului” fiind, de fapt, al bracteelor. Inflorescenta (spicul), in mijlocul careia se afla floarea de aproximativ 5 centimetri, poate sa ajunga la 10-15 centimetri. Exista si o specie cu flori rosii – Pachystachys coccinata. Inflorirea se produce vara, iar in conditii de caldura si buna luminozitate, poate sa infloreasca tot anul. Pe masura ce florile se ofilesc, trebuie inlaturate, pentru a ajuta planta sa formeze alte flori. Bracteele isi pastreaza coloritul 8-12 saptamani.

Inmultire

Pachystachys lutea
Pachystachys lutea

Inmultirea plantei de apartament – Pachystachys lutea (Spicul auriu) se face prin butasi de 8-10 centimetri, obtinuti din tijele plantei. Se inlatura frunzele din partea inferioara si se planteaza butasii intr-un amestec de turba si nisip, tinandu-i la umbra si acoperiti, pana prind radacini, cu folie de plastic perforata si trasparenta.

Se poate incerca si inmultirea prin seminte, primavara, la temperaturi de 22-25 de grade Celsius, dar procesul este mult mai lent, iar semintele sunt greu de procurat.

Daunatori si erori de cultivare

Planta de apartament – Pachystachys lutea (Spicul auriu) trebuie protejata de atacul purecilor si al paianjenilor rosii, prin folosirea unui insecticid. In aceste cazuri, sporiti umiditatea atmosferica prin asezarea ghiveciului pe pietricele sau bile de argila umezite si, eventual, amplasati planta in apropierea altor plante.

Daca frunzele isi pierd vitalitatea, se ingalbenesc si cad, fie temperatura este prea scazuta, fie planta a fost udata in exces. Cea mai buna solutie este sa schimbati pamantul imbibat de apa cu unul sanatos si sa asezati ghiveciul la caldura.

Frunzele decolorate indica o carenta de substante nutritive. Adaugati un ingrasamant bogat, mai ales, in potasiu. De asemenea, caderea florilor poate fi provocata de un aer prea uscat.

Pentru o forma frumoasa si echilibrata a plantei, este necesara toaletarea acesteia in fiecare primavara.

Planta de apartament – Pachystachys lutea (Spicul auriu) traieste multi ani, dar pentru ca, pe masura ce trece timpul, frunzele de la baza se pierd, este bine ca, la 2-3 ani, sa obtineti plante noi prin butasire.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.